[Mac撚] 用家/買機集中討論(75) M1唔識熱,冬天點樣用

1001 回覆
9 Like 4 Dislike
就算我set死用36/52/100/116 channel,mbp都係show 40mhz

會唔會係我理解錯
有冇機械鍵盤推介
想要無線嘅又啱mac window 用
因為要用windows 打機
Keychron好唔好?
Keychron幾好,夠hit,二手容易甩手
除咗呢樣野都無優點
質素QC好唔好?
我見到80mhz

利申UniFi Access Point Wifi 6 Long Range, MacBook Pro 2021 14 M1 Pro
我一樣係UniFi AP U6-LR,set上限HE80
舊Mac ac 3x3 同M1 Macs ax 2x2,alt click WiFI icon一樣寫80MHz
你ASUS嗰度應該有野set錯
有malware都要有decease vector
你唔係裝warez,用大陸apps仲要俾埋admin credentials,亂開email attachment,亂上鳩網同裝extensions的話,根本無野可以輕易infect到macOS
Intel T2 Macs同M1 Macs仲要有埋security enclave,同埋近年macOS有大量防tracking功能
啱啱試restore factory settings
即刻見到80mhz
Cap低晒圖,還原返之前config再對住嚟set,又係得40mhz

我懷疑係舊router倒config去新router有問題
有啲位可能UI無⋯

最後都係要restore factory settings再重新入過晒啲port forward同vpn

終於用到80mhz 1200mbps
Landing 12個鐘都未清完關
不過實戰行80MHz要direct line of sight
我行iperf3連去自己一隻10GbE server都係得400-700MB/s
我唔知你咩用途,總之近代Mac機WiFi性能只可以叫中規中矩
可能天線形狀同位置唔太optimal
同問,我都想買
有廿款,大c

巴打係咪講哩隻?
Air flow係邊隻?圖?
哦,哩隻我都會順手買埋,官網特價12.49
有無人買左部m1 pro/max 番黎風扇從未着過。。。。搞到我係iStats override 強制打開風扇睇下佢識唔識着。最高CPU 去到6x 度個風扇都唔郁。。。

利申 32GB ram 行大量browser tab, intellij, docker 寫緊node program.
七十零八十度sustained先會開
以下溫度會淨passively cooled
背囊有冇一格專俾佢用?永遠都跟佢嘅話就唔洗
不過我會成日換袋,有啲冇電腦格我就需要囉
入門機械鍵盤黎講個外型設計係好靚好靚
灰色金屬位質感又好
軸心又多選擇
Win/Mac兩用
幾百蚊仲想點

咁可以啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞