[Mac撚] 用家/買機集中討論(75) M1唔識熱,冬天點樣用

1001 回覆
9 Like 4 Dislike
無買apple care?
買過部啦 仲曬錢整
屋企婊果陣駁兩隻24
執相 剪片 相關既都係買pro
除非你有經濟困難

我成日覺得用唔曬 留黎做多啲野 好過你做少少已經chur盡
Btw pro買咩spec就做下research 睇多啲唔同人測試應該幫到你
用緊anywhere
好開心
不過普通上網用touch pad 同shortcut仲快
但得1080會唔會差好遠 使用上有問題
因為本身用緊 唔用好浪費
酒精唔係唔導電? 應該無事喎
我見人維修底板都係用酒精做清理
但維修平過買部一樣spec嘅refurbished
HandBrake d人已經fix咗VideoToolBox嘅問題,下一個update會正常返用返佢個encoder
係就好
但係衣家已經有M1 Pro 16"取代Intel版,響由零開始去計算個角度睇,一部refurb Intel 16"或者維修費都係唔值俾
因為千幾蚊美金係講緊差唔多買到兩千美金袋底14",我會用兩千鎂做一個指標
買pro
又有需要執相 剪片 裝windows 一律建議16+512
個人就無乜
剪片都係1080所以一邊剪一邊睇

兩個Mon寫code都好用
m1 mbp 係2020喎
m1就唔會嫌唔方便
同埋2020年mbp 13吋係有m1同intel 版https://support.apple.com/kb/SP818?locale=zh_TW15吋仲係intel
人地可能係嫌2020 M1 MBP得2個usb c 冇hdmi同sd card slot
M1max 32GB 用家們
你哋有無成日有swap memory?
開咗AI 用咗一日task 硬係有幾十mb swap
intel 版一樣無
btw 買2021mbp咪有
我點睇佢句嘢都係已經講緊後悔冇買2021 mbp 好難明咩
全中
另外想問吓你哋點樣評價MBP個touch bar?
咁2020 mbp 同2021mbp 俾我都會買2021 啦 m1pro
千幾蚊hkd ?

你唔要,我收最多維修費我出
美金

你點睇
離題一問
Thunderbolt 3 cable係咪apple嗰條最好?
感謝
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞