[Mac撚] 用家/買機集中討論(75) M1唔識熱,冬天點樣用

1001 回覆
9 Like 4 Dislike
呢隻14" MBP 岩唔岩擺

MBP 14
厚度:1.55 厘米 (0.61 吋)
寬度:31.26 厘米 (12.31 吋)
深度:22.12 厘米 (8.71 吋)

就咁睇係啱啱好

卡成日都仲未轉
星期日不嬲唔會轉
我仲特登轉自取,都拎唔到?
岩岩問個客服仲要答我聽日,landing成2日都未有,叫乜鬼速運
順豐係咁樣,就算自取都好,星期六到唔到自取點,就乖乖地等到星期一。 星期日肯定郁都唔會郁

聽日朝早應該攞得啦
又要等星期一收工,仲諗住星期日happy using
Btw 唔該巴打
順豐真係鳩屎,人地上海個邊清關又快,上機又快
用咗個幾月
琴晚喺Lightroom gen返晒啲preview時風扇終於識郁
我星期5已經係呢個status 冇郁過
十年 MacBook 幾番新

Late 2021 vs Early 2011

Physical
長闊同厚度,16” 2021 MBP 都比 15” 2011 MBP 細

Port 位

15” 2011 MBP 有 FireWire (唔記得係 400 定 800)、第一代 Thunderbolt x1 、2xUSB 2 (而家都無法甩 )、Ethernet 100Mbps、headphone 同光纖出係兩個唔同既 port
更重要係…. 有 CD/DVD writer
同埋當年仲有一個叫 security port 到而家都唔知點用既野

同 2021 MBP 都有既野係 SD card slot 同 MagSafe

Keyboard

Layout 幾乎完全一樣
新 MBP 回歸 function key - 而且比以前大粒左

OS

舊機最後一次開機,boot 得著,最後支援既 macOS 係 High Sierra (當初買機之時係 Snow Leopard, 中間 upgrade 左 7 個 version 唔慢慢打喇

拆機

拆機將個中間換既 1TB SSD 拆出黎當 removable disk 用,唔好浪費
打開後會發現個 layout 一樣係好靚好整齊,一貫 Apple 風格

唯一美中不足既係新 2021 MBP 冇再回歸 USB 2 - 但世上太多 device 例如電視機,音響,老婆既 PC 都仲要用佢,所以 dongle 仍係必然之惡

差啲唔記得將個火牛拆出黎

唯一冇變嘅係蘋果logo仍然都係咁嘅樣除咗唔識發光
Security port好似係畀啲人鎖住部機
例如apple store 或者啲陳列機用
純粹係一個窿 俾你用wire鎖住
你指機背果個logo?
有人話新機唔做發光logo係因為新機要整薄啲
照整發光logo 果個位會變weak point
令到部機受力嘅時候好易變形
同埋
果個位會好透光
搞到個mon用果時會有個蘋果logo
個kenningston lock原理係個鎖會插入去,扭匙之後入面支野會90度打橫拉實你部機個機殼
不過近年舖面防盜用晒RF電子方式,係淨番大公司或者公營機構公廁機先會仲用個lock

btw MBP2011一定已經有gigabit LAN,唔好屈佢得100咁大鑊
仲以為你開心使用中
有無好用既adaptor 推介
部舊機打算攞番去 Apple Store 回收

但而家咁樣,會唔會有人想要左佢?
賣點: 裝番隻 SSD 同 Snow Leopard 既話仲有機會跑到 Power PC application
但要 Apple Server 仲有得 download Rosetta 1 (機會唔大喇)
有呀
你睇#1
自膠
頭post必須睇

之前想買hub就發現會遮咗個3.5
依個fit曬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞