[Mac撚] 用家/買機集中討論(75) M1唔識熱,冬天點樣用

1001 回覆
9 Like 4 Dislike
請問巴打你部 14 係咩spec?
你意思係咪最基本 14 又會用少啲電咁
就咁一眼望到見到個分別... 同埋 13 寸個 MOON 真係好細, ratio 又低條邊好闊
袋底14”
係,佢粒閹走幾個核既U比起其他spec既14”用最少電
但係個續航力都仲係差過M1機
成堆14” 16”機應該只有底配16”最好續航力/可以同M1機比較
2萬連個mon都買唔到啦市面上...mini led 1600 nit嘅mon
當年iMac 5k出嗰時情況都係差唔多,就咁買獨立5k mon要皮幾野,部27” iMac底配照樣皮四皮五
Apple唔係開善堂,不過個貨量既economics of scale可以令佢放隻panel連埋部Mac都仲賣平過出面
唉...咁諗落其實真係 M2 AIR 係最抵買...
新chip, mini-led moon
但係啲色好柒同埋白框白鍵盤真心頂唔順
而家又話半價出個xdr
半價同隻imac 差唔多錢,咁佢獨立mon個客戶可以係d咩人
買imac 連 mac mini豈不快哉
入m1 air純係佢個design
真係不朽,09年讀書用到而家都仲係睇唔厭,當做裝飾都值

新imac開始去到mbp, 個設計7撚到頂唔順了
連到咩 好似得airplay 連iMac
你自己個人體驗來講電量係爭咗幾多個鐘?
大概一個鐘扣幾多左右
有錢就買pro 冇錢都係買pro 最多分期供
都真, 其實買機唔止係睇而加, 要預多佢幾年.
好多人話咩 air 用得無壓力好輕鬆, 8GB RAM 256 就OK , 我就抱住好大懷疑
睇你點用架啫
不嬲都係要配合返自己個用途
我用嚟上網睇片簡單文書 要核電
M1 Air 袋底8GB ram完全做到我要做嘅嘢
我上一部MBP 2016用咗五年
都係8GB ram
完全冇投訴

你可以話我要部ipad都得啦
但係又冇keyboard 冇touchpad 加keyboard又要加錢
touch screen用途對我嚟講唔大
行iOS 唔係macOS 有時做唔到電腦做到嘅嘢
電又一啲都唔核

我依家六千幾就有部M1 air
iPad pro 11吋底配都六千幾啦 未計keyboard
我自己就會揀air
我反而係早兩個星期買咗MBA M1 base model。因為佢真係好平同埋好輕,我預自己用兩年之後再換新(自己都鍾意最新嘅)。MBP 14基本上除咗重量同埋電量之外,冇嘢可以挑剔。自己純粹係呢兩三年自己都要拎住部MacBook周圍走,M1其實真係好快,所以慳返幾千蚊,過兩年移咗民之後先至買新嘅MBP
MacBook pro
ram到用時方恨少
來緊幾年 Apple 自己好多 VR AR 野 AI 野都出緊
唔係呢樣
上網唔開咁多tab 8GB應該夠用
要買舊野,詳細名唔記得
出到4k
係啊... 呢部野係無得 upgrade 所以升返高少少用 5 年以上我覺得係好合理
同巴打個情況一樣
呢幾年都要拎住訓部機周圍走
以前拎住部 Mid 2015 MBP 15 4 磅半重無問題
但而家要帶大量紙本文件 box file, 真係攪唔掂
最大件事無好多工作地方真係係插電
有機都無得用 .... 所以真係變返用紙筆!

去 apple store 每部拎上手試
14" MBP 3磅半,其實係輕我部 15" 成磅
但硬係心理上都覺得仍好大嘅負擔咁
Air 2.8 磅黎講,真係好好多⋯⋯

其實早前見到部 refurbished m1 MBP $12K 8 GPU 16GB + 1T
覺得個價抵,因為 Air 升到一樣 spec 都係差唔多價
好想出手,但又諗下,佢個 active cooling system 其實對我真係無乜用(咁睇啲人 run benchmark 亦唔見得同 Air 有好顯著分別)
所以,打消咗呢個念頭⋯⋯

話時話
香港 Apple Store 啲 refurbish 機係咪只係本地收返來嘅機?
因為 M1 機出咗成年,都仲係好少貨
想請教下各位
買新機,咁大家部舊機點處理?

我 skip 咗成個世代 mbp
mid 2015 mbp 15 最低配
而家 apple store trade-in 價 = HK$1950 = 補錢先有當代 MBP 的Apple care
我睇網度教人可以拆件賣可以賣最多綫
但自問未有太大信心用 ifixit kit
咁就當然唔會拆到個可以賣到好貴嘅 screen panel 出來賣

carousell 啲價就差佢好大
同埋,其實 intel mbp 最大優勢係 native support windows
當 apple silicon 的 virtualisation 做得越來越好
個需求只會一直下降
咁應該將部野 1950 就 1950, cash-in 算數?
15年真係舊,一係trade in一係keep啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞