[Netflix] Stranger Things S4 怪奇物語第四季 劇透討論區(4) 又要等幾耐先有S5呀!

1001 回覆
14 Like 3 Dislike
Chrissy死係Eddie 間屋,之後仲要走佬,咁都唔夠可疑?

仲要佢哋不嬲都覺得Eddie 班人奇奇怪怪

不過我都認同佢唔聽人講嘢,佢都係先入為主覺得Chrissy 有問題一定係搵自己,唔會黐埋去買毒品
但整體來講佢反應其實算係正常人
唔係撐籃球撚
但呢個打靶角色設計得好好喎
保守小鎮裏面嘅風頭躉,白人領袖

第一集佢段speech已經鋪咗佢好識帶動情緒/風向
尤其是佢會用似是而非嘅說話去煽動情緒,
例如會提起之前嘅死者,問what did they die for
dklm點都唔係die for你場濕鳩籃球賽啦九唔搭八
但係群眾又受

第二次speech本身已經係騎劫
有佢講無人講
又識利用經文去煽動群眾
佢嘅行為先至更似一個邪教教主,可能係隱喻去對比返被屈嘅eddie啦

利申 覺得籃球撚呢個角色寫得好好,但死得太輕鬆dklm
後面喊到傻撚左
eddie>max>dustin講真相俾佢呀叔聽>11見返老豆
你用2022年嘅睇法去judge198x嘅風氣已經係一種上帝視覺啦
d&d撒旦崇旦係跟歷史去寫, 美國又9成人信天主教, 得出隊長嘅結論根本係正常
其實籃球隊長咪典型果啲特登好令人討厭既盲目又自我中心既撚樣,大把戲有呢啲角色啦
湖果度佢見到隊友超自然式死法+Eddie係現場,只會更加鞏固佢認為Eddie用邪教超自然方法殺人既想法。

同埋唔好唔記得時代背景,當時好多人認為D&D係同拜撒旦有關係。
青春劇必有嘅角色
然後下場都係唔多好
Jason果part 太多… 應該留返d air time 俾 Christy 同 Eddie
唔好偷換概念
一般講嘅獵巫唔理性係因為現實冇巫術
係中世紀唔理性嘅宗教理由殘殺人

而家係Stranger Things 世界入面真係有超自然現象呀嘛
我一直都係講緊籃波撚嘅行動係佢所知嘅嘢係好合理
女朋友被人殘殺仲好冷靜 溫柔咁對心目中嘅邪教徒先係左膠到唔合理
其實佢啲speech幾好
唔係指錯矛頭嘅根本標準凝聚人心領袖角色
近排重睇返 S1S2 Mike真係有leadership (e.g.發現will先係super spy等等)
係S3開始就變左傻仔咁
人地一早諗好5季完哂所有故事
獵巫(英語:Witch-hunt)是原指搜捕女巫與巫師或施行巫術的證據將被指控的人帶上宗教審判法庭。今日此類事件被視為一種道德恐慌及政治迫害。

時代進步,獵巫呢兩個字已經唔再單單形容搜捕女巫咁簡單架啦
btw,大家睇既野都唔同,都未咩必要討論落去阻住呢到D師兄討論
拍拖會令人腦殘

只係資訊錯誤
佢知完整真相嘅,係幫到手打怪。
其實睇第2集果陣,以為最尾佢地會合作幫條女報仇
如果佢係主角群,應該會有龍珠裏面嘅撒旦級數
你條死柒頭講到人哋撐條籃球撚咁 依家人哋係話籃球撚所做嘅嘢背後有充分/合理嘅原因呀 籃球撚做嘅嘢梗係錯啦 佢乜柒都唔知認為自己救緊人/幫女朋友報仇 你條柒頭就喺度懶醒 明明自己係睇劇嗰個
潛水,泛指所有的水面下活動。包含使用壓縮機由水面供氣的潛水;由潛水員自行攜帶呼吸系統的水肺潛水;以及不攜帶呼吸系統,僅使用輕裝備的自由潛水。

時代進步,潛水呢兩個字已經唔再單單形容水面下活動咁簡單架啦。
意指某些網路論壇上的註冊使用者,自註冊後甚少發帖的行為,有如「潛隱水底下消失了一樣」,久不露面。這種情況的出現通常是因某網友在討論中理虧或出醜,無法面對其他版友,又或者是受到外在環境的壓力所壓逼而消失於論壇(當然,也可以完全沒有任何明顯可察的原因而無故失蹤),或純粹,只觀察其他版友的討論,不發表言論。
eddie
要pin一早plan咗5季 每一頁都有人問
因為Eddie只要繼續走佬都可以拖時間
除非劇情講魔蝠圍緊肥仔,要佢番去救。
佢唔係知自己走唔切咩
佢係回憶令自己覺得今次唔應該走
我諗第五季會唔會全民反擊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞