[Netflix] Stranger Things S4 怪奇物語第四季 劇透討論區(4) 又要等幾耐先有S5呀!

1001 回覆
14 Like 3 Dislike
Jonathan偷拍Nancy,Steve先至掉爛佢部相機啫。
雖然係過分咗,但係佢出發點都係護花,我覺得唔係純粹有錢仔恰鳩毒撚嗰種。
覺得lucas好過mike
佢見住max升天個下激動到喊晒再推開籃波撚個度我覺得ok
分析得好好
用上帝視角一定覺得籃球撚係on9,
但如果代入佢嘅經歷,條女係Eddie屋企死,追捕佢時隊友又死埋,正常都覺得Eddie係有邪惡力量,所以之後再追殺佢時都要升級買槍械。
你用上帝視角梗係知佢冇力量啦
班友由始至終都覺得邪教有超自然力量嘛……
Will之前嗰幾季戲份勁少
季頭入upside down world 季尾出返黎
其實唔係好睇到邊個位令佢佢撻着
說服到觀眾佢愛上Mike 既原因
好似有啲為左而左咁
Robin 條線就合理好多

又或者每季隔太耐我都唔記得咗
有無人可以提下毛
劇情上Eddie 無得唔死啦
佢唔死返正常世界時 根本成個社會都接納唔到佢
媒體定性佢係邪教 成個鎮都咁認定(尋人啟事塗鴉)
警察又通緝佢
退一步講 佢代表住當時既離經叛道 為世不容
要洗白都幾難 洗白咗返正道又會令佢角色失色

做匿名英雄 最後突破自己 都可謂最好結局
你睇返啦
一開頭班籃波撚都只係覺得Eddie係分唔到幻想現實嘅中二病變態殺人狂
直至親眼見到隊友被超自然力量殺害
咁咪直接覺得Eddie有撒旦嘅力量囉
唔通覺得係上帝皇天擊殺咩
唔知之前好似睇過話第4季有重要角色死
睇到我勁緊張 但Eddie
不過見冇乜人講hopper同El重聚 嗰幕睇到眼濕濕
我估佢下季會收皮
無啦啦夾硬加條暗戀線比佢
對白都唔多句
其實Will鍾意Mike由第一季已經開始慢慢鋪墊
Mike頭兩季係最擔心Will
由佢做leader揾Will 屌9其他人唔好放棄
到第二季 第一集Will喺機舖出面精神connect 咗upside down
又係Mike發現佢有奇怪 關心佢先
到最後都係佢發現Will 係Spy 同Joyce講搵方法救Will

我估嗰種倚賴/安全感 真正轉化為鍾意係第三季開始
由Dustin返嚟上山
Will呻Mike同El whole summer都掛住拍拖
Mike話Will唔鐘意女仔又唔係我嘅錯
Will嬲到打爛林中小屋
Will自己應該都意識到並唔係純粹朋友之間嘅呷醋

到第四季
Will先明顯咁面對自己嘅感情 畫咗幅畫
喺車上面嘅真情表白
對Will黎講 可能Mike當初嘅關心 當中嘅依賴感
已經轉化成鍾意

最後Jonathan都知道Will係Gay
佢有幾幕透過倒後鏡 眼濕濕望住咗Will

我諗ST好睇嘅地方 除咗劇情 道具 佈景 特技一流之外
描寫嘅每個角色人物性格都好立體豐富
成日話細節突顯藝術功價 我覺得佢哋做到
純FF 安排佢逃亡,下季臨尾出嚟BBQ都好吖

可惜無咗Owen勢力罩住好難發生
其實第一季佢已經被人笑faggot
由一開始就設定咗
UFC有個選手用咗Running up that hill做入場曲
佢都叫Max
Max Holloway
幾時變返第一季嘅king Steve
上季瘋狂食雪糕個形象太深刻
有時d鏡頭pan埋Erica到 就好想笑
死唔係問題
死法突出唔到佢既犧牲價值先係問題,表面睇好似die like a hero,但情節上係die for nothing
你話影佢最尾同班蝙蝠同歸於盡,幫到手扣001血,又或者班蝙蝠係因為eddie拖一拖差幾秒返到去幫001手,都唔同哂
因為係最後果幕其他幾條劇情線係連返埋,大家有互相幫到大家,除左eddie
睇完有幾個諗法
1. 其實Eddie第一次係Chrissy死之後無run away已經好唔同, 當佢俾人拉個陣第2個同樣死法嘅人一出現都可以還到佢清白

2.軍方真係好廢...成季係到內鬥
當班細佬自製武器都入到去打大佬個陣佢地乜都唔做, 不過聽故唔好駁故, 軍隊介入咗班細路就無嘢做
而家搞到成個鎮裂開 希望s5個格局會大啲講多啲

3. 最後啲裂痕會燒死人, 咁upside down啲人可以點過返嚟?

4. 001個flashback到睇upside down啲怪同團黑霧似係本來都中立唔食人, 不過001入侵咗啲黑霧再用黑霧入佢地體內先控制到啲怪? 好似s2s3佢控制will同billy咁
真係好鍾意呢對父女 11仲同佢講有留返3 inches
Will真係好撚好戲,影帝級數
EL+hopper既重逢 仲感動過 mike係沙漠接返EL十倍
不嬲軍隊都做唔到嘢
美軍同蘇軍都係
啲槍上軍人手就變BB彈槍
爬渠係咪致敬咗刺激1995?
今季仲致敬咗咩戲?
牙Steve 真係好正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞