[魔幻]【職業魔法師II:神威破滅.獵戶座的終末勘星者】

1001 回覆
80 Like 3 Dislike
主席
北斗開會?
出文
副連載lm
作者過勞死指日可待
佢之前做design狗都未死
我對佢有信心
死左個故會爛尾唔死得住
搵常眠頂到你回魂
五行山魔法師監獄,位於新界某岩洞之中的地下秘密設施,除了以結界隱藏,包裹,更加在岩壁上安裝大量的黑曜石。正如黑曜石被視為辟邪,淨化的礦石一樣,在黑曜石的覆蓋下這兒沒法施展魔法,所以監禁了諸多邪法師。

正如名字「五行山」一樣,是連齊天大聖也能封印的地方。

唯有我與晨月才能見她們嗎…

電單車停下,我與晨月按指示穿過結界找到了岩洞的入口,一亮出獵戶座陀錶,馬上岩壁後退露出通道。

「晨月你有冇黎過?」我就是第一次來。

「…有,有一D永生者被囚禁到死期,就會叫死神黎處決。」

和我想像中差不多的理由。

「你地係天文台既人?」接待處的人望向我。

我解釋:「我先係,佢係北斗會館既死神。」

可能會有人誤會,雖然文師兄,晨月,Carla,呀蘇這些魔法師常常在天文台出現,但其實他們都是北斗會館下注冊的職業魔法師,只是在天文台工作;而我,阿七,芷瑜則是直接由天文台聘用,所以我的陀錶是刻有獵戶座的星紋,而晨月的是北斗七星的星紋。

「嘖,啋,就黎過年先見到死神。」

喂你說甚麼啊你這地中海,正當我準備諷刺這傢伙幾句時晨月牽起我的手握了一下:「唔該你。」

…那麼便算了。

我們被帶著穿過重重的鐵欄,鐵門,時不時就看到有黑曜石被鑲在天花,最後被帶到了一個房間。房間一眼就能看盡,只是普通的會客室,一張木枱被在中間,兩邊各放了兩張凳,房間盡頭的牆上鑲上了一個沙漏,但沙漏中流動著的卻是黑色閃亮亮的黑曜石顆粒。

「你地係度等。」

我與晨月坐下,這兒死氣沉沉,也安靜得叫人窒息,除了冷氣的低沉運轉聲外甚麼也沒有。

我拿出IPAD PRO登入,背景是我與晨月的合照,每次解鎖也忍不住看上個幾秒。

因為相當安靜,腳步聲也變得明顯,抬頭一看,對面的鐵欄後有幾個人影正往這邊走來,因為背光所以看不清容貌。

「入去。」

鐵欄打開,兩個女生進來。

「詩詩,珮珮。」我說,「你地…最近點呀。」

正是詩珮二人,穿著啡色囚衣的二人明顯消瘦了不少,一個獄卒進來把二人腳上的腳鐐鎖到枱腳上,這枱是直接焊死在地板上,二人插翼難逃。

「我地?我地幾好啊。」二人說,「倒係你地…我地收到消息,你地好似差D死?阿仁,你聽我地講,你唔係戰鬥人員,更加係麻瓜,你唔好咁樣向前線衝…」

她們竟然還在擔心我。

「做咩咁既表情?」

我低頭用眼角望向二人:「你地唔嬲我?」

「…我地只係立場唔同,我地無嬲過第七期任何一人。」

「…博士過左身。」晨月說。

「嗯,我地知。」

「呀蘇毀左容。」

「真係可惜。」

「詩佩,我地要你幫手。」我望向二人。

「……宋校長對我有恩。」二人說,「我地唔會害佢。」

「已經太遲,佢已經被晨月打敗,應該都係度。」我說,「依加我地淨係想你幫手阻止佢準備既襲擊。」

「…憑你?」二人望向晨月。

晨月點點頭。

「所以唔係叫你地害佢,係阻止更多人受害。」

「講下你地知道D咩,你都已經準備左。」詩珮望向枱面上的IPAD。

我拿起IPAD,向二人展示。

根據大英博物館文物修復館的航時師說,時間跳躍也有範圍限制,正如空間移動受交通工具的航距所限,時間移動也受術式的航距所限。那邊的航時師提供了魔力波動樣本,套用到獵戶座天文台的雷達對比後發現在宋校長搶得聖物後,在西貢結界中的大型靈點「鎖羅盤」中出現時間跳躍的時流殘響。

正如空間移動會干擾空氣流動,產生聲音,地面震動,時間跳躍也會產生時流殘響。分析時流殘響,就可以反向推算出時空跳躍的方向和幅度。

至於悖論問題我們沒有問,始終不是學術交流而是分秒必爭的截擊行動

「佢係將聖物向未來傳送,最大範圍係未來三個月後。」我放大圖形,FP軸之中F一端代表Future,P代表Past,波峰在F-91那時停下,91代表天數。

「……」看二人的眼神大概是說中了。

「詩珮,我地要一個準確既時間地點座標,如果唔係…聖物就會係未來某一刻突然之間出現,到時我地就無辦法阻止之後發生既事。你地知道宋校長係要鍊成真神架嘛。」

「嗯,佢講過。」

「但佢有冇講過係已經被科學文明主宰既世界,鍊成真正既神明會有咩後果?!」

所有魔法師都堅守著把魔法隱匿的信條,因為現代世界已經由科學統治—這是我們的共識。

假如魔法曝光,假如真神降臨,對世界的法則,社會系統,人們的認知,常識,一切也會動搖,世界律會被顛覆,物件和力之間的互相作用不再按物理法則運行。

整個世界又會回到樹林中有龍種棲身,處男處女被捉去祭神,妖魔鬼怪橫行害人的神代,植物動物會成精,神明互相殘殺如希臘神話一樣,人類只能像螻蟻一樣求神明開恩。

舉個例吧,當日在橋咀島上發生的全島成精就是類似的「現實」,不過已經是弱化版,動物和植物在現代文明世界沒法成精,但是由於神權賦魔,牠們就能按自己意志成精,使橋咀島化成群魔亂舞的地獄。

萬一真神被鍊成,這樣子神代的世界律就會重現,然後向現實侵蝕,把科學文明的現代覆寫過去。

「神代氾濫。」

我說:「呢種災難係咁稱呼,詩珮,我地要知道聖物幾時再出現,穿越左去幾時既未來,先有機會阻止到神代氾濫。」

「宋校長話,鍊成真神目標,係要阻止活佛戰爭。」詩佩說,「只要確認到真神降臨,轉世既活佛就唔再重要,亦唔使為左搶活佛而生靈塗炭,佢咁為國為民,我唔覺得佢會咁做。」

「你知唔知前幾日佢想用宇宙大爆炸炸爆成座ICC?」晨月問。

「…唔知…」

「佢又有冇講鍊成之後會發生咩事?真神會係點既存在?佢會做D咩?有冇任何野可以制衡佢?係咪佢想做咩就做咩?」

人智之世其中一個特點就是制度運作,即使是誰也會受到制衡。但神代氾濫之中,神是絕對的,諸神發動戰爭,創世滅世也不會考慮凡人,隨便看看神話中那些荒謬就知道。

「無講過…我地只需幫佢排除所有阻礙就得。」

「你地真係想睇到世界毀滅?」我說,「詩珮你地都係好溫柔既人,個日係馬場你明明可以直接召喚流星炸過黎,但你都放我地一命,你地無理由想睇到世界末日。」

但是他的手凝在空中,最後卻緩緩握拳放下:「快D放棄,襯未有人死之前。」

「宋校長已經走火入魔,佢被伐魔隊拉個下話無所謂,應該就係指聖物一出現個下就會開始鍊成真神,到我地發現到時已經阻止唔切,詩珮,我地要你幫手先可以制止神代氾濫。」

「我就知道…你地突然黎唔會係想探下我地咁簡單。」詩詩說。

「黎講咁多,就係想利用我地?」珮珮說。

「…唔係啦…我地唔想到時神代氾濫做成大災難後,你地會罪加一等…」我說,「我好想你地快D出返黎…返返黎第七期。」

「……」詩珮不發一言。

「阿仁係講真,詩珮,佢一直都話第七期永遠係十一人,就算你地咁,佢都無當過你地係敵人。」晨月道。

我關掉Ipad,放下。

「就算你地唔講都係,詩珮,我仲記得個時你地幫我剪頭髮,我同晨月嘈交個時你地幫我地好返…你地講得岩,我地始終只係立場唔同。」

她們二人被我們所有人視為大姐姐,特別是芷瑜更是和二人情同姊妹。

晨月嘆了一口氣:「如果你覺得宋校長對你地既恩情,值得你地陪佢毀滅世界既,我地都無話可說…但係,阿仁話你地唔會。」

我握緊拳頭:「可能係我睇錯佢地…晨月,對唔住。」

「ICC…件事,係真既?」

「原始奇異點=創世霹靂。」

「睇黎係真…個招,的確可能將成座ICC炸成平地。」珮珮說,「家姐?」

詩詩點點點:「佢之前唔會咁做。」

突然我想起一件事。

「宋校長,係佢親手殺左副台長,係我地面前。」

效果超群,二人一臉震驚,果然宋校長也有告訴過二人自己年輕時曾經喜歡過副台長。看詩珮姊妹二人的表情,總算明白宋校長喪心病狂到那個地步。

「點會…」

晨月補充:「依加台長係溫主任,副台長已經過左身,個晚我都見到。」

「……」二人動搖著。

「佢已經唔係當日個個人。」

「……地點我地都唔知,但我地記得,佢講過我地有咩緊要野做既,要係今年復活節之前做完,復活節之後會有排忙。」

…復活節!!神子重生,再次來到世界上的那天!!

「詩珮,多謝你地。」晨月激動地牽住二人的手。

「我地唯一可以做到既就係咁,係咪?」

「詩佩,撐住。」我用手蓋到晨月和詩珮的手上,「只要我地阻止到宋校長…我地就會向北斗議會提出你地帶罪立功,我地同時識得獵戶座既台長同北斗會館既會長,就算唔可以即使放監都一定可以減刑!」

二人卻是搖搖頭。

復活節嗎,現在馬上就要過年,還有兩個多月時間阻止神代氾濫,能做到嗎?

一定要做到!

「阿仁,晨月。」詩珮流下淚水,滴到我地手上,「你地一定要小心,一定要好好好小心,特別係你,阿仁,唔可以監硬黎,如果有危險一定要走知唔知?」

「你地都係…呢度環境無出面咁好,小心身體,出到黎我地再一齊去。」

「約實你地。」二人又笑著又哭著說。

現在我們的工作結束了。

接下來就由伐魔隊,獵戶座天文台,北斗會館等等研究出聖物出現時如何阻止發動鍊金術,制止術式把真神鍊成。

沒想到北斗會館那群混蛋想法也是一樣:獵戶座的利用價值結束了。
以為係物理層面既頂
你想睇佢地決鬥定SHESHE
佢地有男朋友

但冇女朋友
好呢味
加更?
訓前自推
再推
弱者先訓教
俾人當condam
宋校長係葛林戴華徳
咁邊個係宋校長嘅鄧不利多?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞