[Mac撚] 用家/買機集中討論(75) M1唔識熱,冬天點樣用

1001 回覆
9 Like 4 Dislike
16 M1X 64G ram
開八十幾張 tiff 係 photoshop 做少少 batch processing
竟然唔駛用到 swap

出貨喇喺上海出貨,18號前到
你都係上海、18號?
係,依家頭痛緊枱同external-mon
我揀咗Gigabyte fi32u
你係邊度買?
我諗緊 27up850
我諗drone shot應該data有限?
如果係大MP 16bit CMYK TIFF的話80張應該64GB都唔夠
(另外PS default setting好似會幾aggressively用scratch disk,未必會掉晒去RAM)
你問緊幾個複合問題
簡單講,YT/Google唔係完全用open standards去處理codec同browser compatibility
Apple / Safari從來唔會特登遷就proprietary content,當年iOS唔支援Flash就係咁既套路
咁Chrome作為親生仔係某程度上最夾YT的,就算講緊響macOS度行唔係Android / ChromeOS
咁響macOS就算用Chrome,播YT無論VP9定係AV1 codec都唔知咩原因仲未用到Intel / Apple Silicon兩者都有on chip既hardware video decoders
所以播高bandwidth野如8k60p HDR係完全CPU bound既task,M1 Max都未夠做 (除非畫面內容非常之靜態/少變化)
Sidecar唔係做到你想要既效果咩?
所有野發生響macOS,你響macOS開嗰個folder堆PDF
Sidecar情況下mirror display,響iPad嗰面用Pencil做markup
打字用番Mac個KB,用番平時輸入法
Lg有諗過,啲色係靚,不過我又想玩32" 4k120hz
Gigabyte fi32u有少少out budget 我主力執相同剪片,應該唔洗4k 120
safari幾時有120hz呀屌你
咁你揀lg啱啦
我要錄音mixing,加埋iloud就完成
有無人部MBP 2020 個touch pad 都係好似個觸感回饋唔係好靈敏?
姐係按落個touchpad到回彈力好弱
我上網查見到人地都有同樣問題:
https://www.reddit.com/r/macbookpro/comments/hcmvev/2020_macbook_pro_trackpad_haptic_feedback_feels/

想知道係成批都係咁定係我果部嘅個別問題?
原本每張 raw 40MB, 但果啲係疊左相之後 PS save 出黎既 .tif,張張過 100 MB...
咁有數得計,80張100MB「只係」用8GB姐,你64GB有好大headroom當然未swap
通常要去到一張都GB GB聲既.psb先開始要愁
屌, 星期六送貨係咪玩9我
已經改咗去順豐站拎
打去CS改?
我用順豐app ,客服搵真人話改派送去自提站
我本來想改智能櫃,但話係貴重物唔可以
星期日開唔開港共送你免費搭車去攞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞