Olympus/Panasonic M43用家討論區(22)傳聞OM-5 9月推出

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
G85
Panasonic 9mm
信興幾時肯出行貨?
TB$36xx, AZ US$39xx
究竟買邊個好?
等Amazon jp

Yen 平
多年後又入返,拜 om1 神奇推高 4/3 鏡性能所賜

43 rumours 話有機會有新鏡跟OM5
我覺得百微都有機會
上年講到而家
百微係講左十幾年啦 XD
如果出到支靚百微就食哂APSC + M43 macro market 啦
所有問題 一支40-150 2.8就可以解決

加mc14未到1:1 但都好夠用
$2880 G85連hand grip值唔值
HK$4080值唔值,冇留意係行定水

但咁嘅價又心思思8-25 F4 HK$5990
冇睇價好耐,個grip 加重負擔唔付合m43理念
我剩係2粒原裝電
OM-1 拍片質素好強,全程 ISO12800 影完疊相效果都仲好好

陳sir教學下點樣影到土星木星
感覺好痴線

Amazon US賣US$499.99 但缺貨
如果行貨差唔多就幫襯信興算
行貨$4400
信興網站寫左
行貨$4400
信興網站寫左
基本上一定要有赤道儀,有 5000mm 以上焦距,同埋拍片黎到疊相
m4/3 影呢 d 有樣野好,就係像素密度高,影粒波波真係會大粒 d
om 拍片用 fhd 60p ,開埋個 digital teleconverter ,所謂 teleconverter 其實就係叫部機用 sensor 中間果 1920*1080 黎影,咁先可以食盡 resolution
木星影 60 秒左右可以有 1800 frames ,超過 99 秒木星會自轉 1 度,疊起相會影響 sharpness ,不過有 software 可以突破限制,呢樣可以深入左先學
疊相基本上用兩隻軟件,一隻 AutoStakkert!3 一隻 RegiStax 6
可以先影土星著手,因為土星雖然細粒少少但自轉無咁快,可以影多 d frames 黎疊相,我上面用左 5000 frames
癲到
已置頭
陳sir介唔介意我用你啲相同教學下次擺頭版
請,我應該之後都會正式寫一篇 blog ,雖然唔知幾時 XD
下次推介網頁個到加埋你個blog
GH6個像素密度更高, 仲有風扇, 仲可以出PRORES RAW 1080P....會唔會更上一層樓
會,但無錢課多舊金
仲有一件事可以去盡啲部OM1, 就係唔用拍片既60P, 改用部機既60 FPS或者 120FPS 連拍RAW/JPG輸出, 或者用NINJA V/V+外錄ProRes RAW 422 畫面質素更上一層樓.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞