[Mac撚] 用家/買機集中討論(75) M1唔識熱,冬天點樣用

1001 回覆
9 Like 4 Dislike
Update 12.1
就算唔係袋底
+ram +harddisk 都係扺
仲要冇風扁聲
Livestream 恩物
基本上執相剪片絶對冇問題
當然平左嘅錢你要投資落 docking / hubs 度因為真係唔夠 port 插
純粹同team有人用緊mac mini打m1 16gb ram發覺唔係好夠用
所以我先諗m1max,但諗諗下就覺得一部m1 max可以買至少4部袋底
但又唔覺得有4部加埋咁勁
你要黎做乜先
我剪片都未覺唔夠用
不過我主力執相冇得比較
同埋睇 a vs b 你 max 的話 16寸先用得晒效能
細 size 佢驚過熱開唔晒比你喎
主要剪片同做obs
唔知obs講求d咩,但m1mini 16gb ram唔係好夠做
目前都係諗緊16"算
OBS應該仲未Apple Silicon native
佢大概係CPU bound而且仲行Rosetta,M1 (非Pro/Max)係唔太理想
不過好似上兩個月ver 27加左hardware encoder support咁起碼某d setting叫好左

目前為止我覺得認真既streamer係必需要砌一部Ryzen Windows PC,唔好搞前他機種/OS
你一定要用(fanless) Mac機咁的話最optimal可能係要用Elgato Game Capture嗰條路
屌你用黎搵錢
搵得返嘅就 max 啦
sudo spctl --master-disable
主要係Elgato Game Capture去駁obs,不過有時都係差緊d,一放多items好易就有部份item係lag jj
唔知係ram定cpu搞唔掂
不過obs從來唔優化mac係真
不過唔想買部新windows機所以去順便換埋自己部mac機
不過講真隨時可能1部air+windows仲好
我估樓上位巴打 stream 都未必自己屋企 steam
砌 PC 冇用
allround 計都一定用返 macbook
(如果你堅持部streamer主機係一部Mac,而且仲係M1)
我意思係完全唔用obs,就咁用Elgato個爛鬼software內建嗰d基本功能先有機會做到唔垃圾既quality
或者用Mac版Streamlabs睇吓點
利申: 我已經好多年無響macOS度stream,鳩up中
想請教下online訂購個日期有無機會係送貨果時快左
16" 64gb要2月尾
要等成個月先有14
MacBook Pro出貨日子係咪真係要咁耐?定多數會早D?

Order today, delivers:
28/02/2022 - 12/03/2022 — Free
唔夠ram用 應該打爆32GB
16gb唔夠用?
打爆64
有冇巴打知道 remote desktop macbookpro14 連返屋企之後,無論pad 定mouse 個向上下滾動郁得好慢,郁快d 仲會歧返轉頭 有冇方法搞搞佢

利申 google 搵過
MS定Apple嗰個remote desktop?
anyway我兩隻都有用無問題,呢個好明顯係你network唔夠做
開terminal, 入 defaults write -g com.apple.mouse.scaling 8
restart
唔夠快再改個數字大D, 最大10已經好快
我覺得係
搞不掂
識玩一定玩黃色
想問個低b 問題
用緊macbook air m1
岩岩買左個4k mon, 用usb type c 黎駁
發現開唔到hidpi, 想問下係咪得hdmi 得?
有冇其他方法可以display 4k 之餘 d element 係2k 咁樣
依家4k mon scale 做2k 有d 蠢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞