[魔幻]【職業魔法師II:神威破滅.獵戶座的終末勘星者】

1001 回覆
80 Like 3 Dislike
見到男人就咁興奮讀者
睇左了
獵巫時期處決個種木樁
書名係女巫之鎚啦嘛
我有諗點解會玩到成座山禿晒
西伯利亞的fu
係咪達爾文
當讀者被調教成錯字接受力過高
另外有「人類群星閃爍時」同「女巫之鎚」
我錯
魔法師II:駐天文台觀察員與獵巫者們

2020年初 連載開始
https://lih.kg/hdeOuGX

魔法師III:轉世戰爭
2021年春 穿越生死之戰, 開幕。
https://lih.kg/hdeOuJX
喂拆場啊
一路睇一路都諗起harry potter呢幕
起哂雞皮
雖然我無特別諗個一幕,但讀者係雞皮係我覺得身為作者既一大成就
啱啱睇到最尾,睇到話預咗會輸但都唔會臣服,跟住全部人一齊宣讀真名嗰part眼濕濕
總算有人講
雖然最尾都有吸引但我寫呢D打大交位都落左唔少心機
副連載既等多陣,個腦開始郁緊
如果有首BGm 黎就最好
感覺上有,但節奏上搵唔到合適
我配BGM既時候會預計讀者閱讀速度,去到邊度,副歌高潮位開始時大概睇到邊行
之前個D係一黎就副歌, 所以放係文本上高潮位叫讀者同時開始播效果會好D

想試下視覺小說

聽日出文前搵下先
副連載出左了,今日正副連載出左7~8000字
要訓先,頭都痛埋,聽日會寫好年初一停文前既最後一篇
同埋最近我又諗,成日依然CG畫面,配樂,會唔會搞到我既文字「鈍」左呢,明明閱讀體驗係好但我成日胡思亂想
係,頭先一直睇都諗緊咩BGm好 好多都係得一段啱個下

訓個好教
文字係主體,BGm係附屬品

訓醒再諗
因為唔係由頭爆到尾
舉個例,avengers 金既配樂, 都類似啦, 大家集結然後向前沖咁
但avengers assemble個幕既配樂Portal 係由" On ur left"開始前奏鋪陳
最後愈來愈多再靜一下, 然後隊長叫assemble! 再響起弦樂
個節奏好明顯就係avengers assemble個幕度身訂造
大部分電影配樂都係咁
唯有向遊戲落手, 例如FGO既Outbreak咁
一樣係英雄集結然後迎戰
但係因為遊戲配樂,佢唔知你幾耐先會點擊畫面去下一句/你同隻王打幾耐,遊戲配樂多數都不斷LOOP,所以唔會接得故事節奏咁好,所以我都係決定唔落 除非我個篇都係由頭打到尾/由頭喊到尾咁
始終我都有自己節奏,勉強無幸福,同埋我有信心文字都夠渲染力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞