[魔幻]【職業魔法師II:神威破滅.獵戶座的終末勘星者】

1001 回覆
80 Like 3 Dislike
點知,我連聽日要出咩都未諗
我覺得唔會係咩好諗法
無得同真出文機器墨說比較,全職打文,應該儲咗唔少文,有做野個啲我又有睇好多都唔夠你快。
我睇得唔多依家,不過每日有文都唔易。
墨說出第一本書都成六 七年前,啲fans數目應該唔少,同埋佢勁多長篇,以前成日用其他ac雙線出故,好撚癲
佢都有課金網,不過依家香港做作者邊個係搵到錢唔會停筆就收皮,我都唔知
嗰d死催爛催嗰d連登仔呀,
先反省下自己sub 咗樓主個patreon 未先啦.

如果佢Patreon 夠人,
令佢可以唔洗做全職寫文,
你慌樓主唔會變出文機器咩

(利申:見識過樓主未做野/做冗員嗰排加更得有幾密)
patreon無返幾百人sub都幾難靠寫文揾食
無join我認衰仔,我都係出返去先
雖然我都見識過。
不過獅山十字 80蚊,要全職最少要有200人,但200人已經好難咁,見有人開完都要接出面job搵食,有個好初期,高登開始嘅人,出過幾本書,佢patreon顯示個數先60人
雖然睇唔到嗰60人join幾錢,計唔到。
明白上面幾位嘅concern,
但如果個個都話好難湊夠數而唔join,
咁最後就更加唔可能夠數...

(不過樓主都唔係要push人join 嘅,
唔係佢都唔會特登分連登連載嘅故同patreon only 嘅故啦...
但肯join 佢patreon 都係對佢嘅一種支持la...)
要返工了
推 等文
今晚無啦啦2倍左
范老爺子是個混蛋。

事情要由清朝末年說起,真是要命。

1912年2月12日,大清政府發佈了「退位詔書」,正式結束帝制。但是根據《中英展拓香港界址專條》,香港的新界部分是暫時租予不列顛,即使由異國管理,還是清朝的領土。而英國人使用習慣法—指在管理上沿用當地的法制,所以即使清朝滅亡後,香港還是行使「大清律例」,是這部律法最後生效的地方。

於是在清朝滅亡後,這遙遠的維多利亞城是大清帝國的最後領地。

就是因為這個原因,當時於紫禁城中的末代皇帝及其小朝廷就動了歪腦筋,把宮中的珍寶們秘密運去香港暫存,幻想有朝一日能東山再起,即使不能,流落民間後也有錢可用。

「然後,我伯爺就係當中撈左少少油水。」范老爺子一喝醉就自吹自擂的毛病又發作了,「結果大家都見啦哈哈哈!呢餐我既!!」

這段似是而非的歷史就是他自稱的家族發積史,眾人當然不相信,但又沒法否認,只是當成天九牌局時的吹水話題,今晚范老爺子又贏了一把,當然是他請客,他也不放過這機會。

「老范,你尋日唔係同班番鬼打交咩?見你無咩事既?」

「成班番鬼,我食過夜粥架嘛!」

「明明見你俾人打到爆晒江!」

「你就爆江啦!成班大舊衰,正一打壞後生!」

「…明明人地同你差唔多大啊?醉啦老范!」

發現自己失言范老爺馬上閉嘴,他忘了即使自己和對方表面看起來差不多年齡,但是自己實際上老上多了:「係啊!貓貓地!返歸先!聽晚照舊?」

「照!梗係照舊!無天九打我會肚痛架!」

范老爺子站起來轉身離去,眼前的九龍城寨在黑暗中散發著混沌的氣息,他最接近的距離也只是在外圍的大牌檔和豬朋狗友們打打天九,如非必要他可不會進去。

即使今夜無星,無月,半醉…不,已經變成三分醉的范老爺子還是熟練地順著道路回家。對於他來說,酒精的無效化也是相當困擾,畢竟他喜歡喝個爛醉,但是自從那之後,即使多猛的酒精也能被不死身瞬間分解。

所以他知道眼前的人不是酒醉後的幻覺。

「范老爺。」

身穿黑袍的男人擋住他去路,全身散發不祥氣息。

「無錢呀!咪講左幾多次收貴利去搵我個仔同我個新抱!!屌!」

他一手推開眼前的人繼續走。

「我唔係放貴利既大耳窿。」黑袍男人在他身後說,「我叫關海生。」

「我叫山海關呀哈哈哈!」

「你係不死身?」

名為關海生的男人簡單一說,范老爺子全身凍住,然後面青口唇白地說:「你講…咩呀,咩不死…老而不死就聽過…」

「我係死神,我呢對眼叫死告之瞳,可以睇到眾生既壽命,你既壽命係無限。」

「……」

「唔怪得生活得咁梳乎又無所事事,當然…你又使咩急?」關海生步步逼近,手上多了一把鐮刀。

「所以你係班番鬼既皇家魔法師!…我唔知剩低既藥係邊,禁…禁宮既野已經係我老豆個代既事…我…」

那年代還沒有北斗會館。本土的華夏魔法師,術數師,風水師都藏身於九龍城寨中,與對岸維多利亞城的不列顛皇家魔法師對峙。

「我唔係黎追問禁宮珍寶既下落,我係黎警告你。」

「警告?憑你?哈哈,哈哈哈哈!!」

銀芒一閃。

「啊…嘩啊?!!」

浮誇地指著關海生的前臂被劃出了一道血痕,但是這一次血痕卻沒有馬上止血,沒有重生,就好像個普通人一樣!

「如你所見…所有不死係我面前都無意義,我係死神,我想既話呢道傷口可以開係你喉嚨上。」

久違的恐懼淹上心頭,嚇得倒在地上狼狽後退的范老爺子恐慌地望住手上流血不止的傷口,又看看眼前雙眼正泛起瞳芒的關海生。

「你有三日時間去對面海既美利樓向獵戶座注冊,佢地會定一個死期俾你。」

「死期到會點…?」

「死。」

關海生扔一個理所當然的單字後便消失在夜色之中。

逃不掉。

這次絕對逃不掉,他心知肚明。

范老爺子知道自己遇上了不得了的人物,即使在關海生離去後手上的傷口馬上自癒,但是他知道自己逃不掉。

三日後,他來到了當年還在上環的美利樓,直到1982年拆除搬至赤柱前,這兒都是皇家魔法師的基地。

由此行開始推薦BGM:https://youtu.be/XLMBuRRKhiY

約定的日子來到了。

范老爺子的死期就是今天。

醫院中,多年未見的關海生如期出現在范老爺子身邊。

「…黎左啊。」沙啞的嗓子,瘀黑的眼袋,血絲暴漲的眼珠。

「你個仔同你新抱既事,我感到好遺憾。」

「聽得出…坐啦,雖然我死期係今日,但今日仲未完。」

「…的確。」關海生坐到范老爺子身邊。

醫院走廊空氣中死氣沉沉,范老爺子絕望得好像已經死去,即使關海生還未將其生命線裁剪掉。

「工業意外?」

「…係。」

「兩公婆一齊開工?」

「係。」

「……」連關海生都說不出甚麼安慰的說話了。

見證了諸多死亡,生離死別的他了解到一個殘酷的事實:所有安慰說話也是沒用的。面對永遠的離別,面對宇宙間名為「生死」的鐵律,所有安慰說話也顯得無比的軟弱。

「家婦佢生完仁仔只係一個月,豬腳薑都未食過,已經要去洗大碟幫補屋企…佢話坐係度唔辛苦,明明隻手浸到巢晒,指甲都出血。」

「……嗯。」

名為關海生的死神即使只是坐在那兒聽著,對范老爺子已是一種支持。

「後來…身子好返D,就同我個仔去地盤做女工,話…搵多份…嗚…」他說著說著,開始老淚縱橫,「明明…嗚…明明D債係我後生打天九,花天酒地欠落,係我後生唔生性欠落…」

「係啊。」

「你點估到個棚架會冧落黎先得架!仁仔…先幾個月大…」

「意外呢D野,無人估到。」

「…如果我後生個時唔係咁樣賭,如果我話仁仔俾佢湊,其實我係不死,我可以去做野搵錢,咁家婦佢就…佢就…佢係要俾仁仔我湊,話我年紀大…我…」

范老爺子這年136歲。

「我…個晚之後我去左美利樓,佢地話…我條命只可以有136歲命,我先明白…唔可以咁落去!唔可以咁日日賭錢,飲酒過日辰!但係已經太遲…太遲…!」范老爺子一拳又一拳捶向自己大腿,低頭使淚水淌到破舊的褲子上。「如果我早D明白,我就唔會咁過日辰!我就唔會咁樣害到個仔同新抱要…仔啊…新抱啊…仁仔以後點算呀…嗚嗚…」

死神在奪去生命的同時,也為生命賦予了意義。

因為永恆而腐朽的生命,在死期被定下後終於重新回到正軌。

正因為有終結,才有了意義,有了方向,有了目標。

正因為時間會用盡,我們才要向前,向前,再向前,務求在終結之前,那個人回來之前好好用盡交付到手中的每一個塔冷通。

但是對他來說已經太遲了。

「D債還晒未?」

「如果用佢兩個既安家費就還晒…但係又點呀,又可以點呀…嗚嗚…」

「照顧你個孫到18歲夠未?」關海生說。

「嗄?」

「你無理由照顧佢一世。」死神溫柔地望向范老爺子。

「夠…夠晒,我咁既人!早就應該去死!!應該死既係我!係我呢個正一老而不死!!唔應該係我個仔同家嫂!咩不死身,皇帝藥…垃圾藥…嗚嗚…」

「范普仁18歲既生日,我會黎帶你走。」關海生說,「唔好重蹈覆徹,范老爺。」

關海生站起來。

「節哀順變。」

即使沒有意義,沒有幫助,關海生也拍拍范老爺子他膊頭道。

以朋友的名義。

「…有…心。」

「你先?我先?!」我說,「屌,咁我先啦我生日!!WOOWW~~」

我滑進馬會之中,轉身擺出勝利的手勢:「係馬會!!!」

「到我到我到我!!」

我旁邊的中學同學一個接一個的躍進來,旁邊的保安似乎已經見慣不怪:「黎,檢查下身份證先,雖然你班中學雞擺明岩岩夠18歲,真係無聊…咦你唔係前排黎過咩細路,又黎?」

被保安指著的一個同學說:「陪阿仁黎囉,佢最遲生日啦!今日佢終於生日!喂生日快樂啊小DEE DEE!」

「收皮啦你你先早我2星期!」我說。

「係係~生日快樂,你幾個玩夠參觀夠買埋張六合彩好走,咪阻住D阿叔,等陣佢地投訴你地係度跑又要我難做!」

「得啦!阿仁你買咩冧巴?」

「6,9,69。」

「邊有69買…」

18歲生日那天,我直接在學校換過了校服,即使昨天爺爺叫我早點回家,早就被我拋諸腦後。

「喂喂喂,俾你地睇下我生日禮物。」一個同學站著,然後隆重地掏出腰間的曠世奇珍。

「唔撚係下嘩…」

「O,M,豬…」

「各位觀眾:Iphone 4S!!!!!」

「噢噢噢~!!!!!」

「仲係我家姐係澳洲帶返黎既!!!香港未有得賣!!」

「噢噢噢噢噢噢噢噢噢噢噢噢噢噢噢~!!」

那時的我們…特別是我,真的像個白痴一樣。

「喂,玩夠啦你地,再噢既話我要踢你地出去啦!?」馬會保安說。

如是者,我突然想起爺爺叫我今天放學早點回家,會不會是送Iphone給我?!不不不,這當然是幻想,爺爺的口頭禪可是錢財身外物,他才不會送這樣貴重的東西給我。

「喂我返屋企先啦。」

「下,你唔玩水果忍者呀?」同學問,他們正在馬會內的凳子上用手指剪著水果,那流暢度,那大屏幕…

…簡直就如魔法一樣誘人。

「唔啦。」我拒絕了這如魔法的存在。

「咁我地可以玩多幾輪啦Kai子!」

我背起書包離開馬會,回到家中。

才一出升降機,我就聞到了家門傳來香味,似乎是我爺爺煮了大餐。

推開門,他在拜神,應該說是我雙亡的父母。

摺枱上放著燒雞,燒肉,齋菜,豬腳薑和紅雙囍牌的香煙。爺爺凝重地看著黑白照片,專注得甚至沒有發現我已經回家。

「當年無錢煲豬腳薑過你吔,遲到好過無到…返黎啦,仁仔。」爺爺說。

「我返黎啦…?阿爺你做咩拜神?」

「你生日啊。」

「嗄?」我不懂這些傳統東西。

「黎,陪我化寶。」

「哦…」

爺爺抱起準備好的金銀衣紙:「仁仔,你拎個樽野就得。」

[帝寶 皇帝藥]

我看看那張破舊發黃的油紙上面寫著的一行字,然後拿起跟著爺爺走到後樓梯。

把金銀衣紙化掉後,爺爺拿起我手上的皇帝藥,默默地看著上面。那其實是一個很精美的小瓶子,材質我那時不知道,但後來在博物館中看過,那是玉石,而且還是和博物館展出的皇帝玉璽一模一樣。

「爺爺…咩黎?如果係生日禮物既,我比較想要Iphone…」

「害人不淺既垃圾黎,無資格做我粒孫既禮物。」

爺爺把瓶子打開,入面是一些極為芳香的油,而幾顆象牙白的丸子被油包裹著,油和丸子一落入火中,竟然變成了七彩躍動的火花。

「爺爺,我生日禮物係煙花?」七彩的火花在化寶爐中躍起,然後消逝於後樓梯中。

「唔係啦,點會,只係D害人既垃圾。」爺爺把瓶子也扔到火中,然後輕摸我的頭髮,拜託我十八歲了!還是小孩子嗎!

生日飯過後,我爺爺和我聊著天,聊著聊著…我就忘了生日禮物的事。

大概不需要吧。

他問了我學校的事,我答爺爺不錯;

他問我想讀甚麼科,我試探地說歷史,爺爺卻沒說會乞食,還鼓勵我說有興趣就去讀,讀書要襯後生;

他問我談戀愛了沒有,我答爺爺隔壁班有個女生我很喜歡,但大概很多人追吧,爺爺卻說喜歡就要去追,大不了失敗,對比漫長人生,一時失敗只是小事……

然後我就忘了生日禮物的事。

明明還未夠12時,我卻很倦了。往日我一向是和朋友同台SMS到凌晨,因為是同一個電話台,我們之間SMS是無限免費的,但是…我很睏了。

還好吃飯前爺爺就著我先去洗澡。

「眼訓就刷牙訓啦,仁仔。」爺爺說。

「但點解咁早…哈欠…飯氣攻心掛……」

事後想起,當晚的生日飯,其香味濃得不正常。

「早抖啦,記得好好照顧自……」

「梨講喵話?」我把頭從洗手間探出,一口都是牙膏泡。

「…無事,刷牙唔好講野,唔係會食泡。」

「哦…」

「你大個仔啦,終於。」

我痛恨當時自己沒有發現。

沒有發現他臉上的滿足,沒有發現他的淚痕,沒有發現未來一年的房租水電煤氣上網費都繳清了,沒有發現衣櫃中多了一堆四季衣服,沒有發現家中被打掃得一塵不染,沒有發現爸媽的神主牌後多了一個爺爺的神主牌,沒有發現在我睡了後有兩個人來訪了我家。

一男一女。

老男人和女孩。

從房門隙中傳入來的破碎金光。

「凌晨月,你殺左既男人就係一個咁既人,對我講係咁既爺爺。」我說,「你覺得依加事到如今做任何事仲有用?」

房中凌晨月本以為說出其師傅與我爺爺的故事,我就會釋懷。

沒想到我也會說出我18歲生日當天的故事。

「我唔理你師傅有咩覺悟,有咩道理…我唯一既親人,我唯一既至親,就係死係你手上,對你黎講,佢只係練習處決目標既人偶係咪?!就好似上生物堂劏隻牛眼咁簡單咁輕鬆!!咁微不足道!!」

我好似是第一次這樣向她咆吼。

喉嚨好痛。

心好痛。

「唔係…唔係咁架…我…我記得每個死係我手上既人,佢地唔只係一個任務,佢地唔只係一個名…」她跪上地上哭著說,「阿仁,我本來真係想同你講…但係我好驚…我好驚…如果你聽左之後要同我分手,唔要我既話我點算…」

「……事後你講咩都得,你連唯一可以做既野:親口同我講你都做唔到!凌晨月,你估得無錯,…我地…」

……分……分…手…

說出來,我要說出來!!

「Ἄτροπος。」

突然凌晨月以死神之名召出生命線,那道金線從視野盡頭而來,消失在另一端的彼岸,晨月說過這是無限壽命線,不死者的生命線便是這樣。

那是她的生命線。

「我寧願被你愛住而死,亦唔想孤令令咁而生。」晨月把手一遞,手中執住了憑空出現的死神鐮,然後交到我手上,「砍斷佢,你都做到,呢一下唔使魔法,阿仁。」

「以死相逼係無用,凌晨月。」倒不如說我不喜歡這種一言不合就要生要死的女人,這只是一哭二罵三上吊的魔法師版。

「我係死神,死亡就係我既處世方式。」

「你明知我落唔到手,唔好逼我愈黎愈憎你,凌晨月,大家一場拍檔好黎好去。」

「拍檔…」晨月聽到這二字差點昏死過去。

金線在我們之間流竄,微光照亮了我與她的臉龐,和她的淚目。

「但我唔會俾返把鐮刀你。」我緊緊握住,「因為一俾返你,你就會自己砍斷佢,我唔會俾你死,絕對唔會。」

「你好殘忍,范普仁,你真係好殘忍。」

站著的凌晨月看著我垂淚。

「我殘忍?!你知唔知我幾鐘意你?!我好鐘意你啊!凌晨月!!我超超超超超鐘意你啊!!點解偏偏要係你?!我又點接受到我女朋友係殺死我爺爺既人!?」

「偏要係你!偏要係你!!如果係其他人我真係會一野斬爆條線!點解係你啊晨月!我都好痛苦,我都好想再抱住你!好想可以變返好似之前咁樣!!我…我…嗄…嗄…」

這次輪到我跪到地上崩潰,甚至痛哭至過度換氣,頭暈眼花。
唔知今篇你地點睇…我自己寫到喊左
另外今晚雙倍出文,聽日會重整追更時間表

悲報:作者好似玩到太大依加收唔到科
爆文

新人黎明
我有join㗎
趕時間訓教聽日覆大家留言,有睇晒的,多謝大家支持
爺爺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞