[魔幻]【職業魔法師II:神威破滅.獵戶座的終末勘星者】

1001 回覆
80 Like 3 Dislike
悲報:只係中左兩個字,出唔到書
去渡假屋都還好,酒店就難啲,但一條友渡假屋啲人應該怕你燒炭
知港紙有咩成份嘅話 可唔可以鍊港紙
點解唔搵兩件魔法師做會長保鏢?雖然無實權都有重要性掛,或者整啲術式比會長保護自己?施子雄個次先奶完野。
見大澳有D旅社係For外國D背囊友想去下
撚完貓唔使出市區,第二日食個早餐再撚一波先走
只要係物質就可以
所以虛擬貨幣係鍊唔到
做保鏢?我諗原因就係青春期
咩人都覺得煩,咩人都唔想跟住自己所以會長拒絕
好似第一集溫可柔個同學大家姐咁,屋企俾保鑣佢都走左去
撚貓狂徒
果然係中二病會長
所以會長又再次唔夠做,陷入咗收皮危機啦
呢D年紀就係要不斷自作自受
本身諗住停文早D訓
又無咩機好打,要整既野整完,打下聽日既文儲先

爽到停唔到手,打到依加要趕時間訓教
敬請期待呀呀呀呀
搵星環階沈大師管教下中二病會長ok?
沈大師客串下唔係幾夠喉
沉大師要多啲戲份
呢啲𡃁仔,一定覺得自己「已經大個」,唔鍾意有人跟出跟入/管住晒,尤其會長身懷絕技,一定會更加懶叻懶醒

俾人佢,分分鐘一秒就將佢哋變石頭,或者整個結界fake9佢哋 etc

利申:之前係中學做
LETS GO
No Bullshit!

那年晨月又想起關海生已經很久沒有教過自己新的東西了。

為甚麼?是自己做得不好嗎?

一向懷疑自己的晨月,又開始在胡思亂想。

意識到晨月悶悶不樂,晚餐後關海生親切地問了她,她當然還是沒有一來就坦白,笑著說沒事,不用擔心之類,但始終捱不住重重套話和誘導,關海生旁敲側擊出原因後…

…關海生卻笑了。

「嗄?」晨月不明白。

「傻女,你已經學晒所有野,我仲有咩教你?不過我講緊既只係魔法上,你啊,待人接物同人相處仲要好好學習…」

「唔係啊師傅…我,我除左就咁揮刀,生命線之裁外咩都唔識,我連破滅之相都只係可以對死物用,我,我…」在關海生面前,晨月好像比平日還要軟弱。

「咁…你諗唔諗到有無任何存在,你係唔知點殺?」關海生輕描淡寫地問。

「但係如果我咩都殺到,咪即係同師傅你一樣算係大死神…我…」

「答我先,晨月。」

有沒有任何存在是不知道殺掉的方法?

…沒有,她心知肚明,所有對像的殺法她也心中有數

「妖精?」

晨月點點頭:「知道。」

「幻想生命?」

「知道。」

晨月緊接地說:「但係,但係就算我知道,我既魔力,體力,同埋可以動用既權能都唔夠,我…」

「晨月,我地擁有不死身,所以時間既問題都唔係問題,因為時間始終向前,你始終會成長,始終會有蛻變既一刻,始終…會蛻變成大死神。」

「蛻變…」

那時關海生說的是晨月畢業,能下決定心殺死自己的一刻。

既然他認為晨月可以執行最後的畢業儀式,那麼他當然判定凌晨月早已經身負他畢生絕學,接下來晨月也不需要他的陪伴也能繼續成長,成為自己…並超越自己的大死神。

「不論係死神,定係凡人麻瓜,都一定會面對不得不蛻變既一刻,生靈蛻變,原因係因為自己總會成長。」關海生眼中充滿了信任,「總有一日你會成為同我一樣既大死神,方法你已經學晒,能力會成長,將來大死神既真名只會係凌晨月。」

方法會了。

能力有了。

在那之後,現在我眼前的凌晨月距離大死神還有多遠?

一葉知秋,見微知著。

不知不覺間晨月施展破滅之相已經不用再宣讀真名,不知不覺間當日在坤記狗場,晨月連花葉樹林等活物也能用破滅之相擊殺,所到之處死亡如影隨形,鐮刀刃鋒所及處皆化成死之境界。

那麼……

宋校長雙手抱著的賢者之石,配合庫瑪麗的神權,足夠解釋手錶跳出的獵戶座天文台警告。

[警告:觀測到神明級魔力]

這樣輕描的文字陳述反倒叫人膽戰心驚。

巨大的鍊成陣在藏寶庫的穹頂中展開,賢石之石好像活過來一樣在法陣間穿梭增生,似乎是用賢者之石在鍊成賢者之石!

「對唔住…我已經無晒辦法,神話重現亦到左極限,我…」會長少有地說出了喪氣話。

頭頂有雷霆閃爍,重力似乎也變得異常,但即刻腳下變輕,肩背卻壓來沉重的壓力!寶物庫的牆身也開始裂開,上面的油漆,石雕,瓦礫被飛在空中的宋校長吸過去!一切物質才接觸鍊成陣,馬上被瓦解成光點!那些高溫的光點圍著鍊成陣高速旋轉刮起風暴,何等可怕的威力!

冷靜,觀測,這是我唯一能做到的事!

「創世神權在此顯現:起初神創造天地,神說要有光就有了光;七日流轉,萬物歌頌天地之開闢乖離,太虛有諸星旋迴。」

光點旋動,沉重的壓力使我全身骨頭格格作響,幾乎要跪…

…絕不跪你這種人!!

「嗚…」我以蠻力支撐著自己,鼻孔滲出鮮血,耳鳴不止,我咬緊牙關抬頭看天,那個是…

宇宙。

光暗交錯的星雲正在旋動,壓縮,宋校長似乎把所有物質都擠壓縮小了規模至天文數字份之一的等級,使銀河在此顯現!點點恆星在星塵之間交錯縱橫,雖然無比美麗卻帶著無比恐怖,眼前的並不是甚麼模型或立體影像,而是真實的星雲!!

何等…浩瀚…!

「宇迦(युग)循環,圓滿時,三分時,二分時,爭鬥時,又復至圓滿時,四宇迦化摩訶宇迦,梵心,梵志,梵門,梵事,諸法完滿,梵法破卻。」

他不是開玩笑的,這要用創世級的魔力砸向我們!

「你開心啦會長,佢唔係用太陽掟你,佢係用銀河掟你啊!?」

「……」會長連駁咀也沒精神了,少少(創世級)打擊就這樣,像個孩子一樣。

「阿仁,我地…我地…」晨月一臉絕望。

穹頂上星辰飛轉,星辰在宋校長掌中馳騁,星雲正在向中間匯集,銀河的中央已經變成了一個紅白交織的巨大火球,每一個光點…就是當日的小太陽吧。

日冕拋射只是這招的小分支。

但是————

————既然本質一樣而只是規模不同,就可以從本質上著手。

要做的事,沒有改變!

「會長,抬起頭!」我咬緊牙關說。

「咦…?」

「我好似你呢個年紀都係同你差唔多咁,成日做埋D白痴野,成日撞板,但係個時…我爺爺每次都會幫我收拾殘局。」

人類群星閃耀時的效果還在,只要使出全力以上就可以抵抗!

「雖然我唔係你咩親戚,但係我話你知,做大人就係咁架啦!個社會係痴撚線架!!唔理你頂唔頂得住!!失驚無神就會用銀河,用太陽掟鳩你!!但係日子總係要過!」

我站起來。

「而且!!總有!!方法過!!!」

在這重力下站起來我感到雙腳發軟,但是似乎我想的話便能做到。是因為人類群星閃耀時嗎?還是因為……即使普通人也做到?

「阿仁…你…」會長看著我站起來,似乎沒想到我能做到這地步。

還不夠!

遠遠不夠!

「晨月!!無野好驚!!個銀河之中一點點既光,就係恆星,亦即係太陽!!佢鍊成既呢個星河,本質上同個晚係無分別!!只係規模唔同,本質上係無分別!!所以本身打算用黎對付日冕拋射既個招,理論都可以殺左呢個銀河!」

重申一次:我們要殺掉這個銀河。

「阿仁你講咩啊…我…我點得,我咪話過,對付個太陽已經係我既極限…」

「既然係咁,就超越你既極限!唔係,係一定要超越佢!定係你想我地全部死係度?!順便一提呢個銀河炸落黎,成座ICC,甚至成個九龍半島都會毀滅!!」

晨月搖頭時眼淚晃啊晃:「我,我唔得…」

「咁你師傅得唔得?!」

「佢…佢係大死神,應該得…唔係,佢一定得!」

不只站起來,我還要往前走動!腳步沉死了,不行…嗚…晨月…

「阿仁!」

晨月扶住我,看樣子不受重力扭曲影響。

「…嗄…嗄…晨月,你聽我講,你聽我講…你話過你師傅講過你已經學晒佢所有野係咪?你能力亦早已經成長左,你有無發現自己用破滅之相已經唔使用真名?你有無發現個時係狗場,你既破滅之相殺到本身係活物既樹木?」

背脊發痛,發麻,但我還站著。

即使平日怎樣卑躬屈膝,也總有不挺直腰不行的時候!

「去啦,晨月,你早已經可以做到!只要你敢既話,你大可以向世人宣告:你凌晨月就係大死神!」

晨月開始動搖:「我真係可以咩…?」

我看著晨月。

她說在那一瞬間,她看到了當日關海生對她投以信任的眼神。

「阿仁…即使我自己都唔信自己,你都同我師傅一樣,相信我可以做到大死神?」

我用力地點頭:「咁梗係,晨月。」

臉上滿是動容,眼中開始閃耀決意,突然間,晨月吻了我一下,然後手中多了一把鐮刀。

於此行建議打開BGM : https://youtu.be/jnGsd6UWwaY

「借你既力量俾我,阿仁。」

不,她怎麼會需要一個凡人的力量…

……但,這對她來說原來不是甚麼凡人的力量:這是范普仁的力量。

「去啦,我既大死神。」旋動星雲下,我輕吻凌晨月。

轉身,拔刀,晨月把鐮刀高舉到空中指向創世瞬間。

「克洛諾斯(Cronus)…柯羅諾斯(Chronus)…昂骷…杜拉漢…格溫納德…海因…阿斯圖維達特…莫特…」

死亡在此降臨。

「…亞茲拉爾,阿努比斯,阿特羅波斯,閻羅王,伊邪那美命。」

以終焉喪鐘,直面創世神權。

「吾名為凌晨月,以大死神之名,呼召諸界死神權能賦予死相!」

身邊的狂風漸漸平息,寒意升起,這種感覺不是自己會死的預感,而是留在這兒會死的怯意,天生的本能直覺告訴我這兒不是能生存之地,而是亡者之國,死靈之地,凝聚的概念使所有活物打從心中覺得毛骨悚然!

她正在概念召喚,把「死亡」具現在這兒!

「無死之世即無生之界,起源剎那即於命盤刻寫終結,無死永恆以天命展露之!擊墜之!呼召概念之零乘以萬物,萬物積數重歸於零!萬物壞劫,萬物歸空,以死之名號令一切歸於虛無!」

穹頂傳來巨響,星雲被壓縮成一個既是全黑,又是全白,沒法形容的點,那個點沒有厚度,甚至連立體也沒有,卻散發空前絕後的壓力!

地面震動!一切都在搖晃!要來了!

宋校長的聲音在寶物庫中響起,宣讀奧義真名使出最大威力!!

「原始奇異點=創世霹靂!」

我只在最後一瞬間用自己身體護住會長,即使我知道這根本沒半點作用!但我有信心,我對晨月有信心,唯有她,唯有她…唯有大死神面前,這只不過是具具的宇宙大爆炸!

星海沸騰,但就在那個奇異點再次爆炸噴出星雲的一瞬間!

斬開!

「星海覆滅,以大死神之名宣告萬象終焉。」

一道銀芒閃過視野,接著視野中的一片白被一開為二,白芒後爆發的星雲停滯在空中,然後變成了詭異的黑色光線。

「熱寂。」

視野一切消失在斬痕之間。

第十二幕:眾星拱之指北辰

熱寂呢兩個字究竟係出自邊個把口?
晨月
又出門
晨月失手
全故完
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞