[Netflix] Stranger Things S4 怪奇物語第四季 劇透討論區(4) 又要等幾耐先有S5呀!

1001 回覆
14 Like 3 Dislike

個個女角都做到嘢之餘
又唔會覺得誇大女人能力
但又無貶低到男性角色
即使成套劇幾乎都無壞女人,但唔會覺套劇女權

其實正路拍劇就應該咁
又同性戀又黑人又剩,但睇得好舒服,角色動機都合理
當然佢好曖昧咁描述同性戀情節都係聰明
畫面上舒服、唔影響劇情、又符合返teenagers時期嘅酸甜感
有時唔洗硬塞情節去”表忠”嘅
好有血性
就好似steve同robin咁
一齊上堂都無印象
但其實可以好有火花
啲人老撚晒仲點拍S5
Eddie
Steve終於可以有個差唔多年紀既男仔朋友
睇Reddit 好似話會有time skip
其實好多位都格硬黎

hopper可以用劍斬到隻怪斷開,但D士兵用槍射極都唔無事
上面明明有火槍支援但唔繼續燒多兩下,由得hopper同佢1on1
都唔講俄佬點解會咁廢可以比人自出自入
我知係有主角光環,但太過分會令人出戲

仲有eddie最尾衝出去係好難解釋得通
你話如果佢既犧牲係真係幫到手拖延時間都話
但佢死唔死根本沒影響,令人感覺專登寫死eddie做個感動位出黎

同埋jason個角色描寫得好無層次,好似為柒而柒咁

不過好多美劇都係咁,後期劇情越黎越暴走,希望佢最尾一季唔好爛得太緊要
話時話班mk仔又冇咗回事,本身重諗緊lucas call白車要點解釋max傷勢同個隊長訓咗係到
Eddie既死其實真係有幫到手拖延時間
係佢角度只要啲怪仲係到飛黎飛去代表個任務仲未完成
冇人擔保佢一走左就唔會飛返去Steve到
所以佢想搏盡去拖時間唔係話唔合理
當然要有死既覺悟先會去做

Jason果part同意個角色build up得真係唔夠

Eddie Munson弔喪區

Season 5 hasn't even started filming, so let's not get too excited just yet about the show's finale.

If we were having a guess, late 2023 feels quite ambitious, but there's a small chance of making that if filming starts soon. It's more likely that we will see the show return in 2024 for its final run.

真人好鳩好可愛 勁好j
公道講佢個角色真係尷尷尬尬無發揮空間嘅,mike同11一齊之後就縛死係條愛情線上面冇發展過 ,佢自己同will係車上面都講出口

基本上mike同will都被邊緣化咗
代入Eddie角度諗,係可以解釋到佢既行為
但劇情同畫面上表達唔到佢死既意義,編導就有好大責任
佢死左轉頭Dustin就出黎,再轉頭D蝙蝠就死哂
觀眾好難唔諗佢死黎做乜,係可以寫死佢,但我覺得要合理D囉
nancy都配唔起?有勇有謀喎
好襯
佢ig無咩嘢睇
呢啲邊度搵
上帝視覺黎睇
邊個時間點搵警察/軍隊/籃球隊解釋同求助會最幫到打vecna個plan
要用咩方式講同講咩 s1-3來龍去脈? 超能力女仔目擊情報? show eddie個居住車個gate?
eddie
my boy eddie就咁比d 超音蝙咬死

第一首聽嘅metal就係master of puppets
嗰幕睇到好撚興奮

可惜
就係俄國組殺死啲怪 所以三人組啲vine先鬆返 係有幫手嘅
把劍應該係之前囚友要打怪啲武器黎掛
Eddie
籃球撚可以skip
太偏激+就算信,幫助都唔大

我覺得s4無邊個位適合交待
至少要hop返嚟講先得
一來係警察+英雄
二來大家見到一個”死過翻生”嘅人去講奇異事件,
比較有說服力嘅
佢喺upside down彈solo嗰度型到仆街
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞