Olympus/Panasonic M43用家討論區(22)傳聞OM-5 9月推出

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
講起就嬲,同一個光學設計用足三代,11874到而家新鏡用左廿幾三十年
11663 本身都蟹貨,而家變死貨
50-200 個二線性散景真係
有力就整支35100 f2
17.2 真係超級正,一機一鏡陪我去過不少景點,到今日雖然已經轉咗會,但睇返啲相都係覺得最滿意嘅一枝鏡,加上機身焦段好好用,我唯一放完想再入嘅其中一枝m43鏡,以前係75.8,而家我答你係呢一支,就算手頭得返一部M43機都想入多次
Btw HKTV摩買OM嘢真係好平,大部份鏡仲要有送Filter,OM正式行貨,重點係可以拎到信用卡回贈優惠
ヤフオク! - 1785 ほぼ新品 オリンパ OLYMPUS ZUIKO DIGITAL ED 300mm F2.8 https://page.auctions.yahoo.co.jp/jp/auction/p1061541224
即決 298,000円
Hi !
黎緊會去河口湖,bk左間對住Fuji MT既酒店
各位認為Pen F + Leica 12-60夠做嗎?
如果上OM-5 MK III 有冇明顯upgrade既感覺 ?

有少少怕Pen F 係太凍會開唔到機
1. 無話夠唔夠, 你想打富士山咪要多支tele
2, 有升級感
3, 其實係唔會 , 日本人唔通唔用penf 咩 帶多舊電同影完放袋入面就得啦
唉,一下子無錢,隨緣
心動,但係冇錢
會有明顯升級,PEN-F個對焦真焦好差同埋試過十二月係東京天氣凍粒電倒水咁跌
Thx!
明白,thx!
我見到都O左 好平
準備入12 100 f4玩
Pana話會加價 唔知關唔關相機事

仲未入支9mm阿
一定會入 仲有支300 f4

去日本買 支持下經濟
日本買平好多
河口湖有少少心得。 最好係凌晨天光之前幾個鐘仲有月亮最好月圓啦, 咁你三四點出發去環湖影,就可以影到晚上版夢幻嘅天空之鏡富士。 之後臨天光之前即係個天仲係全黑就去google map 上搵一個叫做Parking and view point on Mt. Fuji 等日出。 日出之前因為湖面冇船冇大風既話就會平靜到好似鏡一樣。 之後就不斷影影影影到個湖開始起浪就收工返去食早餐。

如果你想影河口湖煙花大會都係一樣要係月光之下先影到煙花同富士山。 撞啱冇月光,夜晚點都影唔到富士山….

Pen f夠啦, 如果有像素合成,會成日企起係一個位影好耐。
多謝巴打指點

PenF
用緊em1mk2
鏡頭有m43: 12-40
43: 7-14
14-35
35-100
25奶

唔係好識影相,乜都影吓
部機長插14-35,影出嚟d相覺得好sharp,焦距最常用,大細重量都接受到

最近心郁郁相換om-1
香港個價真係抵好多
識得買齊大43 大top點會唔識影相的
買啦
用 4/3 就真係要試 om1
有冇人用Lx100ii
本身有Z6ii 但係嫌佢重 唔想週圍袋住
Lx100ii 支鏡好正 不過個zoom 好慢 又驚佢入塵
17mp 又有啲雞肋

有冇巴打可以分享下心得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞