[魔幻]【職業魔法師II:神威破滅.獵戶座的終末勘星者】

1001 回覆
80 Like 3 Dislike
放置幾日再返黎

恭喜呀仁
皇道主角既套路已經集齊咁制
死至親,搵真愛,養寵物,戰友喪生,發現真boss

最後就係拯救世界既任務就交俾你….女友啦!

對上一套追到咁貼既高登果套高登警察
有無人個故最後點
憑著魔力雷達的觀測技術,獵戶座天文台成為了世界上首屈一指的魔力研究機構。

但是康台長不滿足。

「活佛轉世?」身為英國人的他主力研究瑪那魔力,解明這片東方土地上的魔法與秘術,對這傳說沒太多了解,「咩黎?」

副台長一如以往地耐心的向他解釋。

她很喜歡在辦公室中喝著紅茶與康台長相處,談天說地,無所不談的時光。

所謂活佛,是指西藏的宗教政治領袖,在各個層面上都有著巨大影響力,因為他被視之為佛祖的化身,是極度罕有的活神之一。活佛於死後,其靈魂並不會如凡人一樣消散於物質世界,而是透過未知的機制的規則再次轉世為人。

所以追尋活佛轉世的去向成為了魔法與科學兩邊文明的目標,為的自然是其話語權。

「上一任活佛…有兩個。」副台長說。

「同一個靈魂轉生成兩個肉體…?哦,唔係,無咁複雜…阿霞,你講落去。」

即使康台長已經知道,副台長還是樂意繼續說下去,而康台長正優雅地為她再倒一杯新鮮的紅茶。

他們所承認的活佛,與另一名宗教首領所承認的活佛,鬧出了雙胞胎,兩方各自承認了自己的活佛。當然了,大家都心知肚明那個加入他們的體制,為他們發聲護航的所謂活佛是怎麼一回事,所以…另一個明明不被承認的活佛,卻被他們捉走了,從此下落不明。

有些事不承認也是承認的一種。

可笑的是他們最大的力量只是把人致諸死地,但偏偏活佛既是靈魂不滅的,殺掉他他也能夠轉世,所以獵戶座天文台的任務就是研究出追蹤活佛靈魂轉的去向。

「有趣。」康台長說。

「如果成功,佢地就可以準確咁樣控制下一世既活佛,控制活佛,亦即係可以得到佢既影響力。」

「嗯…我睇緊資料。」

副台長不安地看著他在翻閱資料,那個年代上網沒現代這樣飛快,即使獵戶座也是,所以二人正等待著資料載入。吃著點心,喝著紅茶,探索世界上的神秘,正是副台長最享受的時間。

「叮咚~」電腦跳出提示,資料載入完成。

康台長雙眼看著麥金塔電腦屏幕上的資料,雙眼由本來的平淡變得愈來愈閃爍,呼吸也漸漸變得密集急速,副台長在對面看著他這個樣子,心生不安。

「有趣…!非常有趣!!幾千年黎佢地都係用巫術同魔法尋找轉世後既活佛,太無效率,太易出錯!如果做到呢件事我地就係前無古人!阿霞,我已經有幾個演算法既概念!只要我地…」

「天賜。」副台長說,「我準備推左呢件事。」

「點解?有咩原因。」斯文的康台長雙眼聽到這句後馬上放出凶光,這學術上他一向很執著。

「因為我認為咁做…唔岩。」副台長說。

「有咩唔岩?」

「明明你好清楚佢地控制到活佛之後會發生咩事,點對佢,點利用佢既身份。」

「……」

世界上有五大魔法都市,但本來是香港,倫敦,京都,梵諦岡和拉薩。後來尼泊爾才取代基本上已經再無神秘,連自身言語也消亡的拉薩,過程中發生了甚麼事當然不言自明。

這一點,康台長自然也是知道的。

「如果活佛被佢地控制,只會變本加厲。」副台長說,「呢一件事,唔只係學術研究咁簡單,而係關乎到人命,文化同神秘傳承。」

「我只係做研究,以魔法研究者既身份研究活佛轉世既機制,其他事唔在我考慮之列,有趣,非常有趣,竟然可以超越生死…」

「台長!唔係所有野都應該被研究解明!好多野已經落入佢地控制之內,我地解明轉世既機制只係助紂為虐!」

「阿霞,你專業D得唔得?!」台長拍案站起,「學術就係學術,唔好拉埋D政治入黎!」

「你只係覺得之前從來無人解開轉世座標,如果你同你既獵戶座天文台可以破解轉世座標既話,你就可以得到虛榮,所謂既學術成就係咪?即使你明知咁做會有咩後果,害到幾多人。」

「……」康台長沒有回應,他坐下把紅茶通通灌下,但是雙眼還是瞪著眼前的電腦屏幕,眼鏡中可以看到文獻的倒影漸漸蒙蔽了他本來有星光倒映的瞳孔。

「魔力雷達已經證明我地既技術係世界第一,我地唔需要出賣自己良心去幫幫佢地破解轉世座標……」

「阿霞,今晚到此為止先啦。」他站起來,「勘天廳既工作辛苦晒你,早D收工。」

這是第一次副台長被康台長下逐客令。

「…晚安,康台長。」副台長站起來,以那時還有的雙腳步出台長辦公室。回首一看,以往那個喜歡在落地穹窗前觀測星象的康台長雙眼正目瞪著屏幕,雙眼滿是狂熱。

腳步聲在拱廊上回響,副台長氣急敗壞地衝進台長辦公室:「康台長!康台長!請你解釋一下咩叫"終末勘星者"計劃!點解前期研究已經完結我都完全唔知情?!咦?」

正在收拾文件的人們看著像個瘋子一樣的副台長,康台長向眾人點點頭示意繼續,然後走向副台長:「阿霞,我記得你係負責勘天廳既工作係咪?」

「係…」

「終末勘星者計劃唔關獵戶座天文台既日常運作事,江副台長,請你講一下咩叫 “Need To Know Basis”」

稱呼由阿霞變成了江副台長。

「…每個職位既人,只需知道自己崗位需要既資訊。」

「無錯,你係負責營運勘天廳,呢一個計劃唔需要你知道。」

「連你地要離開獵戶座我都唔需要知道?!?!」

副台長看著正在打包的儀器和文件,簡直是感到不可思義,一向她以為自己與康台長是研究上的好拍檔,至少二人能向對方打開心扉的程度,如果今天她不來找台長,大概連他不辭而別也沒有發現。

副台長眼角有淚光閃爍:「終末勘星者計劃,就係搜尋轉世座標既研究係咪?」

「……」康台長冷冷地看著她。

「你打算拋棄獵戶座係咪?拋棄呢個人手由你創立既獵戶座天文台。」

「知唔知點解呢個計劃叫終末勘星者?」

「點解…?」

「因為呢個就係終極既目的,只要解開呢個謎,鎖定轉世座標,我地獵戶座既成就先係真正既前無古人,後無來者!放心,我地返上去之後都會聯絡你,呢個計劃都需要獵戶座既演算力,我地一齊完成呢個空前絕後既壯舉後就一齊退休好唔好?」

只要鎖定轉世座標,獵戶座便再無意義。

在康台長眼中,獵戶座天文台只是為了他頂峰造極,身居學術極位的踏腳石。

所以只要完成了這個任務,獵戶座天文台就再無價值。

這就是獵戶座的終末勘星者。

「我唔想要咩前無古人,後無來者,我唔想要咩空前絕後,我只要…我只想同你係度每晚觀星,試下新一季既紅茶。」

「哈哈,哈哈哈!阿霞,你最大問題就係無野心!只滿足於眼前既舒適圈!你知唔知幾多人曾經試過解開轉世座標?佢地通通都失敗晒!我話你知,人類史上最接近解開呢個謎既魔法師兼科學家就係我!我點可以放棄呢個機會?!如果我唔咁做,下個有呢個能力既人又唔知要等幾多百年!!」

「我唔會幫你。」副台長說,「我地獵戶座天文台唔會幫你進行研究。」

「我地…?噢?你想要呢個天文台啊?」康台長說,「哼,都好,呢度只係我既踏腳石,獵戶座天文台只係計劃既殘渣,我只係念舊先想預埋你,到時可以落你江英霞個名!好!既然係咁我地以後各行各路!!」

明明是自己的心血,明明是自己創立,明明副台長這樣細心地營運,康台長口中既只是踏腳石,只是……殘渣。

曾經愛過的男人已經不在這兒了。

這兒只有被虛榮衝昏頭腦的笨蛋。

康台長一行人把文件與儀器電腦,透過秘密通道運到山下的碼頭,再搬到船上,船隻從青衣開出,消失在珠江口的夜霧中。

他完全沒有交代過那麼之後獵戶座天文台怎麼辦,誰來接手之類。

跑得這樣急,當然是心虛,他知道自己理虧,只要把事件的真相公開…只要公開的話……

「康台長佢有事離開香港,未知幾時返。雖然我只係副台長,但係…我會繼續營運住呢度,你地可以放心。」

副台長沒有說出真相,大家也只是繼續稱她為副台長,眾人依然仰慕著那個開拓了這維多利亞城,凝視著星空的康天賜台長。
一D背景設定,典故,故事已經唔可以講到咁明
一如以往我既故都係其實歷史黎寫,有興趣既自己GOOGLE一下
呢幾篇回憶有D多
但係我都想講清楚背景始終做左好好好多功課同度過晒
希望大家唔好介意
聽日唔停文進行加更
睇緊呢個故既patreon會員
請去patreon睇一睇最新既補充
然後咩都唔使講
30歲仲係處男會變科學家
太難明?
thx
捉咁大好易爛尾
但我有信心
日日有文唔驚
爛硬?
無聽過
主角等陣就會斷手
啊,我既…王之力!!
咦點解
我幾鐘意佢,雖然我鐘意所有角色
唔難
咁你會唔會變科學家
現實都係,你最快搵到真正嘅活佛咪可以控制佢,甚至推個人出嚟話係活佛轉世,啲人就算懷疑都做唔到啲咩,因為搵到真活佛嘅方法唔係個個知,啲高僧仲可以搵真活佛出嚟殺咗佢,有咩問題都係再下世活佛先講,除非話現實活佛好似會長咁一嚟就有強大魔力,仲要用到去反cup
呢一套野劇情愈後愈痴線,戰鬥畫面,人設,音樂真係非常高質,觀影體驗良好,只要你唔好太思考劇情係無問題的。

直到__嘴左__。

WTF?!

----------------
動畫觀後感:宿命迴響.命運節拍

https://www.facebook.com/vantablackstory/photos/a.1863640667238756/3183845071884969/
變魔法師算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞