[魔幻]【職業魔法師II:神威破滅.獵戶座的終末勘星者】

1001 回覆
80 Like 3 Dislike
岩岩出完文好眼訓
多謝巴打咁夜仲支持
因為返通宵 上黎追下文
除夕都咁CHUR,新年抖下
反正大家都應該早放, 早文早收爐啦
gogogo
今集唔可以馬虎
其實集集都唔得
警告:今日既出文唔好一野拉到落最底,否則你會被劇透,請由上至下咁睇,唔好拉落再底睇留言
好感動
熱愛自由嘅魔法師工都唔要同北斗班人渣決戰
沿著拱廊逃命,獵戶座自爆的警告聲響之不絕,但三十分鐘我們遊刃有餘,真正要擔心的,是第二橋那邊。

我們逃出了獵戶座後又遇到了Jean.

「好耐無見,Jean!」可柔竟然有點高興,那是看到信任之人的眼神。

「叙舊遲下先,可柔,正門個邊頭先有過一輪猛攻,走左一堆伐魔隊入去獵戶座,你地無事就好,但係依加佢地明顯撤後左少少,維持住防線但無進攻。」

「無理由,佢地目標就係要接管工房棟…莫非已經估到我地備份完資料就走?」我反問。

「唔出奇,明知輸都打既仗一定有其戰略意義,佢地都會諗到,我地拖延時間當然係為左你地有時間走,應該話佢地估唔到先怪,夏明慧八婆係施子雄條仆街教出黎,係愚忠但都蠢唔晒。」

「所以佢地唔攻已經無意義既正門,而係集中火力截住我地走佬既路線!仆街啦今次,咁第二橋個邊咪出撚晒事!!」阿七竟然是第一個想通。

「呢邊我地會繼續守住,至少守到獵戶座自爆為止,廢事你地俾佢地前後包抄。」

可柔說:「Jean,獵戶座自爆後所有防禦結界都會解除,你地可以由山路,樹林之間撤退架!」

「知道啦!你啊…」Jean突然輕摸可柔的頭,「…大個女喇。」

「我,我仲好後生架咋!」第一次見到可柔這紅著臉的樣子,剛剛用幻人活撕伐魔隊的人是誰?

「哈哈!咁我地就撐多一陣咁大把啦!」口上說得輕鬆,但Jean眼中卻滿是凝重。

前有進攻的伐魔隊,後有準備自爆的獵戶座,我們那邊失守的話就到正面這邊被夾擊了。

我指著第二橋那邊:「我地快D過去,如果佢地集中火力攻橋繞後既話,文師兄…得文師兄唔知撐唔撐到!」

所有人都是一臉驚怕,除了可柔,恍如知道發生過甚麼事,和將會發生甚麼事一樣。

穿過天文台外頭的戰場,泳池,草坪,食堂,籃球場等地,可以看到已經烏燈黑火的宿舍,第二橋就在附近!平日我與晨月早上晨跑從宿舍過去也只是五分鐘,馬上就到了!

「啊呀呀呀!!!」

「嗚呀呀!!」

第二橋方向傳來慘叫聲,拐過轉角的我們馬上看到—

一個又一個伐魔隊隊員被中世紀式的處刑木樁貫穿刺到空中,或是釘到樹上,或是釘到牆上,火焰在木樁內噴出,恍如回到獵巫時代對行巫者施刑的畫面!

是女巫之鎚(Malleus Maleficarum)!

第二橋橫跨雨水明渠,現在橋的對面是密密麻麻的伐魔隊隊員,但是他們全部都不敢上前強攻,原因就是在我們這邊,文師兄正全身浴血同時發動著「物種起源」和「女巫之鎚」,任何有魔法之人接近第二橋,馬上就會被解除所有魔法加護然後被處以火刑!

「文師兄!!你…你成身血啊?!」阿七嚇傻了,文師兄四肢上的肌肉全部滲出鮮血,說是副作用也太嚴重了!

「你地黎左喇。阿七,你地成功左?」

阿七點點頭。

「我就知道,我地第七期一定可以成功。」

伏伏兩聲,兩個試圖從橋下突破的魔法師被刺穿慘叫,火舌吐出,聞到可怕的燒肉味。

「文師兄你…一個人守到依加?」可柔說。

「你明明知道我做到,溫台長。」

「……」果然!

對面的伐魔隊之中可以看到夏隊長也趕來,正氣急敗壞地說:「對面頭先得一個人!!你地點解咁都解決唔到?!」

「佢…佢比起星環階仲恐怖啊!!」

「襯佢地唔敢輕舉妄動,我幫你地開路,你地就帶住獵戶座既資料…唔係…帶住獵戶座既靈魂走啦,總有一日獵戶座會再次掛係夜空中。」文師兄說。

「你呢?!一齊走啊?!」

「我受既傷已經太重,跟唔到你地走咁遠,但係可以係度攔住佢地。」文師兄說。

不。

不可以,不可以不可以!!

「文師兄!我要用神器黎開路!你咪犧牲自己!!」我把手探向背上的神器!

「范普仁!!你知道神器係咩黎咩!你知道有咩功能咩!你知道點用,有咩限制,有咩後果咩!」

「…我…我唔知…」我無奈地低頭握緊雙拳,為自己的無力而生氣。

「同我照顧好第七期其他人,將呢度交俾我。」

阿七拉住文師兄,所以他身上也沾了不少文師兄的血:「點可以!唔可以架!文師兄!文師兄!一定有其他計架!阿仁你唔係最多諗頭既咩!快D諗方法啦!」

我望向橋的對面,伐魔隊的人至少三,四百人,我們這邊的人只有我,晨月,芷瑜,阿七,Carla,呀蘇,可柔,和文師兄。

不…我們沒人能拖住這樣多人。

「唔使咁既表情…你地啊,可能唔知,我其實超擅長呢種場面,原因…」文師兄冷笑一聲走前。

即將宣讀真名,好使自己的魔法因為自己的存在而達到最大火力嗎?

…文師兄臉上只有決意。

「之前馬場,詩珮,宋校長…我都無宣讀真名,因為我好厭惡用自己真名既過去,連自己最愛都保唔住,我無資格再用呢個名。」

隨著文師兄步步進逼,伐魔隊竟然怕得往後散開,似乎也感覺到某種災難即將顯現。

「但係,我睇到阿仁明明身為麻瓜都咁努力,所有人都唔敢負責任時溫台長挺身而出,仲有阿月,阿七你地…我先至明白到,就算我幾厭惡過去既自己,為你地值得用上全力最後一次,即使全力發動物種起源會將我既合成身體瓦解……所以我個時先係勘天廳同溫台長講,如果真係走投無路既話就交俾我。」

全力?!甚麼合成身體?!

「物種起源並無副作用,而係因為我身上既魔偶部分被效果侵蝕……我本身無戰鬥力,但身為製造出康天賜二世既魔偶師,身為製造出安倍明里既魔偶師,如果唔將魔偶部分接係自己身上,又點樣當年點一個人力敵成個伏見稻荷大社?」

文師兄…他是!

迎著千軍萬馬,那個男人即使厭惡自己的過去,也最後一次宣讀出真名。

真係估你唔到會咁樣寫
fake曬 仲以為姓文添
真係多角度分析都估唔到
Cls
cls 遠在天近在眼前 安倍哲也
仲要提過兩三次
新春題目:
無黎生既平行時空
由開故埋到依加
完全同名無關係
點解係109700
依加先睇到名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞