[魔幻]【職業魔法師II:神威破滅.獵戶座的終末勘星者】

1001 回覆
80 Like 3 Dislike
幫會長抽到了PS5這理由有夠荒謬的,但晨月同意這可能是最有效的藉口。結果證明她是對的,我們馬上被會長邀請到他的房間。

說是房間,這是因為他沒有任何職能,這兒連辦公室也算不上。

「會長係點既人?」芷瑜壓下聲線問。

晨月難得臉上出現這種微妙的表情:「佢啊…點講好呢。」

反正連她也這樣遲疑,一定不會是甚麼好傢伙就對了。

北斗會館是管理香港魔法師的機構,但是北斗會館是由通稱為北斗議會的委員會運作的,會長並沒有實權,只是拍拍照,在文件上簽名,於那些小冊子寫點廢話的人。而且按晨月和沈醫生的報告書中提及,他現在大概15,16歲左右,應該是最麻煩的年紀。

「會長,佢地到左。」

「入黎。」

Kelly打開門,我們走進去後大門關上,室內可以聽到電腦的運轉聲,那些電競零件正在黑暗中映出紅藍黃綠的聲音…為甚麼不開燈啦。

「喂SIRI,開燈。」

「依加為你搜尋:開燈…」

「唔係啦,開燈呀!」

「對唔住,你電話簿中無開燈既聯絡人…」

一個人影拿起就在身邊的電話,點下屏幕,燈光亮起…這根本更快吧。

「哼,你地終於黎左啊。」會長轉身攤開雙手斜著頭說,「我要既野呢。」

「……」

這傢伙,傻的嗎?

這就是一個十五,十六歲的少年,正坐在電競椅上看著我們。身高明顯比起同年紀的人矮小,應該是因為他欠缺運動而長不高,他臉上有著這年紀的淡雀斑和青春痘印,白晢的皮膚反映缺乏戶外運動,再看看牆上的那些動漫周邊,掛軸,人偶…喂怎麼全是御姐系,會長你多多少少隱瞞一下自己的癖好吧。

「會長,好耐無見…」

「晨月姐姐啊,佢地係咩人?嗯?唔係,我見過你幾個,係紅館。」會長說,「你地抽到PS5?唔係用左魔法架嘛?擅自用魔法為自己謀利係犯法。」

「無啦,無用魔法,說來話長,會長,我地想去你既寶物庫。」晨月說。

按晨月說法,大死神關海生間中會帶她來與會長相處,因為會長只是記憶轉生,如果他忍不住用他的法寶為自己帶來永生的話,晨月就要把他處決掉,反正只要留下血族繼承就可以。

「PS5呢?」他說,「未有PS5前一切免談,仲有晨月姐姐你後面個班人入到黎粒聲唔出,啞架?」

這傢伙這年紀莫非已經是…

「係~PS5既訂單,因為知道你想玩,所以我上網買左俾你。」晨月說,這價錢…是食炒買回來的呢,不過以晨月的收入不算是甚麼大問題。

「…係炒價?」會長當然也認得出。

「嗯,唔緊要啦你想玩既話…」

「晨月姐姐,你唔應該買呢部機。」

果然啊,這小子這年紀這症狀,可不是簡單的中二病,而是更嚴重的東西。

「咦?點解?」

「晨月姐姐,你咁樣食炒價即係助長炒風!本身PS5就唔係D咁貴既野黎!但係個班炒狗,根本就係以本傷人!自己用電腦程式抽機之餘,更加用錢去收機,如是者市場上既機全部落入炒狗手中!掌握左供應後,佢地班人就可以從中獲利!仲係度成口話咩自由市場,供求決定價值之類!屌啦!呢個只係以資本主義之名對平民既剝削!新自由主義下既暴政!今日佢地炒PS5,第時就可以炒糧食炒水資源!因為佢地認為只要用供求做擋戰牌……」

長篇大論的批判,這傢伙不只是中二病,更加是叛逆期!

「佢做咩咁激動…阿月送遊戲機俾佢喎…」Carla明顯沒有和這種年紀的憤青相處的經驗。

我苦笑:「我未返工之前都係咁。」

上班後就會變得犬儒,甚麼原則都關我屁事,我只想下班回家。

「咁你…要唔要?」晨月問。

「……下次唔好再幫襯炒狗。」

挑!說了半天還是興高采烈地收下那些訂貨單,那些真香的GIF圖就是說這種人呢。反正自己說服不了自己去食炒價,人家食了炒價送給自己就「無可奈何」地收下,真是難為他。

「你地要去寶物庫?」會長小心翼翼地收好訂貨收據,開始在電腦上搜尋去那店面的路線。

「係。宋校長似乎將聖物放左係寶物庫入面,而且連庫瑪麗都被法寶封住然後放係入面,會長你最近有冇打開過寶物庫?」我問。

「你係阿仁…有啊,就過年,Kelly話要盤點寶物庫,每年過年前都要咁,順便抹下塵。」

每年也這樣做,宋校長就是𣈴準這一刻呢。

「睇黎宋校長將個三樣聖物都收在入去,彌賽亞之血,奧林匹克之火,佛心舍利,再加埋封住庫瑪麗既某件法寶…」我說。

「咁咪好,自投羅網,咁樣即係聖物返返黎我地手上啦,咁你地去捉佢咪得,黎煩我做咩?你地講到咁我更加唔會隨便開寶物庫俾佢有機可乘,收工。」會長帶上耳機。

「唔係咁,既然宋校長佢可以將聖物放到寶物庫之中,說明有同寶物庫相關既職員已經係背叛左,你明唔明呀!」Carla似乎對孩子沒甚麼耐性。

阿七拿出預先列印的報告:「根據獵戶座既完全觀測,寶物庫之中既神性反應比起之前上升左唔少,而升幅附合聖物既級別同數量…」

會長帶著耳機斜眼看看報告,看看阿七,然後又看回屏幕。

「阿仁,我要打柒條死廢青。」難得阿七也這樣生氣。

叛逆期加上中二病的臭小子煩死了。

「你地冷靜,專家黎緊對付佢。」文師兄壓下聲線說。

芷瑜與晨月算是最有耐性的人,我們都離開會長的電腦桌以免自己忍不住捏爛這小子的臉蛋。我們留下兩個女生在那兒和他對話。還好這小子喜歡大姐姐,對著芷瑜和晨月的態度比較好,但到底專家是誰?

「佢令我諗起細個既自己。」呀蘇說,「自己間房除左自己之外咩人都唔俾入,連阿媽入黎俾生果我食我都覺得係入侵緊地盤咁。」

「我記得有一次新年,我表妹入左我房想搞我D高達。」阿七說,「第一次係同一日內幫人開年同被老豆開年。」

「好在我無咩親戚…不過就算係咁,一件事還一件事,個寶物庫事關重大,佢應該要俾我地入去。」

「我終於明後生話D大人咩都大局為重,嬲佢地下下都搞鳩自己既原因。」阿七道,「你睇我地都變成左咁既大人。」

「你慌條友唔係收埋D咸書係寶物庫入面咩。」我說。

「阿仁…」呀蘇語重深長地和我說,「依加無人買實體咸書架啦。」

嗄?!不是吧!我這樣老嗎!?阿七為甚麼用看著可憐廢老的眼神看我!?

「哎呀你兩個行開得唔得?!」會長喝斥晨月和芷瑜,「跑圈呀!跑緊圈呀!」

嘩完全和我們年輕時一模一樣…

晨月與芷瑜苦笑著過來我們這邊坐下,本來我們坐在這兒他已經會來趕我走,但他似乎正在網絡遊戲中戰鬥所以沒這個空閒。

「佢話到樓下。」文師兄看著手機說,「你見佢咁心急就知。」

「嗯?」我們望向會長。

「嘿哈哈哈!死啦!死啦!!死啦!!想走?!你以為晒我時間唔使付出代價啊死台狗?!」漏音耳機滲出劇烈的槍聲和爆炸聲,然後——「YES!!!垃圾!返去搵你老母喊啦嘿哈哈哈哈哈!!!」

我覺得北斗會館完蛋只是時間問題。

接著他高速地摘下耳機,拉開抽屜把枱面上的電腦,屏幕,鍵盤滑鼠全部掃到抽屜內,這抽屜就好像有無限深度一樣把它們通通吞掉,然後會長雙手結出手印一揮,書本,文具,畫簿從抽屜飛出來,這不就是放學偷玩電腦,聽到父母腳步聲光速收拾的動作嗎。

接著大門打開,少女咆哮聲從遠至近轟鳴:「姜——望——峰——!!!」

「啊晴晴,放學啦?」會長放到拿到手中才兩秒的畫筆抬頭,「今日我研究左新既筆觸,你睇下?嗄?你地仲係度既?」

「你唔使呃我啦,頭先你又係度打機係咪?」

「無呀,唔信你問佢地?」會長急中生智望向我們。

「呃…」

會長舉起OK手勢,還在晴晴身後合掌拜託。

「會長一直都係度畫緊畫,原來佢咁鐘意畫畫架?」芷瑜流暢地接話。

「真係…但,你又話今日放學同我去睇鋼琴既?我等左你勁耐囉…」晴晴望向會長說。

這傢伙只是打機打到忘記了吧。

晴晴是個年紀比起會長還要年輕小的女生,大約中一,中二左右,但是樣子比起成熟會長還成熟,正是青春期女生比男生更高大更像個小大人一樣的現象。

「有,有咩?!我,我,我畫到太忘我唔記得左呀,對唔住啦晴晴…」

「…嗚…」開始撒嬌了呢。

「係呢晴晴你識佢地?」會長問。

「我識晴晴爸爸,」文師兄說,「曾經我地共事過。」

文師兄在北斗會館的年資相當久,副台長也識佢很久了。

「係呀,文師兄話你唔肯開寶物庫俾佢地?點解啦?之前我地都成日入去玩架啦,係呢排你唔俾我入去咋嘛。」

「呃……」

這傢伙在寶物庫中到底藏了甚麼?

「晴晴你留係度,我去開俾佢地。」

「神神化化…」

「你地,跟我黎。」

所以晴晴就是文師兄口中的專家,她說一句遠勝我們說他一小時,只聽同輩的說話不聽長輩的說話這病症也叫人頭痛。

「等陣你地會見到晴晴既等身大雕刻,唔準同佢講。」會長低聲道。

等身大的甚麼?!

「個份係佢既生日禮物,記得千其唔可以同佢講。」會長補充說。

…真的會有人想收到自己的等身大雕刻嗎?不過這是她們兩小口之間的事我們不多加評論了。但這樣看會長還真是個小男生呢。

「仲有,唔準當我係細路,特別係你兩個,芷瑜姐姐,晨月姐姐。」

「係~係~」

完全是在哄小孩子。

寶物庫就在中庭的對面,回收聖物和庫瑪麗到工房棟,降下防護壁就行了吧。

…最好是有這樣順利。
等身大雕

等身大鵰 (好似係)
本日出文「會長」之表現與作者本人沒有任何關係
睇黎小姜俠都係老婆奴黎架啦
「係呢晴晴你識佢地?」會長問。

「我識晴晴爸爸,」文師兄說,「曾經我地共事過。」

文師兄同古sir
究竟man ching條生命線由邊去到邊
新讀者留名
幾日內由第一部開始追到live
好好睇
唔小心live左
仲無電添
我手寫篇文俾你睇岩唔岩
X位多數好辛苦 ,三思中,可能行下山算
係尊重老婆既男人
屯公咁長
多謝
巴打你都睇得好快
依加起你每日都LIVE一次

Dailylive
我唔介意欣賞你手字㗎
你喺到問都係想人答你出十日文啫
行山?周圍行睇下啲舊嘢?
約人食飯 玩?
你敢寫 我實睇
就算我慢慢睇,再重睇幾次,都一定快過你手寫
緊係連續十日出文啦
仲要日頭就出 等大家拜年無野做既時候有故睇
女朋友唔想我食炒價買ps5
艾爾法指環就出啦

點解要抽機好地地賣咪得

聽講日本d貨多到
買張炒貨單當自己抽到囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞