[魔幻]【職業魔法師II:神威破滅.獵戶座的終末勘星者】

1001 回覆
80 Like 3 Dislike
阻止神代氾濫可不是我這種臨時觀測員可以幫上忙的事,所以我們又回到了勘天廳。這邊已經回復了原狀,我們回到自己的位置上登入,一切如常了——但願如此,在現在香港,如常如舊已經成為了不切實際的幻想。

「依加庫瑪麗都會報夢俾你?」我吃著晨月送我的熊仔餅問阿七。

「嗯,會啊,所以訓唔太好。」阿七說,「芷瑜教緊我清醒夢,你想像下但你同三上打緊茄輪個時,庫瑪麗突然出現係你後面,個種恐怖…」

這傢伙學清醒夢到底是為了甚麼,而且他性癖也太多了吧,順便一提我性癖只有晨月一個。

「咁你咪唔好發春夢囉…」

「睇發揮,我唔係次次都控制到夢既內容,發現自己發緊夢同控制到係兩個層次黎。」

我有一個問題想不通,庫瑪麗現在的時間座標是在未來,可以從未來往過去報夢的嗎?

我到圖書館找了資料試圖了解,似乎夢境之中時空尺度不同於現實世界,但一大堆理論和名詞光是看目錄已經頭昏腦脹了。

「佢到底係穿越緊,定已經穿越完?即係點,有個時間隧道咁既空間?但如果到左未來,咁咪即係開始鍊成真神…」思路開始進入鬼打牆,我連吃飯時也在想著這些事。

「佢應該處於到達既瞬間。」

「但佢晚晚向阿七報夢啊?」

「庫瑪麗係夢中將時間尺度拉長,即係現實既彈指之間,佢係夢中拉長成幾十年至無限,所以佢可以等阿七再入夢然後再報夢。」坐在我與晨月對面的芷瑜說。

「下??下????但…嗄?下??呃…」亂七八糟!

「阿仁,諗唔明就唔好諗。」晨月笑著看住我。

這不就說我比芷瑜還笨嗎喂?!

好吧,接受就好,這樣想下去腦袋會燒掉的。

遠處發生輕微騷動。

「呢度就係食堂?」幾個西裝人和溫台長走進來。

「係…幾位餓未?可以係度食埋飯再繼續。」溫台長說,她身後跟著幾個高層,但通通逃得老遠。

「唔需要。我地係黎評估價錢,服務,衛生,唔係黎食飯。」

怎麼了,食堂也要拚米芝蓮嗎?如果拿到了星級不會加價吧,這樣下去月中就要開始去外面草坪刨草吃了,都怪阿七說甚麼課金要碼不課,課了就課到抽中為止。

「明白…」溫台長點點頭,臉上盡是強顏歡笑。

但剛剛在這兒她才是台長,而且她現在最當務之急不是研究出復活節的神代氾濫截擊方法嗎?怎麼在這兒當導遊?

「使唔使…過去幫手?」芷瑜問。

我看看那邊的氣氛:「我睇唔使,我地過去只會累街坊。」

這是典型的「評估」場景,那些垃圾公司最喜歡在四月財政年度完結前評估員工表現,藉機炒人,不加人工,調職之類。那些人大概是北斗會館的人,現在北斗會館正在針對獵戶座,這幾天都看到那些人在這邊出入,又是拍照,又是在抄筆記。

這種情況下,被評估的員工多半已經準備好,被人看到的地方全部都弄成「見得人」的樣子,我們如果直接衝過去,就會做成溫台長沒法預計的場面,這樣子反而對她不利。

明明是台長,那些高層們卻不幫她;明明是台長,卻怕著那群西裝友寫的一句評語。

真是辛苦她了。

聽證會在北斗會館舉行,前幾日都是各方自詞之類,我,晨月,文師兄,呀蘇四人因為在天文台被捲入一戰之中,所以也要出席。

「你地有個句講個句就可以。」疲憊不堪的溫台長說,今天她不用出席卻陪我們四人過來。

「溫台長,你應該要攞幾日假抖下。」

她的樣子使我想起在電視台做臨記時看到那些場務,每天只睡三至四小時,一開始我還以為他們是扮演喪屍的臨記呢。

「唔得…緊張關頭,之後仲要搞神代氾濫既事,我無問題既。」

明明這年紀是青春最閃耀的時候,既有錢又有時間去探索世界,開拓視野,她卻要這樣。

聽證會負責問話的正是北斗議會的人,不論是盤問我們獵戶座天文台的人,還是盤問北斗會館的人,一律由北斗議會的人負責,根本從一開始就已經對我們不利。

我印象最深刻是震怒的溫台長。

「你地根本就無講伊勢神宮同聖血聖殿既失竊事件!!佢地聯絡左北斗會館後,你地完全無同我地提過!!如果有我地一定可以阻止佛心舍利被人搶!!」

「講同唔講有咩分別?如果講左就有更嚴密既防禦,即係你同意你地個時唔係用最嚴密既防禦啦!!咁即係你地既失職!溫台長!!」

「嗚…」

溫台長沒法反駁,但事實上同一等級的防禦,也有針對不同威脅的類型。那天紅館的防禦已經是最高等級,但防禦對象是從外部襲來的敵人,而不是從內叛變的人,要知道觸發襲擊的人,正是被視為宋校長親屬,由他帶進場的庫瑪麗。

唉,太難為溫台長了,職場對她來說還是過於殘酷,她應該是留在工房之中研究的那種人。

「…唉,對唔住。」最後一日聽證會結束後,我們坐呀蘇的車回天文台路上,溫台長突然道歉。

「溫台長,做咩事?」

「…我可能…保唔住天文台,保唔住副台長同康台長留低既天文台。」

我又回想起那天她宣佈所有天文台的事由她負責的樣子,根本就是其他大人坐視不理吧。

正是因為大人們的長年坐視不理,將要溫台長這種少女面對如此絕境。

獵戶座如是,這城市如是。

溫台長把頭側過去看著車窗外:「康台長話獵戶座已經只係殘渣,係可以捨棄既野係咪?副台長話唔係,一直營運到依加…但係…落到我手上之後…明明個時係獵戶座俾左一個容身之所我…我依加……」

「…」芷瑜輕輕拿出紙巾,放到溫台長手心,即使芷瑜可能不是最聰明的人,也一定是我們第七期之中對他人情緒最敏銳的人。

「唔該你,芷瑜。」溫台長脫下眼鏡,用紙巾輕印淚花。

我沉重地說:「即使我地話就話係北斗會館旗下既機構,但一定以黎大家都視我地同北斗會館平起平坐係咪?佢地負責行政,我地負責行動…好明顯,有人唔鐘意呢種制度,唔鐘意一個香港有兩種制度,要所有野都係北斗會館話晒事。」

「佢地自己都搞唔掂自己啦。」文師兄少有的咬牙切齒說,「你有冇聽到伐魔隊條八婆點講?……我睇唔到錶呀,Sorry呀!妳見唔見到頭先都幾亂下㗎?見到㗎可?……屌佢啦,大大隻北斗陀錶掛係條腰話睇唔到時間。」

呀蘇也說:「佢目標好簡單,就係想我地同宋校長戰鬥。」

我怒道:「如果我地打唔贏咪成座ICC同西九龍陪葬囉。」

「…你誤會左,阿仁,佢地係有把握打贏宋校長。」

「嗄?」

呀蘇搖搖頭說:「佢地唔係要借我地手打贏宋校長,而係已經有把握打贏宋校長,但見到我地在場而唔出手。佢地係希望打贏宋校長之餘,借佢既手順便削弱我地既戰力。」

文師兄沉聲道:「所以…即使我地制止唔到宋校長,伐魔隊都有信心及時阻止佢?咁樣戰鬥過程中我地損失幾多戰力就對佢地有利。」

為甚麼要這樣做?

是因為預計到未來和我們天文台會鬥法——我馬上想到這個結論。

「證據就係一直由伐魔隊保管既法器:誅仙四劍一早已經係基地中啟動,當時隨時可以發射。」

誅仙四劍…是出自封神演義的對魔法師專用武裝,當然是由會長借予伐魔隊。

文師兄也搖頭說:「天下烏鴉一樣黑,當年同今日,一啲都無變。」

回到天文台後又過了幾天,聽證會的結果出爐。

明明完全是由於北斗會館隱瞞情報才引致當日紅館的慘劇,結果卻說是我們獵戶座天文台和北斗會館大家也有錯。

這種中立結論只能用不知所謂來形容,就好像胖虎揍了大雄,明明完全是胖虎的錯,你卻得出胖虎大雄各自也有錯,這就你公平了嗎?這就代表公義了嗎?不,這完全是強詞奪理,還順便套了個自己很公平的噁心光環。

「基於獵戶座天文台眾人於寶物庫中制伏宋冠堯,故功過相抵,不對紅館失職一事加以追究。」我在溫台長房間中讀著那份判詞,愈讀愈生氣,「屌佢啦,佢就失職啊!呀…對唔住,溫台長…但不加以追究,咁既結論都…叫好掛?」

溫台長說:「讀落去,你以為真係唔追究?」

「嗄?」

「後面仲有。」

「噢……但本次事件反映獵戶座天文台存在系統性不足及動態管理失當,因此北斗會館正式宣佈對獵戶座天文台進行整頓,重整架構,務求獵戶座天文台的運作於北斗會館管轄下可以恆之已久,維護本港魔法社會安全及利益…講緊咩呀…」

溫台長揉揉眉心:「你可以直接飛去最後,前面全部廢話黎。」

把視線移到最後,有台長的蓋章和簽名,在那之上。

「…全面準確落實完善天文台制度。」
阿仁:要搵工了
康台長

喂唔好啦
"本故事及本系列純屬虛構,與現實中的人物丶團體沒有任何聯繫,如有雷同實屬巧合"
係前傳嘅味道

要閃光唔要甜thx
reference我有幾個 要嘅就出聲
無睇過封神演義,唔知咩係四劍
好想知文師兄咩料

原來你好依味,牙膏牙刷?
常眠唔係絲黎嘅咩?
佢紅字男巴?

btw你想俾常眠頂都得嘅 你鐘意啦....我有文就ok架啦
Patreon係咪應該出設定集II
要啦
甚至具備神性

可摸耳講多少少??
聖物可以無神性
但亦可以有

聖物=信念既集合
神性=神話背景

四個屬性

聖物有神性:耶穌寶血  (信念既集合+神話背景)
聖物無神性:聖貞德軍旗 (信念既集合但非出自神話)
非聖物但有神性:聖包皮 (非信念集合但神話背景,唔出名既神話遺物)
非聖物亦無神性:你屋企個吸塵機
咩係閃光
即係純愛閃光彈?
唔使
下面有寫
有機會講的
???????
開始進入我唔明既領域
佢係邊一邊就睇佢自己講唔講

唔好了
好撚燒腦
你知我設定得太仔細
好易有BUG或者矛盾
寫設定集係好玩但超攰
以前高登有人開嘅post嚟

佢同我同班,今日返到班房一睇櫃桶就見到有封信 起初仲幻想會唔會係女神寫嘅  點知一睇信入面啲字同個簽名就知係肥仔
信嘅內容係 :
我係肥叉燒,你係白飯。
我係牙膏,你係牙刷。
hehe
嘩屌乜撚嘢嚟,我睇到眼都凸埋
放學嗰院佢仲拍下我問我收唔收到封信
究竟佢嘅行為想表達啲乜意思

之後有人咁答

我係肥叉燒,你係白飯。
(一碟叉燒飯, 叉燒比人桔完再比白飯抱住, 暗示佢菊花唔係處,但佢已接受左你)
我係牙膏,你係牙刷。
(牙膏總是被牙刷深深插入, 暗示佢係0你係1)
hehe
(he是男性的他,兩個男性的他在一起,就像拍拖行街, 暗示佢想約你放學去拍拖同仆野)

不過常眠有得物理上頂你嘅咩

男男純愛閃光彈~
不過常眠有得物理上頂你嘅咩

如果冇得頂 可以用呢個黎「代替月亮懲罰你哋 漫步水面所有置諸不理」

如果無理解錯,啫係孫悟空係神話人物,金剛棒係法器。釋迦牟尼本身係人,之後成佛,因為信佛嘅人好多,舍利比好多人視為神聖嘅嘢,所以就係聖物,但佢又成咗佛,所以有埋神性?

咁有創意
好彩細個冇睇光之美少女
諗住放置幾日再返黎睇

點知都係忍唔到手

睇黎新年要睇返上幾個故加深返同樓主(d故)既感情先得

btw有無睇過天航套d系列
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞