[Mac撚] 用家/買機集中討論(75) M1唔識熱,冬天點樣用

1001 回覆
9 Like 4 Dislike
你用果陣,有無覺得有Delay?
有無試過USB駁?應該會順D。
mac to mac 只能用 wifi, 如果 mac to ipad 就可以用 USB
如果要剪片係咪唔適合?
播就唔係太適合,但純綷用 software 就可能得
要求高就最好買個靚 monitor 直接駁啦 - Luna 呢種工具只係用黎張就用部舊 mac 就好.
OK,多謝ching解答
iMac個mon靚過好多出面既mon
所以我只係唔想部舊 2014 iMac 用盡佢,明明好地地行得走得,唔想咁快塊棄掉製造電子垃圾咋。
對我黎講,執左既相,係呢度睇就 very good 了。
依家order 要下年先拎到咁痴線?

正常啦,尤其撞正聖誕,如果揀高階等得仲耐
信仰之布三個月(其實watch/ap當年都2/3個月)
想講教下咁多位巴打

部mac mini m1每次wake後個wifi都會跌到得返7x Mbps,要熄一熄m1個wifi就會變返3xx Mbps,而iphone ipad都冇問題行到3xx Mbps

router係一直用緊既linksys ac1200但唔記得咩model,係mac mini 2012上都冇咁既問題
試過轉channel,reboot router,係mac network度set過個新既location都冇改善

想問下重有咩solution我可以試?
唔該哂
Thinkpad 用stand
MBA 用套
兩隻都好用
Leopold 藍牙
用緊filco majestouch convertible 2
配Karabiner-Elements
都幾好用 係冇咗粒fn制
快件到達【香港】,準備發往【香
港赤腊角航空站点】

卡左係度唔郁,是咪要聽日先送到黎
無知一問呢度幾時變咗速遞服務中心

唔打去問竟然上嚟打啲字問
你測速係用連去街外/電訊管理局嗰種speed test?
另外去你menu bar WiFi icon,alt-click佢出張list cap張圖黎
唔該坦巴先

測速係用speed test同ofca
speedtest我係揀同一個server測十次都係7xMbps,熄一熄個wifi就會上返28xMbps

Wifi status圖就冇係手,但我記得係行緊AC 80hz,channel就157(我通常揀3位數),RSSI -6x,nosie -8x,Tx rate就28xMbps,WPA2
同道中人
以前用插線版
上個月換咗藍牙版
好正
前幾日換咗fc980m bt
細細隻有numpad
藍芽5.1
真係無得輸
Magic keyboard入左水 成個無反應
有apple care 有無得平平地整既? 有無巴打試過
個type c port都幾實淨
有時隻手搽完cream掹唔返啲線出黎

好掛住magsafe
用緊袋底air 冇乜衝動上14 袋底
換新macbook pro 14/16 咪有magsafe 囉
部Replacement Macbook今日都出貨
下星期二終於有機收
買左返嚟未用過magsafe 叉電, 原本都長插一條typec 用嚟叉電,唔想再伸多條野出嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞