Olympus/Panasonic M43用家討論區(22)傳聞OM-5 9月推出

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
OM-1 25.2
入手神之光75mm
黑色靚過銀色
勁,期待作品

重返m43
8魚Pro
welcome back
下支應該40-150 加支75 就補完
仲有支300

M43 定焦真係好玩 長短兩頭都咁利
我都係類似呢個組合
8魚
40150 2.8
不過我中間果支係20pro
方便掃街
好難選擇...

因為去旅行想換機
之前部舊機係olympus e-pl3, 搭塊餅境同假奶25mm 1.4
因為幾中意支假奶啲散景, 筆直又唔多, 所以先想換機都係換返M43

宜家目標係買多支假奶1260唔駛成日換鏡, 但機唔知揀邊部好.
EM10 IV vs GX9
中意OM機多啲但貴啲, 但P鏡係唔係用返P機好啲?
標準答案 e-m5 iii
鏡頭唔多,揀邊部都得 . 最緊要係o 記機d 功能你唔係必要咪p 記
究竟有啲乜嘢驅使你用番m43
長焦唔想用ff tele 太大支 , 價錢夠買em1iii 加40-150
OM-5流出

咪同EM-5 一樣改咗啲字

個logo真係

https://www.43rumors.com/leaked-first-om-5-images-and-specs/
睇落好似改圖咁

對比EM-5III
頂你根本就係EM-5 IIIS
係改咗OM-5同OM System,隻銀色改咗少少同左邊開關掣變咗黑色
不過估計換OM-1 sensor+processor+新menu就算
同埋佢又delay咗話12月先賣
有無人知tg-7幾時出
我覺得係假圖
無理由完全一樣
起碼都有啲細位唔同
都咁多年,抱住對OM一向無咩特別期望嘅心態會開心好多
打算轉會, 平時去開dcfever買,但佢冇代理om,想問下平時去邊到買啲相機/鏡頭?
另外我見hktv mall部om1賣萬5,仲係由olympis旗艦店出售,想問下冇有人有經驗會唔會中伏...唔該晒
hktv 係om 自己賣,無伏
出面試完格埋價覺得ok, 可以上去買
有得碌卡賺下回贈都好
幫你上格價網睇埋
可能部機貴,啲舖頭都無話碌卡要收手續費
留意好似要om 特約先有行貨保
咁搞法會唔會遲過X-T5出
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞