[Mac撚] 用家/買機集中討論(75) M1唔識熱,冬天點樣用

1001 回覆
9 Like 4 Dislike
插左MagSafe 著唔到
macOS要肯定你有插電+外置KB/mouse先會俾人摺機出mon
有藍牙keyboard +mouse
試極都唔得開蓋就冇問題
唔明你想問咩

要新MBP 14" 16"個3.5mm jack先支援high impedance headphone

如果你係問MBA個speaker,只能夠講佢係合格唔拆聲,但係sound stage好雞吓
OK,咁你要做啱個次序先可以摺:
先打開蓋情況下,兩面mon都著緊而外置KB mouse都郁到
你咁樣情況下關蓋,個HDMI mon會黑一黑再著番,你可能要set過display settings尤其係scaling
只要keep住呢個狀態,就算display sleep左,chok番起KB/mouse個HDMI mon都應該會一齊著 (但係macOS堅sleep再wake就未必得)
我都係咁做
set左個mon鏡像 黑一黑就冇著返
換type c 就冇問題

即係佢整個hdmi port出嚟都冇用
咁要睇埋你出HDMI條線,中間有無hub dock,個mon收HDMI又有無事先搞到

不過一向HDMI響電腦呢面都係流流地
type-C / DisplayPort先至係(Apple / Intel)親生仔,鑊氣少好多
m2係未有排等?
袋底pro 14有冇人有興趣接收 發覺用唔着 之前豐澤訂機啱啱拎到
搞唔掂
拮返type c算
本身諗住magsafe + hdmi 唔洗成日拮type c
有興趣 tg@hhhbuysell
$10000 @NGFHK
有AC+ 再加
咁你當我冇講過
部機新買返嚟唔夠一個月
啱啱俾條HDMI線刮花左個殼
想問我唔剪片,好間中執吓相
主要係文書+睇片上網,但諗住長用(用到壞先再換新),係咪都用16gb ram + 512ssd 好d?
聽講可以用信仰布
抹一抹就會冇咗
睇筆直
有無type-c hub 介紹?
好多USB-A product 個hub得3個位完全唔夠插
幾時出1米長既MagSafe 線
2米真係好撚長
買個8頭USB A hub插飽佢
頂 早排睇仲有5千幾諗住拎去trade
今日一睇
跌咗咁多
早一個月減左價
我都乃左野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞