[Mac撚] 用家/買機集中討論(75) M1唔識熱,冬天點樣用

1001 回覆
9 Like 4 Dislike
有冇人MacBook connect咗Airpod 聽聽下會窒一窒?
有冇人更新唔到MAC os monterey 12.1?
而家個safari係咪冇得 shift/cltrl 去揀tab
ctrl + tab / ctrl + tab + shift
cmd + shift + [ / ]
cmd1-9
問錯咗
係咪冇得再shift/cltrl 去將一堆tab拉左拉右咁
我柒咗 係拉嚟拉去先啱
好似Chrome咁shift多過一隻tab之後可以一炮過drag / right click做野?
Safari從來無得咁
唔係人為就唔使比錢
想問下 LR執相,PS疊相,普通文書,1年後可能會學下普通剪片。買air好定係買M1 pro 好?糾結咗好耐
Air夠了
有錢上Pro, 冇錢就Air
如果你成日要插SD card 就不如慳返個 hub 同袋hub 出去嘅麻煩,就買Pro 啦
有冇人部mac mini m1 有陣時個mon會有一條一條間條係到閃
部14 m1 pro 按住keyboard制時個touchpad就咁掂冇反應 要按落去先得,
例如我想select 兩個item, 按住command後 個touchpad一定要click落去先揀到第二個item
係咪正常?
之前部intel mac 就咁掂個touchpad就得
錢可以返part time慢慢儲,主要係驚自己買完pro之後用唔晒啲功能,浪費錢
家用MBP 你地會買返magic mouse 定其他brand?
magic mouse係世界級垃圾,唔知點解有人用得到
我用多15分鐘已經手痛
我相反
用其他反而勁唔慣
入左部macbook pro 16 個樣好柒
都係舊16 尖尖地個款好睇好多
之前用imac 用慣咗都ok
依家換新MBP pair 舊magic mouse 時後一切正常除咗click 唔到野
所以迫買
我覺得你要考慮埋新 MBP 嘅功能唔止係隻chip
有靚mon, 靚喇叭,MagSafe 差電夠穩定,有HDMI 同 SD card,個 keyboard 我覺得好好用
所以你自己可以親身去睇睇,唔只 chip 可以比較,部機嘅size 同重量你都可以對比吓
如果你揀 Pro 可以選擇袋底 14",絕對足夠你嘅用途
呢代 MBP 14" 先係最好睇嗰部,size 同 form 啱啱好
隻mouse嘅形狀唔可以放鬆放晒成隻手上去,變相我要長期屈住手掌黎用
個人覺得mouse最緊要吸手波就手形,要ergonomic
要玩touch玩gesture留番響trackpad度做
新16"望落去好有商業廚房砧板嗰種feel,尤其係space grey勁似嗰d用耐左既不銹鋼嗰隻texture
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞