[魔幻]【職業魔法師II:神威破滅.獵戶座的終末勘星者】

1001 回覆
80 Like 3 Dislike
3s
溫主任領著我們走到下一個區域,這是一個大圓盤,好像勘天廳中間的那個一樣,同樣印有香港地圖。

「頭先既只係理論模型,地形,建築物,人口都會有影響,但係已經開始進行最後測試,而神性魔力,唔同文明圈既魔力都會對乙太有唔同影響,過往舊既魔力雷達做得到既事佢都做到,實際上用就係咁。」

圓盤上的地圖發光,果然是香港。

「第一象限觀測點:馬鞍山。」
「第二象限觀測點:青山。」
「第三象限觀測點:鳳凰山。」
「第四象限觀測點:太平山。」
「極位觀測點:大帽山。」

五個光點在地圖上亮起,接著一環又一環光班好像漣漪般向四方八面擴散,同一時間白煙再次出現,隨機地分佈在地圖上,因為白煙的密度不一,擴散出去的光斑也亮度不一,在白煙稀的地方光,在白煙濃的地方暗,反過來說透過光斑的亮度就能知道白煙的濃度。

「五個觀測點向全方位發射乙太,再觀測乙太既強度就可以推算出瑪那密度,甚至乎……」

空中飛來了一部無人機,懸停在地圖上方,發出「嗡嗡嗡嗡」的馬達聲。

「透過獵戶座既私人衛星,係近地軌道上向特定地點集中發射乙太束,我地可以係任何時間,對呢個星球上任何地點進行觀測,如果向本身已經有觀測站既香港發射,更加係可以實現完全觀測。呼~呼~」

最後的呼呼是溫主任在吹氣,同時她亮出手機上的讀數,無人機的機身向地圖上發射出激光,一開始白煙擋著,讀數是1433,溫主任一吹走白煙,激光變得清晰,讀數就變成1102。

「以上…就係我地為左今次事件而投入既新技術,乙太式魔力觀測雷達。」

溫主任關上手機收回裙袋中,展覽廳的燈光亮起,我像個傻子一樣目瞪口呆地拍掌,秘書長的下屬們也是一臉驚呆,連秘書長也是一臉不甘心但又被震撼了的樣子,晨月亦是一臉「看不懂但好像好利害」的表情,真可愛。

「係好勁…所以呢?你地台長又聯絡唔到,聖物又搵唔到,有咩用?」秘書長收起震驚樣子說,「而且你只係個觀測主任,副台長又死左,我唔知道呢套得返你負責既新系統有幾可靠囉。」

「唔係咩得返我,仲有其他研究者,其實呢套系統既概念係由副台長提出,我…我…」

糟了,溫主任好像要哭的樣子!?

「我地依加新舊系統都用緊,獵戶座天文台既觀測技術已經係世界第一,你地除左相信我地我諗都無咩選擇。」我連忙走到溫主任面前,「今日既介紹只係想增加你地既信心。」

「你地天文台本身係要出席調查委員會既聽證,但你地話搵唔到台長一而再再而三咁搞到聽證會推後,呢件事又點計?」

這傢伙在施壓時真的使人感到莫明緊張,這種人在職場上很多,明明只是高自己一級,說起話來卻好像是大老板一樣,而且還有不少老板真的被這種人嚇倒,畢竟他們才是在前線工作的人,說話有實力加上氣勢,使老板相信而委而重任。

「台長既事我地會處理。」我扔出上班廢話精選之一,「有消息會再同你跟進。」

「我唔理,死左幾個外國魔法師,唔見左聖物,我地要搵人負責,你地再無負責人既就由北斗會館派個俾你地…」

「點可以,你地根本無瑪那研究者,而且獵戶座係獨立學術研究機構…」

「獵戶座天文台係北斗會館旗下既組織!搞清楚先溫可柔主任!!」秘書長說,「即使你地技術幾先進都唔改變到呢個事實!」

我冷笑:「獵戶座係開埠之後已經有,北斗會館係日軍侵華後先成立,邊個先邊個後我諗你要搞清楚,使唔使我帶你參觀下展覽廳?」

那有自己成立70多年,那兒卻開埠了過百年的笑話,我指獵戶座天文台與北斗會館。

「總之!」

職場上聽到「總之」一定沒好事。

「兩星期後既調查委員會開會,你地獵戶座無台長都會照開!係咁先!今日收工前將個咩咩新雷達既文件email俾我!」

秘書長扔下這一句後便轉身離去,留下我們在展覽廳,真沒禮貌。

「唔該你地兩個。」溫主任鬆一口氣說,「頭先,如果唔係你我可能真係會做錯事,我今日收工睇黎要搵沈醫生拎多次封印。」

但是似乎再找不到台長,獵戶座的處境會相當不妙。
屌俾你斷左
你應該對讀者mon到咁實感到榮幸
好正常
邊個先邊個後我諗你要搞清楚

呢句下次要加密
過多唔洗好耐會ban post
虛構故
如有雷同,實屬專登
其實都唔係好shock姐
驚訝對像係我諗埋呢D ON9野
都真係
you are not alone
今日借個故黎講左一個我既FF:乙太說其實等於暗物質說
另外舊既傳送門式雷達其實只係為左埋伏筆
依加呢個先係我理想中既魔力雷達理論
將一堆實際上存在既野掐成一個架空既理論真係好好玩

定其實唔係架空?
用呢D時間學炒肢應該發左
人地睇緊下隻爆升既妖故係咩
我睇緊鍊金術點樣結合五元素說
屌所有「股」字都打錯晒
當然,故事中為了諷刺現實,將很多地方都作出了誇張化的處理。面對末日的消息時,各方持份者例如傳媒,政府,企業,民眾等等的反應在電影中都有描寫。正如前面所說導演火力全開以地圖炮的方式諷刺一切,但部分地方便為了諷刺而太過誇張,反而失去了與現實世界的關聯。

影評:千萬別抬頭(DONT LOOKUP)

https://www.facebook.com/vantablackstory/photos/a.1863640667238756/3180848778851265
有冇得打
訓前一Pish
正如預告所言
之後既劇情…大家睇完會好有印象
聽日停文
天文台有幾多魔法師?嚟嚟去去都係第七期咁,無印象有其他人咁
會唔會文師兄已經最勁?會比北斗會館人數壓冧嘅感覺。
無實權嘅掛名會長可以點玩
樓主平時返工係咪成日遇到好似北斗會館嗰啲人咁嘅人

design個份工maybe
佢有佢既安排
成撚日
垃圾工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞