[Mac撚] 用家/買機集中討論(75) M1唔識熱,冬天點樣用

1001 回覆
9 Like 4 Dislike
16+512air
如果你唔會裝window 或者Android 虛擬機就可以博袋底air
未必有所有工具,同埋最好有隻藍芽 mouse
擺明伸手啦
鐘意咪痴囉,我部部都鳩痴

塔單問 studio a有冇得買升級嘅版本 (16/512)
最後都係要上返黎呢到問,我始終都係想解決個問題佢
首先我用緊2018 macbook pro 15吋
我spec係i7 2.6GHZ , RAM 32GB , GPU VAGA 20
問題就黎啦,首先我間唔使會用bootcamp裝win10攞黎打機。
但個問題仍然未有好轉,就係當隻game玩玩吓部mac就會自動降頻,基本上係降到唔夠30fps ,呢個問題真係困擾得我好嚴重,我嘗試左好多google點樣可以改善降頻問題﹐由大家介紹既mac control fans到ThrottleStop我全部試過哂,都仍然未有好轉(可能我唔識set)
我依家係到諗緊係咪出黃金買個風扇底座直吹部mac先有特別好轉,我真係好想解決呢個問題佢,明明部機係推到隻game結果可以因為降頻而drop frame drop到玩唔到,當然有人會屌我用mac打機根本係智障,但其實我又唔係用黎玩bf6個啲,只係攞黎推吓online game等之後砌部pc用作過度期姐,今次真係集思廣益各位連登仔出手相助如何解決fixed到降頻問題
M1 pro 14?
有T2既Intel Macs好似響bootcamp狀態都係改唔到fan profile同埋undervolt?
throttling問題一向都係物理方向解決係徹底過software方法
不過加多個blower stand唔會幫到幾多,可能兩三度? 你可能要做埋re-paste之類
其實一定有其他(外國人)有嘗試晒可以做既野,你用多少少時間google吓應該會搵到
但係我個人認為響2016-2019 (16"以外)MBP度搞效能完全係uphill battle黎,唔值得浪費時間
咁姐係死症嚟冇得解決?
Theottling問題又分咩電流唔夠,咁少事要做到工程師咁改裝部機會唔會太智障
其實張GPU同CPU只係Keep住係90度,但90度都仍然降頻,做乜鳩Macbook?
只能夠講2018-2019有i9嗰兩水MBP完全係部件效能vs散熱效率mismatch既設計
Apple呢種公司係too big to fail,產品質素有高有低,所以有時會出一d完全唔知做咩要咁安排既產品,MBP條line響touchbar嗰幾年係黑歷史而2018係最低點
唔係
係袋底mba
上FB啲Mac討論區有話清咗塵會好啲
另外我之前有買冰袋放喺部MacBook下面
但一個鐘後一熱返都係冇用,懷疑係死症嚟
插一個外置風扇會唔會搞得掂?
只花 200 元改造 Intel MacBook Pro 散熱,讓它再戰幾年!
https://hiraku.tw/2021/12/6706/
只會幫到攝氏幾度而且會嘈

btw,就算唔牽涉到bootcamp,響番macOS呢面有fan curve同voltage access,都有人測到因為粒VRM唔夠做去handle個CPU+GPU package總電流而令到部野會「power throttle」
換言之,就算你搞足phase change散熱之後都係未必會解決個問題:
https://appleinsider.com/articles/18/07/24/round-up-user-solutions-for-thermal-throttling-of-the-i9-2018-macbook-pro

所以touch bar呢代MBP堅係無得救架喇... 當自己唔好彩撞瘟神,留心機物色搵邊部機去換啦
算啦,買完多樣嘢擺但又幫唔到幾多
去到夏天真係咩都冇用
我主打計算控制核反應堆,
將來出嗰部Apple U嘅Mac Pro夠唔夠做?
MacBook Pro 14 個hdmi係咪一定要開蓋用
一合蓋就著唔返type c 就冇問題
要插著電先可以合埋用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞