Olympus/Panasonic M43用家討論區(22)傳聞OM-5 9月推出

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
拍vlog 輕便 肯拍大於畫質
如果要4k60 最平嘅可以睇pana g9 但老實講 唔算好輕
雖然都明顯比FF機輕一截
但最大問題係pana機拍片個對焦會抽
如果筆直唔係問題 我會推OM-1 加9mm pana
想輕鬆一機一鏡拍片嘅 8-25都唔錯
另外12-60 12-100都值得留意
夜景想好啲 我覺得大光圈嘅9mm pana係必入
至於Sony A7iv係最平有4k60嘅機
但佢拍60格會有crop 變咗拍vlog未必有wide angle用
筆直唔係問題嘅 推a7siii (淨係用黎拍片)14mm F1.8 或者龍仔17-28/28-70
但我睇法係 你唔係純拍片 又或者唔係好識拍片啲codec分別 就唔好用呢啲機
仲有就係用o記拍片冇咁細緻 但畫面好定 唔洗穩定器 其實比較啱拍vlog個定位
OM-1 +9mm /1.7會是單人自拍類vlog的首選, 夠輕夠細純手持操作, 單係啲片唔再chokchokchok已經值了. 另加一支12-100/12-60做特寫, 豐富返條片開場過場結片. 完成.

另外同價既GH6(水貨)亦可考慮作為拍片畫質功能上既提昇, 可以拍到5.7K60P , 手持VIDEO穩定度可以同OM-1作比較. 但缺點是比OM-1重, 但當然會比5D2輕. 單人手持自拍視乎自己臂力. 可以直錄SSD, 千元可享1TB容量最高5.7K30P /C4K60P PRORES 422HQ 1.9Gbps碼流, 5.7K H.265 300Mbps碼流 .. 組合GH6+10-25/1.7 會是*開工*首選.

普通去旅行, 我會選擇OM-1 , 因為GH6影相反應慢DD, 功能少啲... 而OM-1就全面好多.
E-M5 iii 輕,vlogging 慳力。不過無60fps,得4k30
Em5 真係好正

一機三鏡完全零壓力 袋埋支40150 行足全日都得

我宜家係12-45,40-150 F4 加 20 F1.4
Peak design 3L sling 輕鬆裝曬
支40150 真係好正 次次用佢都會重新愛上

拎出黎影紅葉 散景好好J
請問而今收部GM5當DC街拍好唔好?
一律建議em5

一係日水啦 yen平
隨手影 唔識影紅葉 特寫又好似張張都一樣咁

買來儲都抵啦 , m43 最細有evf 既機
睇下幾錢啦
個人覺得最盡$1800
搵到2手先講
唔好話香港連日本網站上都少見
係 有時唔識走位 影黎影去都係同一個位

天氣都好緊要 有時無太陽 或者個位比野擋左
想sigma岀啲m43細zoom鏡多啲
FF 28 70 都做到咁細
都係隨便行下 好多地方都有紅葉黃葉 黎緊去河口湖同日光
記得想影河口湖 逆富士山要天未光出發。個湖面先會水平如鏡
我即日來回咋 咁早影唔到
DJI Gimbal support Olympus model,得em1 ii
想用Olympus 拍片
有冇邊隻support em5 iii?
有機會都用到呀
但你想佢寫到明話Support 就算把啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞