[Mac撚] 用家/買機集中討論(75) M1唔識熱,冬天點樣用

1001 回覆
9 Like 4 Dislike
小米20000 得45w 太垃圾
想問下岩岩裝完網上行1000M, 部mini speed test得9x,轉wifi都係差唔多,應該點搞試過插windows 機係上到9xx的
你部mini有冇升10GbE port先
無喎
無升唔係都有1G Ethernet port咩
2013 Mac Pro in action

愈 Pro 既人,用既 keyboard 同 mouse 就愈簡單
訂咗部air
三日都仲係processing
1 Gigabite Ethernet 個理論速度係125MB/s
Netvigator 1000Mbps 洗乜用10GbE port
其實佢提過響Windows有9xx,姐係佢唔係撈亂大B細b

M1 mini個WiFi係有少少鳩,不過好難搵外人幫佢toubleshoot,太多佢個單位先有既變數
M1 mini個WiFiNIC係有少少鳩,不過好難搵外人幫佢toubleshoot,太多佢個單位先有既變數

打錯,mini成個network interface係少少鳩唔止WiFi module
120GB好雞肋喎
當買hub 送埋咋,我MBP14" 唔洗SD slot 同HDMI 其實
淨係要轉一轉usb A
啱啱order左16”MBP升去32GB

20/1-27/1先有
上星期買要等到2月尾
你咩spec
32core, 64GB RAM, 2T SSD
想買imac,但今年應該有新27inch?
跟本就係啲公司買埋晒啲垃圾keyboard+mouse套裝比狗用
就咁評呢張相個setup的話,個budget去晒隻Barco EC同埋堆AJA SDI盒度
垃圾桶MP做I/O hub響呢種on set場合其實幾適合,佢用得晒嗰六個TB2 ports
mon KB mouse呢個場合完全唔重要,條友唔係好多時間要有input
想請問下如果macbook拎去換電要等幾耐先拎得返
佢地有parts通常最多2,3日
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞