[Mac撚] 用家/買機集中討論(75) M1唔識熱,冬天點樣用

1001 回覆
9 Like 4 Dislike
Delay 咗一次,今朝終於都收到
我自己就會用嗰陣就插住嚟電 唔用就斷電
用曬先差舊電cycle 去得好快
Cycle charge 通常一個到個半月做一次就夠
用到~10-20%然後先差
我都有 弊在過左保先死
想買配件 去邊到買好
特別係啲轉插
asus router 個firmware 成日炒config, 我試過炒到login 唔到同埋會突然用唔到ethernet port. 但一reset 完就冇事。
macbook有冇得set

connect 指定wifi 嗰陣會auto connect network driver

即係我連電話hotspot就auto connect 我nas出面個ip

我番屋企連屋企wifi就connect Nas 屋企個ip

??
係網絡->進階,有得set咩wifi係auto connect
我指連咗某指定wifi 之後可以幫我連指定嘅network drive例如nas
16’ M1 MAX 64GB RAM 2TB SSD 🥺
係要耐啲
我諗你要用Automation/Short cut先做到
你呢個要求牽涉到起碼兩層automation,方法一定有不過我估係唔可靠

但係我可以建議你一個徹底d既做法;
視乎你隻firewall個能力幾多或者俾你set幾多野,你應該搵一個大概叫做NAT reflection mode或者直程用Pure NAT既setting
佢可以令你NAT內既outgoing traffic,如果係用緊outbound IP,佢會自動用firewall rules route番入去NAT內唔出去
咁set的話,之後無論部MacBook係響NAT內,NAT外,甚至NAT外VPN入去NAT內,你network share個紀錄都可以用指去同一個outbound hostname/IP
仲有如果你識proxy其實可能reverse proxy都做到差唔多效果
唔識thx 巴打
我試一試你呢個方法
盡力
Update返之前既post
最後買左Acer XV28K 4K 144Hz駁m1 mac mini
搵到條usbC-DP線駁
就可以出到4K 144Hz
開心使用中
不過買呢啲線一定要睇到係support 8K60hz/4K 144hz先好買
跪求邊條線?

打算MacBook Pro USB出DP再由個Mon DP out 去第二個Mon
但唔知得唔得
是但買條牌子大啲USB4 level嘅
我出過去深水埗想搵 但都係搵到4k60hz既線
最後都係弱弱既上左淘寶買 自己都覺得樣衰
amazon us好似都有一款20美金
都預喺屋企用 m1air 定m1 21inch好難㨂
iMac m1 24"
係24
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞