Olympus/Panasonic M43用家討論區(22)傳聞OM-5 9月推出

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
我自己會傾向第2個組合多D
去旅行12-100可以換少好多次鏡
8-25同40-150你就要經常係長焦同WIDE之間換
有時一換就錯過左某d moment,同埋你要湊住2個女有時唔方便換
而9 1.7, 20 1.4 45 1.2就需要淺景深/ultra wide先換 如果係純記錄用其實12-100都夠,除非你有需要用到100-150呢個range
我都嚟緊櫻花時間季節喺東京,睇下有無機會撞到大大都應該1機3鏡加多部
Leica Q2

EM1X or Pen-F
8-25
40-150 f4
75 f1.8
正路都係組合2
不過最後你可能忙於湊女
可能長插20mm F1.4 snap shoot
PLAN 2 正路D
12-100 打全場夠方便, 20 影大頭, 45影半全身
如果影櫻花唔使太WIDE就唔使入超廣, 2,4歲需要睇實D~
我都嚟緊櫻花時間季節喺日本,睇下有無機會撞到大大都應該1機3鏡加多部
GX9 + Leica DG 15mm 1.7

E-M5 iii
12-45
40-150 f4
20 1.4
行兩步又扭抱啦, 影多兩秒老婆已經屌緊,部相機裝飾姐邊有手用呢 。

一定要相機唔好帶咁多鏡啦, 一般焦距真係用iphone打卡算, 一支wide 9mm f1.7 selfie 重點家庭合照用, 獨照 iPhone 人像模式…或者 45 f1.2。 兩支最盡。
呢度係M43用家圍爐取暖區, 唔係攝影奶爸棄攝區

可能一部IPHONE14pro 加支dji om6 重好,拍勁多幾秒shot 返去剪做片
各位,終於入坑OM1, 先買左支1240/2.8.
新手玩OM, 想問一下邊到搵到點set部機?!
而家新機唔跟說明書??
有跟,但想搵下有無啲教學,想快啲上手部機
Ultra wide 係諗住啲特色cafe 影個環境用,然後插支20 影野食

YouTube robin wong 有講舊機setting

新機前一兩頁有人提過
最近影紅葉 都係1245 40150 2.8 mc14 最方便

定焦就係行街/室內先插
應係應該 upgrade 機身先啦
OM-5 都夠做?
OM-1 落左價 , OM-5都未有得賣, 可能只係差少少錢. 當然係OM-1啦. 而且OM-1粒SENSOR係更新更高速, 可以影到120 FPS RAW , 而OM-5就只係E-M1 MARK2 嗰代既60FPS .

除非真係好外貌協會啦, 咁就OM-5樣靚好多. 機能上就一定係OM-1
O-M5 定價$1200美金
香港應該賣$9500
而家OM1 賣$14000
當然OM1抵啲
不過如果唔係影雀仔, OM1 又唔會好過OM5好多
影咩題材多?
另外一點就係 今代OM-1 既機身直出JPG性能比OLYMPUS時代機身有顯注提昇, 特別是高ISO情況之下, 雖然比不上大片幅的最新機身, 但已經是相當可用, 尤其是拍攝輸出目標是 IG FB之類平台. 已經很足夠,

加上120FPS定格 與 PROCAP 的加持, 運動相片的出圖率OM-1一定優性很多.

拎E-M1 + 1240旅行完覺得焦段八成時間都夠用嘅
但如果有多支40150跟身 應該可以影多好多唔同嘅相
呢個我有保留
O-M1 係真旗艦機
但face/eye detection ,C-AF TR 同Canon, Sony 都仲有距離
我覺得AI learning 未來應該會進行得好快
好似Sony A7R5 已經識得認身體
好難用8-10年
買40-150 F4
O-M1 而家個價真係好吸引😮‍💨
我用緊E-M5 iii,影開家庭相
有冇人可以說下我Upgrade做 O-M1?
平平地收支P 45175有齊內變焦內對焦
係電zoom囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞