[Mac撚] 用家/買機集中討論(75) M1唔識熱,冬天點樣用

1001 回覆
9 Like 4 Dislike
Update 咗 12.1 之後啲 scrolling 有 ProMotion
而家連碌個 Word 都順咗
大家有無用chrome睇Disney plus
出1080mon睇
一直以為眼有事好似睇緊720咁
但用safari睇又好清
Chrome 連 Netflix 都冇 1080p,最多去到 720p
應該係 Chrome 技術問題
https://help.netflix.com/en/node/23742
如果想用教育優惠買
可唔可以門市Walk in
唔可以
即係一定要係Online買?
Yes
Thx ching
Disney 又無寫咁detail
仲以為自己眼有事
系統自動回覆
睇#1啦DNLM 問問問
系統自動回覆
睇#1啦DNLM 問問問
MacBook Pro max 16’
裝左kodi & Disney + add on 都出唔到4k得720p
系統自動回覆
多謝你
off topic 想問個問題
教書用, 有ipad 有macbook, 想問有冇方法可以個macbook show 緊ipad 顯示既folder, 能夠同時用apple pencil 寫分數但又用keyboard 打comment 落去架
thanks

雖然icloud 係好方便, 但ipad 改完一次等佢up 上去再由macbook 開返個folder 都係需要時間, 改一兩份都可以, 但當改100 份果陣就搞唔掂
Ipad 加keyboard 打埋comment ?
係... 因為打字用開速成, 用唔慣apple 果個排法, 所以皮已收, 我就黎炆得制走去練倉頡 ... 打英文又會有睇唔明既問題, 依單野真係好困擾
Ipad 加keyboard
Macbook加手寫板
倉頡不知幾方便,又唔使揀字
但apple原裝個排法同有啲字拆法同平時果啲唔同

注:一時三刻唔記得有咩但平時盲打開
其實Safari係咪唔支援YouTube 8k HDR影片
用safari 最高得4k HDR反而用chrome 有8k HDR
不過就算用chrome 睇8k HDR片都間唔中lag機
究竟係GPU唔夠強定係ram唔夠大
利申:16吋M1 Pro袋底
YouTube 問題
即係上述兩個問題都係YouTube 問題?
Thx ching
之前用緊2013 MBA, 終於換咗部M1 Air.
最唔慣嘅竟然喺個mon無咗之前個闊既金屬框, 以前慣咗用用下就郁少少個mon個角度, 依家做同一樣動作會印哂D手指紋落mon邊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞