[Mac撚] 用家/買機集中討論(75) M1唔識熱,冬天點樣用

1001 回覆
9 Like 4 Dislike
Apple silicon 行Premiere好似都係唔係幾掂
你剪咩格式?
加一
我都搞左成個鐘咁滯

有冇巴打知道Studio a係咪部機喺佢度買,先可以加apple care+ ?

見佢九折幾抵
我放左佢係到成晚都是咁,算唔update住
Del左個更新 又正常返
睇嚟18號收唔到機lu
唔想裝beta姐係仲有排等
岩岩到左香港
想問下
消費券係咪一定要落store搞
同埋落store再落mbp 14再加ram咁得唔得
想問問macbook pro保養要唔要收據 thanks
唔駛
thanks
Air都做低你果部啦 你升m1 pro應該係兩個世界
你個hub垃圾姐

我個hub 4k 60 hdr順暢輸出
即係連個天都想你棄Intel 加入apple silicon
mbp m1 16gb
真係只係酒精我個人覺得一日半日內試開應該可以
如果底板有野short circuit都會響第一吓掂液體嗰時發生左,酒精suppose都幾快乾唔會話攝響d罅度幾日都唔乾咁
你一日唔開機都唔可以確定到有無野死,當然你想再保險d可以等夠一個星期既
都唔係100%酒精 好撚驚
淋落去嗰吓個Mon都仲有反應
我當下即刻撳右上角粒掣 但冇長撳
之後我反轉佢之後抹下個KEYBOARD
反轉嚟撳個Keyboard 個MON又著返
抹下抹吓就冇著 可能係我熄機熄得唔好
最後都係燒Q咗

唔敢開機試
如果係飲既酒就死硬咁濟,入面有糖同其他野
另外新一代MacBook係唔易完全cut power
(馬後炮)當時最佳做法係即時長按power掣起碼十秒八秒,目測到個mon連背光都熄埋都打開底蓋,去搵trackpad頂附近/下面嗰個電池連底板connector,抆左佢之後仲要unground先開始抹
唔知是咪 old news
部 16" M1 Max 終於到咗用咗一排
發現部機 WiFi 6 好似行到 160 MHz
不過個 Phy Rate 冇加到嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞