[Netflix] Stranger Things S4 怪奇物語第四季 劇透討論區(4) 又要等幾耐先有S5呀!

1001 回覆
14 Like 3 Dislike
今季最好睇 唔係點拖
一直好鍾意Max
今季呢佢黎講抑鬱症真係好入心入肺
寫晒遺書又想有一日會死
但當真係臨死嗰刻發現其實未預備好仲有好多嘢想做
雖然大家都話佢唔射頭
但我都覺得真係好型
再加steve 同robin 既火魔
型爆
所以我留個言就算
不過我有follow Netflix ig都知咗少少
準備擇個吉時睇
佢勁多potential
心up咗成日
run
唔好望其他地方
撐多半分鐘就唔洗死

好認同一直都覺得佢唔掂但同max果下真係好好
反而mike就凝住導演都唔想比佢咁多戲份
jaqen h'ghar
其實Mike啲劇情真係冇乜發揮空間個個都話佢戲屎同埋佢條線佢真係冇乜嘢可以做 算係咁啦

相比其他支線
team mike好似無乜作為咁
唯一作用係有架車接走el
有啲浪費咗佢哋
冇上帝視角
其實覺得佢冇乜嘢可以做

覺得佢地個關係似太一同亞古獸多啲
小智會俾指示點打同真係訓練
太一係實戰上真係無乜點幫到手
覺得papa望住架車走嗰幕幾好
Feel到佢嗰刻心痛仲痛過成身子彈傷
又好想喊
可能係Team mike 頭一 兩季太亮眼
今季比多啲時間講其他team
jim執劍果嘢成個亞拉岡咁款
jim 除衫個 part 勁 fit
連埋part1 先9集
剩係 part2 得兩集就完了?
佢好亦正亦邪,見到佢搏老命救11又嬲佢唔落
但係諗起佢點對little 11又覺得佢好衰
「成日都聽到有人屌Mike 廢,但你諗下佢個邊條線係對現實世界政府特務,下下槍林彈雨,佢都真係仲係個靚ken 黎嫁咋,老實講到現時為止佢條線都係靠佢推進劇情,話要走打電話叫pizza有後路,埋屍個陣既敏銳觸覺,點解要袋住支寫唔到既筆?從而搵到個電話,再到之後要搵黑客佢第一時間就諗到西妹,佢基本上所有決定都係做岩既,主動同will 真誠道歉,同埋佢到依一刻都仲要搏命去救11,重情又重義,唔係大家講得咁差。佢條線響故事推進上面可能冇Hawkins線咁吸引,但佢地響返拍攝手法上下苦工,段one shot其實真係好刺激。所以我想為Mike 同Mike線平反」
Mike應該係最平凡嘅一個角色, 完全未去過upside down又冇咩特別能力
其實Eleven同Will好似都冇乜理過佢感受
同埋Max第三季又針對佢
幾乎所有故事都係由其他人個角度黎睇
好少由Mike嘅角度黎諗
所以好難睇到佢有咩感受
好多人都忽略咗其實Mike係有需要嗰陣都係做番Leader角色
好多戰略都係佢諗出嚟
佢應該算係所有少年角色之中最聰明嗰個
第二季尾識得整暈will同諗燒大腦真係勁
第三季除咗boss 太武力系外,Nancy入埋佢嗰組做lead人做最有行動力嗰個,Mike 淨show到對11嘅保護欲兼有Max間中開佢波,都令Mike s3印象分大降
今季對拎返少少leader角色同要鬥智就好返啲,但條線戲份少搞唔掂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞