[Mac撚] 用家/買機集中討論(75) M1唔識熱,冬天點樣用

1001 回覆
9 Like 4 Dislike
你查下邊個順豐站會開星期日就改派去嗰度
正常假期係耐㗎啦,下次早啲落單咪冇事囉
我都係要等6個星期
終於可以好好享受120hz
其實有部分 file 都去到差唔多 1GB… 而家一次過行過 script flatten layers & save… 用好少 efforts 就可以慳到成幾 TB disk space
有冇人部m1 mac 用幾日就會冇啦啦freeze左要長按power button重新開機先得
正常呀,龜兔賽跑隻兔仔
但上網睇依家可以幾日後收到又有得pick up
我有 諗緊換16 pro
不過都驚會咁
多咗彩虹波
有冇師兄試過部M1Pro/Max Macbook Pro cum埋個蓋sleep mode,之後佢愈嚟愈熱,熱到開蓋時reboot埋?上網睇有人話係bluetooth connect device搞到佢醒咗,但都冇理由會熱到辣手
我都轉左
想問下用緊
2019 16-inch MacBook Pro
i9
AMD Radeon Pro 5500M with 8GB

M1 Pro with 8C CPU, 14C GPU 會唔會同級或者差唔多
建議唔好升級 升左就無暖手功能
除左功能無得暖手同幫咖啡保溫外,效能上會唔會好左?
部14" 中配銀色都岩岩係上海ship喇
順豐啱啱收件定已經上咗飛機?
唔好意思
只係睇左#1
無追post
唔知有無巴打答過
有無人m1 mba插extended display
d字同圖好多粒粒
同一個mon駁xbox同pc都無問題

我mba係用個19 hub仔駁hdmi
上網睇有人話用rdm app可以set返好
或者用mon既display port, 但唔知真定假
定係買apple官方 digital av adapter
屌點解簡單喺張SD card拉40GB file 落速M1 max到都要一個鐘
仲有剪片做開Premiere所以繼續用
但已經update晒所有嘢,仲係慢到仆街
到底發生咩事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞