[魔幻]【職業魔法師II:神威破滅.獵戶座的終末勘星者】

1001 回覆
80 Like 3 Dislike
唔會講大話呃佢啦
做人要誠實

炒價既錢可以同佢食餐好仲開心

你會好快抽到既
執錯字
既然宋校長都會用源自獵戶座天文台的雷達匿蹤,他大概也猜到我們會找到方法鎖定聖物的位置吧。

而且聖物是在年末盤點時被混到會長的寶物庫之中,那麼北斗會館早已經被滲透了,這是剛剛才說過的。

那麼我們來寶物庫會被通風報信,自然是合理不過。

當然,事後孔明是很簡單的。

寶物庫位於北斗會館中庭的對面,這是一張好像萬神殿的圓拱形建築,被一條條的羅馬柱包裹,正面就是入口的宏偉殿堂,即使這是在夾層之中創造的魔法空間也顯得氣勢非凡。

「呢度除左貴賓黎參觀交流之外唔會開放,你地好彩。」會長說。

「入面有冇神器?」阿七問。

「無啦,咁貴重既野我都無,不過好似你地天文台借左件黎研究,你唔問下你地個新台長?」

消息真靈通呢會長。

「其實我已經唔太識分神器同聖物…」芷瑜說。

「好簡單,神器係有威力既野,只係威力超強既工具,例如日皇既天叢雲劍可以操作氣象,而聖物只係信仰既凝聚,例如佛心舍利,除左會產生瑪那魔力外無任何功能…當然,聖物對魔法師黎講都係好有吸引力,始終有其他價值,例如用作觸媒,原料。」文師兄說。

「文師兄真係咩都識呀…」阿七說。

「使你講,唔係點Carry你呀!哈!」

其他用途嗎…

登上台階,這兒樣子很有入口的風格,但就是沒有入口,本來應該有門洞的地方是一大塊白色玉石,上面釀有閃亮的鑽石,排成北斗七星的樣子,就和魔法師們腰間的七星陀錶一樣。

「進入指魔針測量範圍,載入神性魔力樣本:佛心舍利,開始對比。」阿七拿出預先準備好的指魔針,馬上機器發出「嗶,嗶,嗶」聲音,指針指向玉石後,說明佛心舍利就在寶物庫內。

Bingo.

藏木於林這招對我們獵戶座可沒用。

「吾名為姜望峰。」

會長把手貼到玉石壁上,一道漣漪從他的掌心於明明是固態的玉石上泛起,接著玉石上的七顆星星向圓拱上飛去變成鑲在穹頂上的北斗七星,留下的七個小孔擴大連接,最後化成一條通道供我們穿過。

「嘩…」

一排又一排的射燈亮起,密密麻麻的玻璃柱立於地面上,玻璃柱之間剛足夠一個人通過,每支柱子高約二米,但有部分大一些的寶物玻璃箱就比較長或大,例如那邊的方舟殘木,或是這邊的青山禪寺鐘,但是從這邊望過去在圓頂下盡是浮在玻璃柱空中被射燈照亮的寶貝們。

「係之前既我歷年來係世界各地搜集既聖物,寶物。」會長說,但即使口上這樣說他卻無視這些珍寶們走到一個角落,那是一張工作枱,上面全是雕刻工具,一個和晴晴1:1大小的雕像正在那兒,雖然還在雕刻中,所以線條輪廓還很粗糙,但卻能看得出會長沒有用魔法,而是憑人力一刀刀的刻出來。

「本身打算等今晚佢訓左我先過黎開工。」會長拿起挫子,小心翼翼地磨向一個邊角,木材馬上變得圓滑起來。

即使有這些稀世奇寶,也不及自己準備送予摰愛的禮物。

中二死了,但也很不錯。

「嗯,呢邊…」阿七拿著指魔針與文師足走進了玻璃柱之間,身影馬上就被重重反射淹沒而消失在寶物庫中,只能間中聽到他的腳步聲和指魔針的「嗶嗶」聲。

「阿仁,你副所羅門之眼睇唔到聖物係邊?」我與晨月靠在會長旁邊牆邊等著。

「睇唔到啦。」我脫下所羅門之眼,輕輕戴到晨月的鼻樑上,「你睇?你應該睇到一舊雲咁。」

「嗚…想嘔…」晨月說,就好像視力正常的人帶到了近視眼鏡一樣。但是帶上眼鏡的晨月配上她的長髮實在動人,氣質感叫人屏氣凝神,她的臉形也相當配合所羅門之眼,我看得一時間發呆,幾乎口水也要流下來。

「你試下放空精神,咩都唔好諗,特別係關於魔法,施法既事。」我拉回注意力。

晨月閉上眼然後集中精神,再緩緩張開眼:「清左少少…」

我輕輕把所羅門之眼摘下帶回:「因為你始終係魔法師。」

「係…?所以係麻瓜先用到?」

「麻瓜比較易用,魔法師要好晒精神,好似你頭先咁。所羅門之眼,講到尾就係睇到未來既施法。」

「未來…」

瑪那是人類(魔法師)干涉現實的媒介,受人類思考活動影響,對吧。

所以光是「想」這個動作,就會輕微地影響魔力流動。

所羅門之眼就是利用這個原理,當魔法師腦中浮現出「施法」的念頭而影響魔力流動時,瞬間完成觀測和解讀,把即將出現的魔法顯示於我視野中。

今天早上在勘天廳,秘書長的思路是想施法—>抽出魔杖—>發動魔法—>發射火球,但是因為魔力受思考影響,在他想施法那一瞬間,所羅門之眼就根據魔力的微弱波動顯示出飛行的火球,當然彈道,威力也如秘書長想的一樣。

「有效範圍大約同呢度差唔多,施法者意志愈強,諗得愈專心愈用力,預知既時間就愈耐,範圍愈遠,晨月你都係魔法師,所以你自己身上會有干擾,反而由我戴住既話就可以清楚睇到未既施法。」我拿著所羅門之眼在手上把玩,鏡片中有光茫泛起。

「副台長佢地咁勁…」

「嗯,就好似思考會產生腦電波咁,但到依加科學家都未做到用腦電波解讀思想,台長佢封信講得岩。」

獵戶座的技術結晶,超越時代的睿智精髓,其真名為所羅門之眼。

「咁樣阿仁終於可以做到野…今朝,你就係靠佢睇到秘書長施法?」

「係,如果佢係用拳頭打過黎或者抆槍之類,所羅門之眼就完全無用,佢唔係預知未來,而係讀魔法師既心…喂,咩叫終於做到野啊,之前做唔到咩?」

晨月笑著說:「嘿,心虛?」

「…小小架。」

「阿仁,對唔住,我唔係話你之前做唔到野…」

「我無咁諗,我知你同我玩,只係…我總覺得自己好似同你地魔法師距離近左少少咁。」我戴上所羅門之眼,「晨月,即使我只係麻瓜,我都一定會努力用自己既方法解決呢件事。」

……那是甚麼?

「阿仁?」

我一臉不安地望向寶物庫的穹頂,半球形的天花中一個火球正在飄浮,散發著炫目的光芒,奪目的亮火…好像太陽一樣。

「晨…晨月,個個咪係宋校長個招…」

晨月望向我指著的穹頂:「咩呀?個度有野咩?」

馬上我發現到了:那個太陽只有亮度沒有溫度,而且只有帶著所羅門之眼的我看到——!!

那是未來觀測的「太陽風.日冕拋射」!!

「全世界防禦姿態!!我地中左宋校長埋伏!!」
我介意 醜死人
應該行下山
香港無咩野想專登去睇
無咩FD
你見過我手字就知未必
拜年就專心
唔係班細佬幫你D高達解體好似阿七咁
態度正確
今日先話微軟買左暴雪
XBOX個GAME PASS勁到痴線
單拖行山 量力而為喎
一篇文過千字嘅,睇三 四次都快過啦
其實都驚
已經預見到浪費呢10日既未來
咁都係
每次想買鋼筆最後都不了
鋼筆 貴嘢 窮j睇到價錢就唔諗
浪費多過有plan
點會 中南個D好平
但手字對唔住支筆
新年流流一條友有咩做
不如返工算
講字,我咁多年都好少遇到我睇唔明嘅字,因為我自己啲字最樣衰
唔好做黎生呀,行山好啦,揀啲難度低嘅咪ok。
想自己入大澳撚貓
訓前一PISH
聽日既文, 正
所羅門之眼?!
記得正評
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞