[Mac撚] 用家/買機集中討論(75) M1唔識熱,冬天點樣用

1001 回覆
9 Like 4 Dislike
MX2 特價果陣買快樂使用中
但條邊有啲利
多謝巴打嘅意見,靓mom同SD card 對我嚟講幾有用。我決定下個禮拜開始變身做黎生,瘋狂返工買 袋底14
我都曾經慣咗用 Magic Mouse
然後有次試過人哋隻 Logi MX Anywhere 就覺得點解咁舒服又可以操控快咗咁多,之後就換咗 MX Master 返唔轉頭
窄bud其實一律叫晒佢地袋底Air算,因為一上去買其他款或者加RAM SSD就開始越唔值,尤其係唔用黎搵食既人
除非去到半年後,refurb store開始會有$13,599閹U 14",嗰時如果仲未有M2 Air就會難計
Trackpad 到有得改
有啲後悔冇買到16吋,而家有啲心掛掛
新MBP大家有冇買Applecare?
事源係第一代imac隻水泡仔
開頭勁唔慣
apple嗰陣好似有解釋同教點揸隻水泡仔
之後習慣咗手心唔掂mouse
只用手指推拉控制
習慣咗呢個手勢用咗一排覺得手臂肌肉係冇咁攰
可能係咁我習慣晒
反而高身啲我就覺得頂手唔慣
我連keyboard都慣晒apple啲短程
一用返啲傳統長程啲都成日打到撻Q甩甩漏漏咁
係嘅咩
點解我以前用舊air mojave好似有嘅
數學題 個差價可以買幾多個hub ?
貪平最近買左2020 MBP
發覺好唔方便,早知就買最新
molamola
又不用太愁,Windows compatibility 你部機贏晒大家

Chur 爆咗用盡晒
終於入會了
hkt education 買macbook pro 13" m1 標配

d 電量簡直係核電

但大家用唔用mouse? 聽人講用mac 最好戒用
睇你有冇需要
有d workflow真係冇mouse難好多 例如3d modelling
仲買intel 都唔知講乜好
夠錢買2020mbp 何不買m1mbp
我想請教下如果買mbp 但家用配 個dellu2417 Mon 係唔係用唔到或唔係咁好?

謝謝
一律建議Pro Display XDR
想問下2019 intel MacBook Pro仲有冇二手市場?
半價放出去合唔合理
感謝
有二手市場呀
Carousell

合唔合理 同有冇人收又係兩樣嘢嚟
自行參考carousell 定價
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞