Olympus/Panasonic M43用家討論區(22)傳聞OM-5 9月推出

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
好用丫
1寸機皇
OM-1
P記LX100係咪比下去?
4,5代得70mm, 6,7代又貴
同Pana 25mm1.4 爭幾多呢?
1.2同1.4 比唔到啦

邊位Olympus 枝會好d
我覺得整體1.4好啲,之前用1.2成日都覺得光軸好似有問題咁。
我PEN-F用P記25.4都冇問題,散景又幾靚

重量同價錢衡量其實都唔錯,又MIJ
宜家平左好多 二代又有防水,唔好就係拍卡戈時光圈葉會有聲,卡卡聲
我有等一代,買二手
不過拍片用25 1.7好D 個Motor 好似快少少
二代就唔知

新post留名
EM1.3 HHHR直出旺角例景
攝影新手考慮緊買咩機,見到E-P7細細部好似唔錯,但係呢度一樓介紹好似無提到。想問下係咪唔值得買?
值得買
我用緊
有問題可以問
P記宣佈唔再做低階相機,全力focus high end機

https://www.43rumors.com/nikkei-reports-panasonic-has-stopped-the-development-of-low-end-models-and-will-focus-at-enthusiasts-and-professional-filmmakers/
即係GF GX呢啲應該玩完

不過佢話同Leica共同開發嘅機大概一年後推出,睇嚟都係FF機㗎喇
預期都無架啦, 佢自己ff 市場都熱賣唔到
你當成em10iv 但冇左機頂evf 就得
畫質算m43頂班 唔錯嘅都
用緊細機PEN系列 EP7

想入枝 F1.2 Pro 我影人像加背景多 17 25 45 三枝應該入邊枝好?

另外PEN機好似唔係好夠用有啲後悔當日唔上OM
但買左一年放左佢好似又好哂
影半身定點?
半身45.2 唔會死錯人, 如果snap 人加景17.2

用緊EP7加呢枝鏡影 女朋友好唔滿意 話人地用Fuji影靚好多
我影全身加景多 咁睇黎要買17mm f1.2果枝?
佢唔滿意乜野先?
廣角比較難會有淺景深
啲色同無淺景深都係…
咁你轉去Fuji 就搞掂
好多都係要錢景深
有無佢鐘意嗰隻tone既例子
EP7個color mode都可以扮吓
或者換左條女都得
試吓拉底飽和度,加EV
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞