Olympus/Panasonic M43用家討論區(22)傳聞OM-5 9月推出

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
lightroom , om 果個懶得開來用
用WIDE 鏡+中央對焦 C-AF E-M5III冇理由唔得. 你用咩鏡? 會唔會係支鏡唔夠快/
新既 OM workspace 多左個 AI DENOISE , 免費而且效果好, 比PS LIGHTROOM 都要好. 新手係夠用.

但係進階啲都係PS多野搞好多. 學多啲有需要先考慮啦.
可以用 workspace AI denoise 搞完 output TIF 落 PS/LR 執色,反差 -2 同埋用 mute profile
轉 1iii 就得,當然有 budget 上 om1 就 no regret
因為室內影小朋友,用大光圈,近影景深淺。加上要捕捉一刻,所以主要靠Face/Eye AF。用全Area, 唔用3x3,5x5 。
有時側面會出唔到Face/Eye AF ,另外,有時AF追唔切。
多謝意見
OM-1最近降價唔少。覺得同EM1 iii 差價可接受。
想em5 ii trade in om 1 一步到位 定係分開賣舊機再買新機會平d?

本身有 9-18 5.6, 45.8, 12-40 2.8, 諗緊要唔要星期trade新鏡

發現旅行12-40由頭插到尾 諗緊多枝zoom會唔會有用
我都係em5 ii仲諗緊trade唔trade好
反而我唸緊em5.3 定em1.3 好
有時會插支40150 2.8
Em5.3 輕細
首先你要考慮係...你部em5ii 有無人要先
呢部星際都大把蟹貨 , 你上旋轉就知咩價

真心講 留番做下副機好過
em5.3 插4150 應該幾辛苦?
無乜野, 重心轉左,你拿腳架環做重心就得
唔關部機事, 好多舊大光圈係唔夠快。 你係邊支?
如果聽日trade in 嘢使唔使帶盒單嗰啲?
no need but sensor cap
早,呢度會唔會有朋友去可以分享下情報
40-150kit換40-150pro好似幾抵
Trade in完一支鏡,再加$3000 可以買40150 F4
Trade 咩鏡先加3000?
帶任何一支鏡去trade in 佢地任何一支鏡,再加$3000就得
即係要買兩支鏡
Wa!以上情報我比滿分,現場有無O-M5試玩?
好似好抵但我無帶鏡 shit
Yes
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞