[Netflix] Stranger Things S4 怪奇物語第四季 劇透討論區(4) 又要等幾耐先有S5呀!

1001 回覆
14 Like 3 Dislike
大佬你想玩垃圾討論就唔好覆我,總之咩都我錯
唔該
我都幾鍾意Billy呢段speech 佢嘅演技少癲
睇完S4再返黎睇呢幕 成個感覺唔同左
而家講緊主角團以外有人眼中所有證據都指向係Eddie係撒旦教徒 佢殺咗Chrissy 咁見到呢啲超自然現象好自然會覺得係關Eddie事

同第一季一樣 你見到超自然現象 朋友失晒蹤 你見到一個異世界生物好自然會覺得係個異世界生物做嘢

呢啲唔係叫冇理智 呢啲叫Principle of Parsimony
籃波撚係冇目擊“邪教儀式”現場 第一下就爆咗Lucas個頭 而係叫Lucas停個儀式"救"Max已經好理智
如果最尾籃波撚肯聽Lucas解釋先唔合理 原全扭曲晒條character arc
同意,根本好多位係籃球撚做得太盡太過份
籃波撚抆槍周圍指都可以撐得落
唔知點解好鍾意enzo個角色雖然佢戲份好少
希望佢s5有份
典型衝動撚

偏偏佢咁靚仔
不過佢都做到果個狂妄自大
果個年代既白人 差唔多啦
一個小鎮既萬人迷 隨隨便便拎支咪 成間學校都要聽佢講野
由佢打球賽 就當自己係帶hawkin 離開傷痛既天職
仲係用緊人去類比超自然生物
藍波撚其實只係一個好正常既人反應智商都係正常人會做既野
衝動都算
仲要真開槍想殺人
擺明搵人出氣
講D&D 好自然要講satanic panic
就要有d 咁嘅角色, 類似the mist 入面個耶撚咁
但我估唔到可以寫到咁剋人憎
係佢角度佢私了好合理
咁我用觀眾角度都可以想佢suffer
都冇亂嚟啦
佢去到閣樓,行為其實好冷靜吓
如果黑人係壞人,你會嫌佢點解仲唔開鎗
試下你身邊死咗三個人,所有證據同你親眼見到都指向有超自然力量,我諗你都會攬住支槍瞓覺
最後仲要目睹疑似邪教儀式,你有槍都會即刻指住條友
好彩冇死到呢兩集雖然少戲份但覺得佢又靚仔咗
唔知佢有冇黎到美國呢 好想佢交代下都好
喺佢視點係見到max係另一個受害者
咪話唔親眼見唔會信
撒旦崇拜都叫有班報紙佬support,隻超自然生物得你話有
唔係上帝視角搵鬼理你
你咁嘅思維咪就係籃波撚睇佢眼中邪教徒嘅思維
如果黑仔係有方法幫條女就唔應該殺佢
如果佢無方法純粹係做儀式搞條女都可以問多啲細節
兩個情況都唔應該殺左佢
更何況一黎就控制哂成個場面
但佢而家俾5秒黑仔做野就算
真係唔知衝動定蠢
佢係信有超自然力量架
佢都會擔心夜長夢多
等於我地都會覺得一見大boss係唔應該廢話直接出手。
所以樓上話佢算係有理智嘅正常人,佢已經盡量搵平衡。
Dustin先係真主角
聽到今集話Mike 係leader真係得啖笑
S3S4 完全記唔起佢有做過啲咩重要野
你讀書見到d中二病同學係唔係要燒死佢
想問一問

1. 點解papa要搵001出黎 佢既目的係啲咩?

2. 究竟成個nina實驗既目的係咩
而家1on1
對家無武器
出面應該仲有隊友
都係唔知佢點解要咁急出手
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞