[魔幻]【職業魔法師II:神威破滅.獵戶座的終末勘星者】

1001 回覆
80 Like 3 Dislike
都係普通接觸到既都會試下
唔會抬高對方啦 寫故有你地支持其實係好勁既自信來源
所有加更已經完成
距離下次加更差一個正皮
壓韻X1
即係英國嗰個?

係咪因為我未寫佢點解會去英國
仲以為佢係衰
夠左數啦
我覺得住香港都知我講邊款嘅
我眼中依件事成功嘅可能性係零
60正評
呀仁用Google搵到答案
我冇記錯 樓主有個有頭冇中段冇尾嘅故係講g_ _ gl _
呢段嘅背景音樂應該要係呢首

https://youtu.be/T9GmO_WFhjQ
Push!
早文早享受
是日雙倍出文完成 60正皮既加更
由於宋校長利用了對魔力雷達用的匿蹤技術,我們沒法透過雷達探知到聖物們所在,至於台長的下落…已不重要了。

找他回來,我們的麻煩會更大。

「多謝你,阿仁。」溫主任閱畢了副台長的那封信,珍而重之地摺好,放進她辦公室的抽屜之中,「但係我都唔知佢講既人選係邊個。」

信中說,不用執著於她或台長,只要有能力和勇於承擔,在困難時敢於守護獵戶座的人便是她心中的人選,而且她還為了這個人提供了權力轉移的親筆信,當繼承者出現連台長的權能也能轉讓。

不就是你嗎,溫主任。

「阿七個邊點樣?」我說,「尋晚佢好似最後無訓?」

「無錯,今日潛夢師再同佢黎多次。」

「睇你個樣,倒係你需要休息下,溫主任。」我嘆氣道。

「…我知,但唔可以住,仲未可以,唔使擔心我,阿仁。」溫主任皺著眉苦笑說,額角流下細汗,「之前嚇親你地唔好意思,係我語氣重左,我…一向情緒管理唔係咁擅長。」。

略有所聞。

「唔緊要啦,你都攰,我唔打擾你住,放心交俾我地。」我說,「咁我返落去先。」

「好,唔該晒你地,呀仲有…你副新眼鏡幾好睇。」

「哈哈多謝。」

這不是甚麼眼鏡,這就是所羅門之眼。

我們第七期現正佔據了勘天廳的一個角落,所有我們的電腦雖然連接到系統中,但只用作搜尋聖物下落之用,還用屏風把這邊和其他人分隔開來自成一角。

現在所有電腦椅都被推開,文師兄從休息室抱來了一個豆袋沙發,Carla帶來了零食,呀蘇的貓頭鷹有牠的專屬角落,而在地下被畫了一圈魔法陣,阿七就躺在魔法陣中央的沙發上睡覺。

「你好陳師傅,唔係尋晚你睇佢訓教?」我與晨月穿過屏風。

「哈欠…尋晚我地收唔到庫瑪麗既夢,可能佢正醒緊…或者被失去意識…昏迷既人可能會連夢境…都無…哈欠…」這個好像剛睡醒的陳師傅就是潛夢師,精神系魔法師,專門研究夢境的魔法師。

不,她一定有,因為封印她的書正<睡公主>。

「依加呢?」我坐到阿七旁邊。

「等緊啊…Zzz…只要佢夢中見到庫瑪麗…就會通知我,我再同你地講。」

「嗄?但你…」晨月問。

陳師傅笑笑道:「我既意識…同時存在於夢境同現實…應該話兩邊之間…哈欠…」

「所以…你睇到阿七既夢境?」

「嗯,佢同幾個靚女…係沙灘度燙緊衫…」

甚麼奇怪的夢境,美女倒算了,為甚麼是沙灘,為甚麼是燙衫,我連從那兒開始評論也找不到。

「芷瑜佢呢?」我指指在角落靠著牆壁的睡著了的芷瑜。

「佢都入左夢境幫手,因為…哈欠…唔好意思,因為…佢清醒夢能力,我叫左佢…幫我,我只需要將佢既意識導入到阿七既夢世界之中…就得,佢依加一邊…睇緊阿七…燙衫一邊跳緊繩…Zzzz…」

我決定收回剛剛想加入當中的想法,天曉得我會在夢中做出甚麼怪事來。

「暫時黎講都係好正常既夢。」

阿七與美女在沙灘上燙衫,芷瑜在旁邊跳繩還真夠正常的。

「我地只可以等庫瑪麗向阿七報夢?」我說,「如果我無記錯,庫瑪麗係被書靈術:睡公主封印行動,所以反而佢應該係沉睡緊個個。」

「睡公主?咦,咁樣主動去搵佢可能成功,如果如你所講係呢本書…」陳師傅哈欠不斷,「人係夢中愈耐就會愈難醒…夢境對人太誘人,不過佢係神,唔知啦…哈欠…」

「雷達搵唔到都可以主動連接?」

「可以啦…報夢講既係緣份,唔使咩…雷達…」他說,「咁我…過去先…Zzzzzzzzzz」

他瞬間入睡,頭還「咚」一聲撞到桌子上。

「佢死左?」我凝重地問

晨月說:「梗係唔係,生命線仲係度…呀,你又玩我!」

不會分辦認真和開玩笑的晨月太可愛了。

身後屏風的布幕被拉開,文師兄氣急敗壞地走進來:「阿七,快D過黎同北斗會館個幾條友講你地已經做緊野…訓左!?仲訓緊?!阿仁你係度就岩,你都過埋黎幫溫主任撐下場面!」

我皺眉道:「北斗會館個咩秘書長又黎左?」

「係,煩到痴線!」很少見文師兄這樣煩躁,「依加溫主任去左同佢地傾,唔知擋到幾耐…」

突然外頭傳來騷動聲音。

「秘書長,勘天廳只限員工進入…!!」

令人煩厭的聲音由遠至近:「溫主任,獵戶座係北斗會館既所屬機構,係北斗會館既管轄下!你地無權力阻止北斗議會級數既人入黎!」

「但係,你咁樣會妨礙到魔力觀測工作!」

「只係行入黎就阻礙到?你地既架構到底有幾脆弱?」

這傢伙正一仆街!我憤而站起來,晨月也是:「文師兄,看住呢度唔好俾佢打斷潛夢師同阿七佢地!」

「哦,好!你地都小心D。咦,你今日點解帶眼鏡?」

「要小心既人係佢!」

拉開布幕,可以看到幾個職位比溫主任高級的人正遠遠地看著闖入勘天廳的秘書長。而圍著秘書長理論的只有溫主任一人,明明這兒是她主場她卻反而好像勢孤力弱一樣,即使她已經召喚出幾個幻人包圍住秘書長,但他的手下卻喝著:「咪掂我地呀!」「睇撚住呀!」「咪郁手郁腳!」之類。

那群高薪廢物在做甚麼?竟然沒一個人去幫忙?

「喂!你想點啊!」我喝向秘書長,「呢度唔係你地入得黎既地方!」

「你咩職位?你只係見習觀測員你咁同我講野?!」

「我有權限入黎呢度,你無,有咩野唔講得?!呢度我主場!」我嘴上不繞人,「即刻同我出返去!」

「幾日後就係聽證會,你地獵戶座連個代表都無,群龍無首仲咁無大無細!?」秘書長說,「睇黎呢份聽證會既RUNDOWN都係無人收架啦!」

「你可以俾我,唔需要入黎!」溫主任與幻人說。

「俾你?你只係個勘天廳既主任,你有咩資格收?」

溫主任幾乎被逼得哭出來,她轉身望向身後的那些高層求救,他們都是從工房棟因為騷動而被吸引過來看熱鬧的人,角落那個是堂堂營運顧問,現在正看著穹頂上的實時星象放空,汽水機旁邊的那個人是技術總監,他正低頭玩著電話但雙眼卻閃閃縮縮地望向秘書長。

真是一群高分低能…

「無人收啦嘛?」秘書長揚揚手上的牛皮紙袋,誰人接過就代表是獵戶座天文台的負責人,聽證會如果判我們過失的話就要為佛心舍利負責,所以全員龜縮。

畢竟他們爬了這樣多年才來到現在這位置,誰敢賭上自己生涯。

「佛心舍利守唔住,聖物搵唔到,台長失蹤,連個負責人都無,我睇獵戶座都到達為止啊。」他說,「呀邊個,等陣返去聯絡個首宋皇臺觀測船,睇下瑪那觀測服務外判俾佢地既報價幾時有。」

「係。」

溫主任低頭握緊了拳頭,然後轉身跑走。

「溫主任!」晨月轉身追過去,我站在那兒對秘書長怒目而視。

「哼,睇黎聽證會開唔開都係咁,獵戶座天文台已經獨行獨斷得太耐。」秘書長說,「已經忘記左無北斗會館你地根本咩都算唔上,哼,仲話咩我無資格入黎,我呸,人唔笑狗都吠。」

康台長眼中的殘渣,用完即棄的踏腳石,卻憑著這樣多精英的努力繼續運轉至今,手執領先世界的技術,使全世界魔法師為之神往與炫目…在秘書長他眼中只是挑戰自己權威的存在。

但我知道溫主任一定會就這樣將副台長的心血拱手讓人。

「砰啦!!」

突然,天空傳來玻璃碎裂聲!
從溫主任的房間中,一個漆黑沸騰的幻人抱住溫主任躍下,「砰」一聲伴著玻璃碎著陸於秘書長眼前!接著晨月也手執鐮刀跳下,企於溫主任身邊,捲起的勁風把二個女生的外套如斗篷一樣輕輕搖擺。

「你你你地想點啊!?」被嚇倒的秘書長猛退幾步。

「呢封係副台長既親筆信,上面寫住唔使執著於佢或者台長,只要敢於承擔呢個責任既人就可以暫任獵戶座既署理台長。」溫主任雙目怒視向那些高層們,「你地有冇人敢接管天文台?!余顧問,吳總監,仲有個邊個幾位!」

他們全部馬上把視線挪開。

「我真名係溫可柔,幻人使,勘天廳觀測科主任,瑪那研究者。」溫主任走到他們面前,「正如副台長既信所講,一切關於天文台既事務,你地可以理解為我全權負責,由今日起我會擔任獵戶座天文台既署理台長!」

眾人的龜縮與溫主任的勇敢也許全在副台長的計算內,她才會留下這樣方便的親筆信,好使她能挺身而出。

「…信上的確係咁寫,好啊,但係就憑你?!你呢個小小主任?!本身仲係來歷不明既麻瓜?!」

這傢伙…!

我大喝:「溫主任!向後跳開!晨月,防禦!!」

「噹!」

飛出的魔咒被晨月揮刀格下,完美掩護往後躍出的溫…溫台長,二人都毫髮未傷!她與秘書長臉上同樣是又驚又怒,驚是因為我在秘書長施法前已看穿了他的想法,怒是秘書長竟然會在勘天廳動武!

所羅門之眼的鏡片上正泛起光之紋路,我怒道:「秘書長!你竟然眾目睽睽下,係獵戶座既心臟,對獵戶座既台長動武!!」

但是秘書長的怒,明顯是因為被我識破了施法。

「區區麻瓜!」

看到了(Observed)。

他向我舉起魔杖,空氣震動沸騰,我不慌不忙地往後一靠身子!

「呼!」

火球在我鼻尖飛過,我雙手插著褲袋背著那個只會爆出誇張火光卻沒有一絲殺傷力的火球冷冷地看著他:「係得咁多料?」

彈道軌跡與魔力密度與我一秒前透過所羅門之門觀測到的未來一模一樣,不足為懼。

「秘書長。」

晨月出現在他的背後,沒有任何人注意到,沒有任何人制止到,全身散發肅穆殺氣的她身上多了那件大死神贈予她的黑袍,化身死亡本身的晨月光是看已經叫人生畏,連附近的氣溫也好像瞬間降至冰點,寒芒包裹的鐮刀高舉到空中:「你敢係我面前對阿仁出手?」

[要死了]—秘書長眼中流露真正的恐懼。

「停手,阿月。」溫台長道。

「……」

嚇得不敢動的秘書長緩緩地回頭,身後已經再無死亡的陰影。

「係既,台長。」晨月站到溫台長旁邊還輕輕鞠躬,我也站在溫台長旁邊以示聽命。

給予極大恐懼,然後展示給這垃圾看只有溫台長能控制這恐懼,連死神也對之聽命,這就是剛剛兩個女生在樓上的計劃,只是沒想到秘書長會主動對我與溫台長出手。

「呢份資料我今日會睇。」溫台長冷冷地被嚇傻的他手上拔下牛皮文件袋,「今日既事,我既往不咎,請回。」

「…我地聽證會見,溫,台,長。」又氣又驚的秘書長扔下這一句,與手下轉身離開勘天廳。

勘天廳中先是一遍安靜,然後大家竟然站起來拍手鼓掌,剛剛幾乎縮回母親子宮的那些高層們也在鼓掌之列,明顯在為有個替死鬼而高興。

「各位…我,我冒昧咁…拎左署理台長呢個頭銜,請大家多多輔助我,我其實仲有好多野學,仲有好多野未識,如果無大家幫手既話…我一定…」緊張得一塌胡亂的溫台長一邊向四周的人說話,一邊滿臉通紅地低著頭。

聽溫台長說,中學時老師也看得出她的領導力而將籃球隊隊長之位交給她,似乎她本身就有著這種領導英姿。

「溫台長,你可以有D信心。」我笑著說,「我地全部以後都睇你頭。」

「大,大家繼續專心做野!呀呀呀!」她飛奔出勘天廳,眾人報以哄笑,然後各自回到自己看位置上工作,技術顧問掏出魔杖一揮,剛剛的玻璃碎馬上飛到樓上的窗框中黏回成原狀。

「溫主任呢?!」跑到我面前的是阿七。

「你訓醒啦?你無係夢入面對女神做咩變態野呀?呀仲有佢依加係溫台長。」

「台長?!點解既?!點解你今日無啦啦帶眼鏡既?!算啦算啦算啦,唔重要!阿仁,快D去同溫台長講,我地已經搵到庫瑪麗既位置!」阿七氣急敗壞地說。
如果阿仁同晨月係主角,可柔就係第三主角,仲要貫穿兩個故
以後會順路變成溫可柔Triology?
而家玩到咁, 活佛戰爭無理由無溫台長份啦卦
Avengers?
秒找
魔牙
其實唔難
我覺得識得用正確工具搵出答案既解難力重要過傳統既背書計算能力
始終呢方面你無得同電腦鬥
反而掌握到最多工具途徑既人先叻仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞