[Mac撚] 用家/買機集中討論(75) M1唔識熱,冬天點樣用

1001 回覆
9 Like 4 Dislike
Exact7ly
其實我覺得最緊要睇返自己點樣用,MBP 14 係超級正,但睇返自己呢兩年仲係以電量同埋輕便為主,又唔係要響街剪片執相,MBA M1真係最完美選擇。不過我同你諗嘅一樣,外國M1 refurbished基本上乜嘢spec都有,香港竟然冇。我諗大家都係因為先達個價仲好過Apple 收,冇人放返比佢哋
我自己嗰部2019 MBP 都係得返幾千蚊。
$1950雖然低啲,但係你諗吓你第時都唔會用㗎啦。放咗佢用嚟買下其他配件或者食咗佢好過放住部機響度。電子嘢放多兩個月可能都冇埋需求添。
(個人意見)
提前左今日到
屌你用wavlink個tb enclosure 點解讀980都係得800 mbps
剛剛入左袋底14" m1 pro
睇DOCK睇到頭暈
D TB4 DOCK成二千幾 OMG
如果我要dual hdmi/dp output for 2k 60hz only
有冇平D既選擇
香港邊度有人專收壞macbook???
carousel有條友叫ibuybroken點睇?
外國人賣會唔會叫價好啲?
點解唔考慮一邊USB出DP
一邊HDMI直出?

利申:屋企咁用緊兩個24吋
咩型號先
WL-ST238C 係USB 3.1 Gen2
WL-UTE02先係thunderbolt 3
Samsung既NVMe好似有時個出廠firmware同macOS唔夾
我有隻WAVLINK gen1 enclosure,插WD 750有二千幾,插970 EVO PLUS跌到去幾百
我覺得佢要list清楚佢想隻dock做到幾多樣野
因為要埋USB-PD的話先真係少選擇,如果唔需要PD的話,兩個少於4k60p既DP/HDMI out其實唔需要thunderbolt
我諗最集中收Mac舖既場係新高登
鬼佬問必需會被當水魚劏
除非你搵個大波鬼妹
Apple個回收價係閪,但係佢唔會驗屍同埋大公司均真同快手無手尾
你個人身分出去無論上網賣定係俾舖頭都有時間同交易成本,風險等等
琴日出面先有個post有條友賣M1 iPad Pro響地鐵站交收俾人搶撚走左部野
頂我打錯咗
我想問外國賣會唔會叫價好啲
我要插兩個2k 60hz display
同兩個USB 插keyboard mouse同3.5jack audio

當然我知全部都可以插哂入mbp
買dock都係求方便one cable does it all
有pd當然好 但如果貴成千蚊 我就寧願用返條macsafe 兩條線咁

感謝你

caldigi成三千好撚貴
你係等緊移民嗰隻case?
俾我係你會響香港盡量清晒可以清既野先
外國個二手市場係旺d同大好多不過牽涉寄野有好多鑊氣
窄bud就等吓,14" 16"仲幾新所以d廠仲未tailor made到啱用既dock /hub出黎,生產線又食緊屎
雖然你嗰堆要求唔高不過插野數目一開始多,選擇就會少
真係對single cable solution有要求的話就要一個供電穩定既AC powered dock,而最好有Thunderbolt因為粒controller會分I/O分得好d,咁樣一兩千以上係基本

俾我係你會MagSafe照插電,兩隻mon分別用一條type-C to DP cable真出,淨番一個TB port插一隻最撚平而有3.5mm既type-C hub插晒
用返MagSafe供電, 壞hub都冇咁易燒底板
可以考慮 THX
睇睇下啲 macbook pro 14" 無晒
想問下2015仲有mini displayport/hdmi既舊macbook
可以點樣連去thunderbolt 3 (type c)既外置mon?
係咪用呢舊就得?https://www.apple.com/hk-zh/shop/product/HN8B2ZM/A/mophie-usb-c-%E9%80%A3%E6%8E%A5%E7%B7%9A%E9%85%8D%E5%82%99-mini-displayport-%E6%8E%A5%E9%A0%AD
定係呢舊只係for type c to mini displayport既mon?冇得雙向?
唔該
用緊tb3 後者
點搞個fw......win機用enclosure 都唔可以up fw...
定係試吓格式化做NTFS,Windows試吓幾快先
兇宅有edu
不過唔包小學教師
suino就包
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞