[Mac撚] 用家/買機集中討論(75) M1唔識熱,冬天點樣用

1001 回覆
9 Like 4 Dislike
有無人測試到14 pro vs max電池差幾遠?
終於到我了
同你同一slot
想問下有邊隻freeware scan hdd好用?
兩隻14TB到貨,想scan一次先放入NAS
無好既GUI mac app有齊全SMART test,你仲要free
一係行*nix野
如果唔係搵Windows算
adGuard for Safari?
換碟先行一兩次比錢好唔抵
咁試下e2fsprogs先
前日轉status, 今晚就送到
其實用mac係咪用返safari最好?
Safari 死症係唔支援multi profile.
對我黎講唔大作用,純粹啲密碼儲哂係iCloud,用chrome好煩
弱項係extension library唔大
無堅勁既免費adblocker
同google野連動唔好,尤其YouTube
其他野其實都幾好,而你依賴icloud sync tab同keychain都無得選擇
自己用開iPhone iPad,平時用pc啲密碼全部唔sync好煩,黎緊部macbook到手應該用返safari就好好多

不過佢既缺點對我黎講應該唔大影響,我平時用chrome都唔多用extension,唯一比較care就食驚食ram
你唔怕行commandline可以homebrew裝smartmontools
咁講memory management Safari一定好過Chrome好多
其實除咗YouTube播high res HDR嗰d野之外,Safari無咩係dealbreaker
畫質對我黎講更加無所謂平時睇到720 1080就夠,咁我照用返safari

終於landing,但唔會留一晚先派件啊

大家部Mac有冇裝anti virus / internet security
上網的人大部份都話唔使裝
只要update個os就夠
今日派唔到就要星期一
改左自取
都唔知裝嚟做乜
真, 自己唔亂裝野,唔亂撳link 根本就乜撚都唔洗裝
部機太快蹩慢啲好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞