[Mac撚] 用家/買機集中討論(75) M1唔識熱,冬天點樣用

1001 回覆
9 Like 4 Dislike
想問依家買M1 Macbook Air係咪唔啱timing?
3月係咪應該會有新?
好想快啲拎機
推. 同問
急用就衝M1,部野差唔多完全無問題而且勁平
唔急可以等吓,M2 Air擺明會機殼大改,一部分M1 Pro機既功能會下放
問題係生產線原因可能2022Q2至Q3先出
就係怕佢勁遲出又勁遲先有貨
好大可能會係咁
未來一至兩年內所有IT野個出貨量同期都拖慢晒
咁好似不如直上 pro 14 inch
價錢差好多
頭先再落鋪玩,air 個moon 又細又暗
個mon值5000$
同SPEC
無野了自
同spec ?
我淨係考慮左ssd同ram
Source你老味咩,駛唔駛錄撚埋音比你聽呀,講撚埋比你聽喇,我問過兇宅,studio a , dc 都得,就算唔係本人我拎學生證copy 同有email即刻拎到額就買得呀伸手撚,apple就真係冇walkin 喇,你唔得唔知係咪你問得衰,我就早幾星期先買完,除左我話得都仲有其他人成功過,咁叫9up?
一路都講因為袋底14"閹U減走$2300,變相令到本身打算要Air加到16GB 512GB既人反而可以考慮吓14"

$5200差價買:
大一吋mini LED mon,peak nits同HDR
CPU/GPU核效能同埋新既hardware en/decoders
多一個TB port仲要獨立controller + MagSafe
1080p cam同speaker好聲d,3.5mm high impedance jack
HDMI + SDXC

其實你用得著一半呢堆野,14"袋底直程係good deal
比起Air佢只係輸蝕續航力,體積,同M額
有無巴打用mac bk air用到disney plus睇片?
我睇唔到
會出error code 83
用safari傷disney+
係啊我就係見如果AIR 都係要加野既話, 又差多少少不如我直接上 pro 14 la...
反正 macbook 一用用好多年, 自己部 2014mid 機用到而加先打算換.
個 battery life 係反而仲少過 air ? 我睇片好似差得唔遠
琴日訂咗mbp 佢寫11/2-18/2出貨

知唔知會唔會有機會早到

見到啲人話出貨先信用卡扣數,希望趕得切11號前扣數食到hsbc個回贈
執相基本一樣,hdr就睇片源
其實imac邊有可能有mini led 加120 hz.....應該賣幾錢
我見如果門市 walkin 係第二日就有貨
如果MacBook 備忘錄 同 icloud 備忘錄同步(因為之前無試過同步

Macbook 同 ICloud 是但一邊會唔會無左備忘錄d 文件?
係有分別,我兩部都有用
Air接近核電
14”可能因為粒chip效能上限高d,比較容易多情況消電
但係袋底14”嗰粒閹chip又用少d
如果放入去27”而且branding叫iMac Pro的話,可以收兩皮或以上底價咁條數可以計得掂
不過我唔覺得120Hz會放,5k或以上消耗太多GPU力
minLED就好大機會
唔會,佢suppose係合埋做一個pool
有時會因為restore time machine backup令到兩面有同一個file但係出現version conflict,佢先逼你二揀一
當然保險d你都應該backup一次先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞