[Mac撚] 用家/買機集中討論(75) M1唔識熱,冬天點樣用

1001 回覆
9 Like 4 Dislike
係啊,自己知自己事,真係全文書野多

MBP 呢, 我諗我買返黎(遲早喇下)都係鐘意佢個設計
細個無錢買 TiBook
https://forums.macrumors.com/threads/a-look-at-the-2001-titanium-powerbook-g4-and-2021-macbook-pro-m1-max.2328978/
都係完下個心願咁喇
可能做下 desktop replacement 咁

另一樣野就係,如果出街
大機用背囊都仲好
用手提袋拎真係好攰 ,仲要幫埋老細果份
大牛龜會好呢 hea

見親出邊嘅價,乜 Apple 機幾代前個價都高嘅
但我以為 refurbished 機係只退貨機?收返來都有得翻修出去架?
多謝巴打意見
咁如果有咁新機,又真係唔多會點用部舊機架喇
同埋今年應該最後一年有 OS upgrade
(今年已去到 2014 機無得升 Monterey )
過埋今年就真係只能靠 patcher

不過其實我問得唔好
因為我知好多用家都會儲 Apple products
呢部果時都算機王
 ( 睇四架坦克巴打舊版嘅表,同https://www.macrumors.com/2018/07/12/apple-stops-selling-2015-macbook-pro/
想睇下其實值唔值得儲呢架野咁囉
同意交易成本等等,同埋香港好鐘意地鐵交收
19幾年前 yahoo 年代已興出到黎再講價
而家我諗無乜變
如果去到地鐵搶野咁癲,真係咪攪
果位巴打好慘,搶野係入老笠架喎,地鐵有晒 cam 都咁
cmd + option + F5
accessibility options > enable accessibility keyboard
宜家最新嗰部MACBOOK,仲需唔需要用software限佢80封頂黎保粒電?
點解啲大廠保護套 保護殼 可以咁耐都未出
你個KB 100%死晒?
最起碼要做到cmd+opt+F5呢一步,又或者入到一次pw之後去System Preferences度set (我仲諗住你係蝶式KB幾隻掣壞)
以我所以無其他簡單方法可以bypass個login pw step
你不如班一隻USB KB入去一次算啦

啱啱落左單
係阿
好 唔該曬你

同埋知唔知整keyboard大概幾錢 因為對呢方面無概念唔想出到去比人當水魚 感謝巴打
macOS 12.1 真係清咗好多bug
12.0個時藍牙mouse會好lag;Touch ID 好耐都解唔到
照計成隻KB無晒反應係底板個KB connector鬆或者條線廢左,或者附近KB相關chips死
好難講要整幾錢,唔算勁大鑊不過多數要焊野
感謝巴打
如果平時只係執下相同整timelapse, 係唔係唔太需要上到M1 Max呢?
見post 頭話 14"底配升去M1 Max 24核 - 最低成本拎到M1 Max效能,打包32GB同96W火牛.
RAM我覺得要升嘅, 因為我起碼都會用5年, 升定有備無患.
$22799 同樣價錢可以用 M1 Pro 配備 10 核心 CPU、16 核心 GPU,以及 16 核心神經網絡引擎, 但配到1tb SSD.
定還是揀10 核心 CPU、14 核心 GPU,以及 16 核心神經網絡引擎, 升32GB RAM 算 (都有96W火牛) ? 1tb SSD 畢竟都仲可以用外置hard disk 搭夠, 所以唔算太必需升
2017 27”imac 如果換新imac24”, 算唔算downgrade左呢
買多個Moon咪好似upgrade咗咁
SSD愈大愈長命
我都用緊,個火牛好大好樣衰
同埋隻野都幾熱

我用佢個optical 出amp 聽歌唔錯
插lan

但係mon我就用egpu 出external
平時完全唔開mbp 個mon
之前個價唔閪
我幾個月前先trade走部2013late mpbr $3900
仲要壞speaker 有蟻入mon死左
照收
如果你既要求係執相同timelapse,唔駛上max
落去返M1 pro 10core cpu 16core gpu都好夠
即係14吋$19799 再升ram
一樣係2013late mbp 有無人知個mon甩漆收唔收
Apple store 咩都收
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞