[Mac撚] 用家/買機集中討論(75) M1唔識熱,冬天點樣用

1001 回覆
9 Like 4 Dislike
其實實際係薄咗

你計最薄嗰啲位係厚咗,但依家成部都係1.55 cm
以前最厚嗰個位係1.56 cm
今個星期會買MacBook,係咪confirm咗M1 Max唔會嘈過Pro?
m1air,出左幾耐?唔係啱啱出個個都話又勁又靜,下年?iphone咩
why vesa唔用臂都可就咁買個stand
我試過,無check
想買marbook air 又想多啲storage
係咪袋底加外置ssd 最好
次次有人拎呢個point出黎都要講多次:
舊MacBook係豆沙包形狀
新14" 16"係盒形,只有好細半徑既圓角
你淨計「最高點」個尺寸去比較的話,係忽略左豆沙包形減走既容量

所以新14" 16"係容量同形狀都「厚」過以前好多吓,就算佢最高點矮過舊版0.01mm
剛剛買,用黎上網好似要等兩三秒先load到成版咁,佢仲要係load左兩三秒先由空白變全部野出黎,唔係一路load一路比野我睇,冇咁開心
計厚薄緊係計最厚嗰個位㗎啦
唔通舊iMac 又淨係計5mm咩

Btw 個0.01 係cm嚟
好,咁你可以話嗰句statement無講錯

但係一般人討論一部laptop厚薄嗰時多數係想講件野有幾portable
新14" 16"絕對比過往Apple laptop個portability有減少
我前幾日先拎部2011 13" unibody出黎拍埋新14"一齊,差唔多一樣尺寸
中間嗰十年出既retina同touch bar兩代13"都portable過新14"
放上檯放入袋,都係視部野為長方體,唔會因為條邊平實左而放唔落
你呢個portable嘅睇法應該著重重量而唔係厚度
Chrome問題
Safari係另一個享受
我係用safari呀
我ipad air好似仲快咁
部機四條邊個厚薄係會改變到部野容唔容易拎出拎入袋
總之portability講究的話,係要計晒容量,尺寸,同重量三樣野
新14" 16"同retina/touchbar比係加大容量,而尺寸同重量保持改變不大
有use case同有scenario會因為呢一個「小改變」而令到成件事差左,攝入袋呢個情況就係咁
有唔少本身設計俾15" retina既袋係可以輕易入到Intel 16",不過衣家部M1 16"就塞到爆
大家家用時 佢magic mouse 好唔好用呢
因為我睇notes. 碌pdf碌到手軟
其他mouse用中間粒野就正
大家覺得而家既notebook係咪無需要裝sim卡呢
新pro 14一拎上手已經覺得厚勁多
完全唔係舊pro13嗰回事

完全唔明點解坦巴咁都可以收咁多負皮
機王?好快好順喎
因為好多人係睇完spec sheet就以為自己拎起過部機黎用
其實我本身唔需要浪費時間講呢d,由佢地買完番去嫌重嫌厚或者放唔撚入袋,死死地氣上carousell放機
邊叉邊用會熱

跟蘋果trade in ,3rd Gen IPad Pro 64GB
有$3100
五千蚊就換到2021 iPad Pro 12.9
算幾掋
請問有冇人用MacBook Air M1 sidecar to iPad 睇Disney+同Netflix會黑mon? 應該點fix?
Safari 同app注重版權所以唔得
試下google chrome
今日收貨,簡單 setup 後 it works - 部 MacBook Pro 右邊就插左果粒紅色野就係佢

留意既係要兩部機都裝 app - 一個 primary 同另一個 secondary app 分別係新舊兩部機裝

兩部機都連上屋企既 Wi-Fi, 連接速度良好就 ok - 用黎上網同執相睇落唔差,full screen 㩒制 tune 相一秒左右就整個畫面 refreshed; 但攞呢個 secondary screen 來放 video 或者打 game 就一定會令你失望

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞