[Mac撚] 用家/買機集中討論(75) M1唔識熱,冬天點樣用

1001 回覆
9 Like 4 Dislike
我用過有 ESC 實體掣既 Touch Bar MacBook Pro 13 一年,除左校大細聲真係甚少用
反而粒實體 ESC 真係先係用得最多

利申:MacBook Pro 13” 2020 換左 MacBook Pro 14”
未用過mac想問問
pro 16 2019 同2021比較
個moon同喇叭會唔會爭好遠
mon 會
mini led
個fd主要睇片煲劇聽歌
佢考慮緊呢3個option
1.macbook pro 16 2021 17k左右
2.macbook pro 16 2019 二手8k左右
3.ipad 12.9+keyboard
邊個選擇最好
2021 MBP 視聽一流
ipad pro 都正
睇下有無需要用到M1 Pro/Max 既效能啦
如果MBP有Apple Care +
點先可以成部機換?
入水
浸佢落水, 補$2299
其實點解咁多人買左ac+就完都要整壞自己部機 換過部新
Ac+成千幾二千
換新加二千幾

部機如果無事無幹你無啦啦要俾錢換過部 增加部機既成本但你又唔係有兩部機揸手
一覺唔覺意換左部機王就仲衰
為左唔好令ac+買左無用過就突登整壞俾多2000幾換

呢個諗法真係r頭
有冇咩mouse for mac係好用
駁mon用返trackpad好似好怪
我反而係想買trackpad用
mx master 3幾好用
用緊2020 intel 而家想轉M1 是否不智
MX Master 3聽講文書用一流
用緊,掃好多頁既document pdf 都真係幾爽
之前用 2020 Intel,未出 M1 Pro 就賣撚左等新機
不過衣家呢個 timing 會唔會等 M2 好啲?
要用就用,永遠追唔到新

岩岩出左部m1 mac mini tim
袋底撚開始覺得倒水
cycle 170 右
用緊 MX Anywhere 3,個碌真係好正
MX Master 應該會好揸手啲
想問下macbook run唔run到 ios版既APPS?
個APP冇出MAC版
M1 機可以,你上 Mac App Store search 吓就知有冇
但係都要個developer allow macOS 可以download iOS apps
巴打又無向上碌會唔係下下一樣既問題?
上reddit 睇好多人個碌都有d 問題咁
同埋我用埋佢個Options+ beta, 介面都ok
big sur 好似得, 之後又block 返
最初買M1試download過iPhone常用嘅apps
run到用落都唔錯
但之後啲apps都變咗要developer allow
開唔到就冇再整過
仲要最麻煩係,不論app 更新定係OS 更新,所有iOS 版 widget 都刪晒
我喺 Mac 裝 iOS apps 就係為咗啲 widget, 但係唔知點解要reset 晒啲野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞