[Mac撚] 用家/買機集中討論(75) M1唔識熱,冬天點樣用

1001 回覆
9 Like 4 Dislike

https://support.apple.com/en-hk/guide/deployment/dep2ac3e3b51/web
只有2x2 MIMO,你嗰度咁list應該bug緊
你肯定你隻AP唔係放緊11HE?
啱先試 開唔到 唉
維修$15xx
買過部新BestBuy $1,899.99
定係轉會好?

部入水機仲有冇價值?

心急人上
你已一罩不留

整加買新機is ok
放出嚟當零件機囉值幾百蚊咋邊個叫你嗰啲仆街林火酒落去做測試姐

講撚到口都爛埋牙都甩晒不嬲電腦同水係世仇嚟㗎都唔知點解係鍾意要扮friend

呢個時候我應該同你林火酒嗰個兇手講叫你賠返部新機俾你,理閪佢係邊個呢個始終係一個責任黎
no budget
又整 我七月先整完嚟
喺香港整咗5000幾銀
不過嗰次係冇啦啦唔著 可能係過熱燒機
20年頭無買AC+?

千幾係港紙定美金

美金就買過部啦
買 16 吋pro 都唔買 care 換過部啦
十份一機價保三年真係邊到搵

電腦又唔似電話換得密
唔好講到有保就維修唔洗錢咁先得架
有AC+799...

部機幾個%價錢....你事旦爆MON,死老母板就會覺得AC+好扺
係十五十六緊要唔要上埋32GB.。。。始終16GB仲要同張DISPLAY CARD SHARE
梗係dollar
唉屌 點會估到一年死兩次
一千美。。。。買過部啦
都比左三份一機價整。。。
忍痛買部。。今次記住捱飯盒都要買AC+
如果你有graphics needs最好上 例如片呀3d果啲 但事實上16同32分別唔係咁大 無明顯bottle neck
你可以搵下啲16-32既comparison test
應該唔係 bug
我 cap 呢張圖嘅時候有見過佢跳 80/160 MHz
亦都見到下面 MCS 10/11 都有出現過
可能係 hard cap 咗 1200 Mbps
得閒再睇吓咩料先
18-28/12 今日收到機了
我都係唔肯定ax個spec 160MHz AP究竟見到80MHz client嗰時個behaviour會點,都係等知道既人確定
通常個AP/WiFi router係default唔會鎖淨一個MCS出,同client negotiate之後會fall back
姐係如果你見到MBP由160跳去80,個情況可能係佢知道隻AP係160不過就要求收80,搞掂之後個GUI寫番80,2x2拎盡11HE就係1200Mbps

https://ctee.com.tw/news/tech/567784.html
蘋果M2處理器 將採台積電4奈米
蘋果推出M1 Pro及M1 Max兩款處理器並搭載在新款MacBook Pro筆電,旗下Mac系列個人電腦處理器過渡到自行研發的Arm架構處理器Apple Silicon的兩年計畫已屆一年,M1 Pro及M1 Max推出象徵此計畫又往前邁進了一大步。據供應鏈業者消息,蘋果M2系列處理器開發已近完成,將採用台積電4奈米製程量產,未來Apple Silicon將以每18個月為週期進行升級

蘋果M1 Pro與M1 Max採用台積電5奈米量產,是歷來所打造最強大且功能最出色的Mac處理器,兩款晶片均採用M1X的10核心處理器架構,最大差別在於繪圖核心數不同。隨著蘋果將Apple Silicon產品線區分為M1、M1 Pro、M1 Max等三個等級,據業界消息,蘋果2022年將重新調整Mac系列個人電腦命名,期望能更精確搭配M2系列處理器分級,並明確做出產品差異性及市場區隔。

據外電及業界消息,蘋果2022年後的Mac系列個人電腦將調整為六大產品線。筆電產品將區分為搭載M2處理器的MacBook,以及搭載M2 Pro及M2 Max的MacBook Pro。一體機產品將區分為搭載M2處理器的iMac,以及搭載M2 Pro及M2 Max的iMac Pro。至於桌機產品則包括搭載M2處理器的Mac mini,以及搭載M2 Pro及M2 Max的Mac Pro

ODM業者指出,蘋果將會在2022年將所有Mac系列全改採自行研發的Apple Silicon,M2系列處理器及Mac系列產品線的搭配更為明確,有助於加快產品線的世代交替轉換。而蘋果M2系列處理器開發已近尾聲,其中,M2處理器預計會在2022年下半年推出,M2 Pro及M2 Max預計會在2023年上半年推出。

據供應鏈業者消息,未來Apple Silicon將以每18個月為週期進行更新。蘋果2022年下半年將先推出研發代號為Staten的M2處理器,2023年上半年再推出研發代號為Rhodes的M2X新款處理器架構,並根據繪圖核心的不同發布M2 Pro及M2 Max等兩款處理器。蘋果M2系列處理器均採用4奈米製程,18個月週期後將更新至M3系列處理器,預計會採用台積電3奈米製程量產。

至於蘋果將在2022年下半年推出的新款iPhone 14,據業界人士透露,蘋果將推出兩款A16 Bionic處理器,都將是6核心處理器架構,但會根據繪圖核心數的不同進行差異化,支援5G雙頻段及新一代LPDDR5、WiFi 6E等技術規格,均將採用台積電4奈米製程投片。
買左14" 1MAX 32GPU 64 RAM...
究竟我用唔用得盡
4nm 估計 ipc 升幅唔大 可能都係功耗好啲咁
不過本身M1續航力已經癲,仲要再好真係不得了
另外就係PCI lanes解放的話,可以插多過一隻mon
當然我諗M2機最大吸引力係全部都會有新設計,除左24” iMac
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞