[魔幻]【職業魔法師II:神威破滅.獵戶座的終末勘星者】

1001 回覆
80 Like 3 Dislike
博士 >>>
阿蘇>
醒返之後>
有人嚟探佢
啫係要兩倍文就要阻止你溝女
新post 留名
都未必唔知呢
你仲地獄過我
使鬼你阻止
終於見返你
博士咁就gg左 條女唔知仲續唔續到約
見你開咗個頭
原來係咁 咁明了
佢既精神啦WOR
自己虐角色自己笑真係好仆街
我收返得唔得
patreon除左副連載有其他更新
第2個20正皮多謝, 將會追更一次, 等陣整理追更時間表
三日後。

秘書長臉上的表情已經告訴了我們結果,所謂結案陳詞只是某種儀式罷了。

「各位代表,對於身為麻瓜既阿仁黎講,星環階既魔法師其實同神明係無分別,宋校長對佢就同天災一樣,乃係一種不可抗力。事實前面對佢既強襲,阿仁已經用左最大努力去保護佛心舍利同身邊既人—係佢眼中,其實係每一個人眼中,身邊既人既價值唔會低過至聖珍寶既佛心舍利。」

曉兒掃視代表們:「大家諗下自己既朋友,愛人,屋企人,同時有一日佢地被人要脅,要你交出佛心舍利咁既級數既寶物,甚至係你地自己既生命,你地有冇信心做出與阿仁唔同既選擇?」

代表們交頭接耳。

「當然,係阿仁陷入阿月同佛心舍利既兩難選擇前,佢係有機會將佛心舍利送入工房。但係咁做就意味住佢要拋棄阿月,一直對自己照顧有加既文師兄,岩岩先救左自己既副台長,阿仁佢係個好人,盡責之餘更加係有良心既人,佢做唔出咁既事。

而且當時大部分戰力都係牽制緊宋校長,萬一脫離戰場再遇到其他爪牙或者埋伏,麻瓜阿仁完全無辦法反抗,其他人覺得佢要點做點做,只係事後孔明,或者依加流行既講法:冷氣軍師。」

翻譯們聽到最後那四個字都皺起眉頭。

「總括而言,阿仁係自己能力範圍內做出左佢最合情合理既選擇,佢亦都努力最大努力去保護佛心舍利,佢既每一個動作都係身為人既合理之舉,特別係面對可以一擊破壞半座獵戶座天文台既宋校長,身為麻瓜既佢完全係表現超凡。」

最後她望住秘書長說:「本來既結果係獵戶座全滅,所有人戰死,再失去佛心舍利,依加既結局已經係阿仁用佢既急智同英勇換黎,我請各位代表判我既當事人范普仁無罪,多謝。」

曉兒坐下。

先前秘書長已經發言過,但他的論點已經被曉兒一一擊破,現在就是勝負分曉的時候。代表們先請所有人離場,我也被伐魔隊押到旁邊的房間待命,也就是所謂的退庭商議吧。

我不小心在房間中睡著了,這三天以來太多東西在轟炸我的腦袋,我真的處理不來。即使能回到天文台的宿舍中睡覺,其睡眠質素也和伐魔隊的牢房沒甚麼兩樣,我也不只一次在睡夢中看到爆發的大陽風,熔解化灰的博士。

還有在殺掉我爺爺的晨月。

「喂,醒啦!」我被搖醒,「你叫夠未?」

「叫咩?」我揉揉眼睛說。

「你一邊訓一邊叫啊。」

「…有咩…」好像有。

「行!」

伐魔隊打開房門,我又被押到被告席上坐下,法陣閃爍,結界升起。

「代表團達成一致裁決:被告范普仁,獵戶座天文台第七期臨時觀測員,瀆職罪名不成立,背叛罪名不成立,當庭釋放。被告於獵戶座之戰表現不完美,但考慮到被告身為麻瓜,當時面對星環階鍊金術師……」

老實說,我沒在聽。

我聽到自己罪名不成立後已經是熱淚盈眶,我當然知道交出佛心舍利很糟糕,我當然知道在這麼多人犧牲後交出舍利簡直千古罪人,但是…我總不能看著晨月被鍊成石像吧!

溫主任說得對:我是麻瓜,佛心舍利對我來說沒這樣高價值。

所以對我來說,交出佛心舍利換來晨月的命不是魔法師眼中這樣匪夷所思。

抱歉…溫主任,選擇我這個凡人是一個錯誤的決定。

「之後會有應對呢次危機既會,大家辛苦晒,退庭!」

伐魔隊員解開我身上的手銬,退去結界,示意我可以走到旁聽席——

「阿仁~!!」

「阿仁,無事就好。」

第七期的眾人也在,但說是眾人……詩珮在服刑,博士犧牲了,芷瑜在接受輔導,重傷的呀蘇在留院,也是呢。

「Carla,阿七,文師兄,多謝你日日黎睇我。」

說是眾人,其實…只剩下三人。

冷清,死氣沉沉。

「無事就好,呢幾日你好好休息,唔好諗咁多先。」文師兄說。

「晨月呢?」我問。

「你個日咁對佢…」阿七搖搖頭說。

「又鎖自己係房啦唔使問。」

「你知就好。」阿七望向我,「咁既靚女你都可以咁狠心,你都真係鬼畜黎…」

「由佢,唔使理。」我說。

「哎呀咪煩呢D野住,阿仁我地…」Carla說。

後面來了兩個人。

「阿仁,我地係暗網既網媒,望鏡頭影張相先,三~二~」竟然是記者。

「咔喀!」

「太陽風.日冕拋射!」

「阿七!!」

我撲向阿七把他按到地上,閃光燈閃過,當然甚麼也沒有發生,宋校長不在這兒,那也只是閃光燈而不是甚麼太陽風。

「嗄…嗄…」全身在震抖,特別是雙手,我感到自己好似掉到水中一樣滿頭大汗。

「乜料…」阿七被我撲到地上正在叫痛。

「阿仁你做咩呀?你見點?!」Carla扶起我,那兩個記者好像看到甚麼稀有物種一樣舉機拍過不停,文師兄脫下外套罩到我身上,然後推拉著我們狼狽地離開。

在北斗會館樓下,文師兄把車子駛了過來,Carla把我塞進車廂中關上車門,然後車子駛出。

「頭先…對唔住,我竟然俾個閃光燈嚇到…我頭先好似見到宋校長個招…」我扶著自己隱隱作痛的頭自言自語。

「呢段日子你太緊張太大壓力啦,返去抖下無事,應該。」文師兄駕著車說,「如果唔係我地又要捉你去睇心理醫生,芷瑜已經…」

說到芷瑜,文師兄立即閉嘴。

「佢點?」

「你係咪應該要關心下阿月先?」

不不不,他絕對是在拉開話題!不過我就是對晨月的話題沒有抵抗力。

「係咪佢黎關心我?我係受害人啊。」我窩到坐椅的角落說。

「唔好咁對佢,阿仁,佢都好唔開心。」Carla說,「同埋,我唔想再睇到第七期既人有咩事。」

第七期早已經…

「但佢根本無諗過同我講…佢,佢之前仲好意思話我呃佢,原來呃得我最透既人係佢!」

「係~係~我都知道你嬲佢,但一件事還一件事,公平地執行死亡係阿月作為死神既職責係咪?再次佢個時都未識你。」

副駕駛座的阿七說:「我尋日撞到佢,佢啊…個樣仲差過你個排。」

心中抽痛,我很清楚那個時候我的樣子是怎樣。

還要更差?怎會…

那天…太衝動嗎?只能說揭露的地點,方式,人物,都是最差的選擇。如果某天她與我平心靜氣地說,我會這樣反應嗎?當然不會…應該不是我的錯…吧?

糟了好像是我的錯。

「唔好等失去先後悔,阿仁。」文師兄說,「好多野係返唔到轉頭。」

接著沉默在車中停滯,這是一種說甚麼也不對的氣氛。

車子穿過結界後可以看到倒塌的樹木,被汽化的樹木早已經消失無蹤,但是更多是被燒焦碳化,地面暫時被沙子填回所以人和車也能駛過。倒塌的入口大堂和半座天文台被棚架和帆布覆蓋…

恍如又能看到那爆發的熾焰。

「依加臨時入口改左黎呢邊,個邊要大維修。」阿七說。

「阿七,輪椅妹佢…有冇消息?」

「天文台搵緊宋校長既據點,你唔好理先啦。」

「你唔擔心?」

「梗係擔心…但又可以點,我地係觀測員,就用我地最擅長既魔力觀測搵返佢啊。你快D去休息,唔訓夠12個鐘唔著出房!」

一向兒戲的阿七這樣認真,他根本擔心得要命吧。

總之…我有一大票事要去做,我想去探望呀蘇,我想去陪陪芷瑜,我想去五行山監獄找詠珮聊聊,但是Carla和文師兄打死要我訓覺,還說要不我自己去睡覺,要不就給我下個睡眠咒要我睡上三天三夜,於是我被二人一腳踹回自己房間中。

「早抖啦!」文師兄摔上門。

「唉算啦訓陣都好……晨月?」

房中,凌晨月正站在那兒。
我有一個大膽既諗法
我好似都有一個
我想去五行山監獄找詠珮聊聊
望落差唔多
12月30日 取消停文 加更
1月6日 取消停文 加更
12月31日 公開CG

由於到達第40正皮

1月13日 取消停文 加更

作者會唔會死,我地下回分曉……
樓豬加到咁掂唔掂嫁
仲有副連載
未到全盛時期
無情既出文機器
我少睇講故台其他故,我算唔算出得快
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞