[魔幻]【職業魔法師II:神威破滅.獵戶座的終末勘星者】

1001 回覆
80 Like 3 Dislike
雙倍出文
繼續正評
我入到嚟
但文師兄係講到識得真人咁
man ching究竟幾多歲
2倍文要2倍時間,等陣
就出完
反正你今晚都無野做架啦我都係
大大力推

「願你於彼岸安息。」凌晨月優雅地向男人鞠躬。

咦這身影…在那兒見過?

手中的鐮刀呼一聲劃了一個弧,寒光把沒有盡頭的金線瞬間斬斷

晨月當日這樣遠離開,不只是怕剋死我。

更加是怕在我爺爺之後,連我也被自己剋死。

「佢覺得自己咁努力唔應該咁早死。」目標是姓潘的男人。

凌晨月揮下鐮刀。

「佢應承過死左既仔同新抱,要照顧粒孫到18歲。」目標是姓范的男人。

凌晨月揮下鐮刀。

晨月是…

甚麼鬼…?

她…她殺了我爺爺?她殺了那個…最疼我的爺爺?

「凌!晨!月!!!」我少有地高呼她的全名,「你…你!!你!!!」

「咚~」揮拳打向結界,空氣果凍震一震就把拳頭擋下來。

「被告請你冷靜!」

「嗄…嗄…嗄…」我氣得耳鳴,身邊的景象在扭曲,我只看到在抽泣的晨月同口形向我說「對不起」,我舉起中指回應。

「對於被告黎講,天文台同北斗會館有殺爺既不共戴天之仇,按之前被告擅長講大話,扮晒野既個性,佢以臨時觀測員既身份混入獵戶座天文台,為既正係復仇。」

「被告,你可以答辯。」北斗會館代表說。

「……凌晨月,你好啊你!我…你唔止殺我阿爺!!你仲要暪住我!你老味!我估唔到係要由呢隻西裝友講我知!!係由一個想害我坐一世既人講我先知!!」

「被告,請你冷靜,然後答辯。」

「……我…我…」

思路纏成一團,好像外套中的耳機線一樣,我感到頭昏腦漲,耳中嗡嗡作響,我坐下拿起水杯灌了自己一大口水,卻因為太急而嗆到猛咳了一輪。

「被告,你冷靜到未?」

「未!!咁既事點冷靜啊!!!」

「影帝級既表演啊,被告。」那混蛋冷笑著說。

「我依加先知個條女係殺我爺爺既人!你唔好係度含血噴人!」

當我說凌晨月是「個條女」時,她突然以雙手掩臉痛哭。

「旁聽席,安靜。」

「砰!」

凌晨月站起來向代表們鞠躬,然後砰一聲推門跑了出去。

「喂阿月!閪啦今次!」阿七緊追其後。

秘書長冷冷地望向我。

「一邊係殺爺仇人凌晨月,一邊係佛心舍利,被告,點解你要放棄佛心舍利?」

「我…」

「唔好答佢呢個問題。」一班女聲響起,「佢既問題已經前設左你預先知道凌晨月係你既仇人,係陷阱題。」

接著一個穿著整齊套裝的女人,高絲高根鞋叩在地上發出響亮的「咯咯聲」,眼鏡後閃著嚴肅得嚇死人的銳利眼光走進來,一舉手一投足都告訴著大家:專業的來了。

「我叫曉兒,自由魔法師,同時係係執業律師,有人委託我擔任范普仁先生既辯護律師。」

旁聽席上多了穿著醫生袍的一男一女,他們正是千雪和…

「…可…以咩?」我問。

「只要你同意立下契約就可以。」

「同意!!」我說。

「各位,我既當事人根本唔知道自己可以顧用律師!呢場審判由一開始就係唔公平,我以當事人既辯護士既身份向訟裁團申請作供無效!」馬上進入崗位的曉兒說,「控方不但有意隱瞞我當事人既權利,更加係庭上披露事前無提交既證供亦作出種種既無理猜想用作指控!加上當事人情緒不穩,我亦需要同佢商議,我申請今日退庭押後再審,另外為我當事人申請保釋!」

好利害!這叫曉兒的女人一來就壓制著那個混蛋秘書長!

「曉兒你!」秘書長被氣到傻眼,活該。

「用下三流手段先既人係你。」

庭上鴉雀無聲,站在眾人視野下的曉兒一臉無畏,她還有餘力向我點點頭著我不用怕。代表們交頭接耳地在商討,結果就是先退庭相議。

大約半小時後再次開庭,宣佈結果。

「考慮到被告只係個麻瓜,批准保釋,但係禁止接觸任何可以傳送既魔法師或者法寶,其真名列作禁止穿過大結界。通過是日作供無效,下次開庭日期係三日後,退庭。」

身邊的結界消失,腳下魔法陣的光芒退去,這…這是魔法嗎?這曉兒也太神通廣大!

「嘖!」

秘書長不憤地收拾東西,曉兒走到我身邊:「有冇事?阿仁,佢地有冇恐嚇你,打你,精神折磨,非法讀心個D?」

「無,無掛。」

「唔得,你係麻瓜,可能被人施左咒你都唔知,企好。」曉兒閉上眼施展魔法,口中吟唱著歌咒,手印在我眉心旋動,我感到陣陣春風吹撫穿過我全身。

「…安全,無問題。算佢地仲有少少人性。」

旁聽席上已經不見千雪二人的身影,第七期的人也走過來,阿七和文師兄在道歉,然後阿七說:「阿仁…你應該去睇下晨月。」

文師兄嘆氣:「唉。你知唔知佢之前差D想一個人殺入黎救你?」

「唔知,唔想知,無呢個時間理佢,曉兒律師小姐,依加點算?」

「叫我曉兒就得,依加去食飯,你要講晒當日所有事我知,愈詳細愈好,但唔準加自己既想像,只講睇到,聽到既事。」

「好…為左佢搞到依加可能要坐一世監,真係唔抵,早知個時轉身跑入工房就一了百了!」

距離再次開庭,還有三日…只剩三日。
伏筆IS EVERYWHERRRRRRRRRRRRE
是日兩倍出文
唔夠喉
無經歷過獵巫
只係睇到本書滾瓜爛熟
安倍哲也你地都識呀
唔該
只係上帝視角
日本人只係知道「有人用北斗會館既技術黎偷聖火」
同埋日本出呢D事唔會通街唱
感覺日本人都係呢種人黎
所以 只係通知左關事既北斗會館
日後會詳講
睇得書多 (好似係)
望落似3~40
我夠了
好似好慘
不如再慘D好唔好
陷球剷都試過 仲有得再慘?
末日故我覺得HAPPY END黎
你望下前傳
正常發揮,有名嘅得博士同副台長死,阿蘇個靚仔樣無咗啫。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞