嚟到英國,都繼續賣眼鏡之你問我答

1001 回覆
182 Like 57 Dislike
樓豬好有心,好人一生平安

係因為隨時走得所以唔急住走姐
個試基本上肯溫下書就pass
利申 optom
咁就好,英國做optom應該舒服過香港
工時都差得遠
但慣左香港生活 等有小朋友先走
有咩有心唔有心
我淨係相信,波蘭人等到嘅嘢,香港人最終都會等到
唔係嚟到先有小朋友好d咩
uv 420係咪已經包埋過濾藍光

平時變色鏡全視線係等如uv400
所以鏡唔會黃

但透明鏡用得耐係咪都係會變黃
全視線鏡一樣會有底色的

膠片纖維鏡片用得耐就會變質(尤其有紫外光嘅話會加速)

uv400係鏡片防藍光標準,而變色鏡/UV420會隔埋能量接近紫外光嘅紫藍光
跟眼鏡鋪塊眼鏡布其實用唔用得

定另外買好用d 有咩款好用

定唔好用眼鏡布
洗一次先用,依家間間都用microfibre布,都唔錯了

如果係買蔡司鏡跟嚟嗰塊就更好
我淨係用過東麗布,係真係好乾淨的

但重點主要都係用布印乾水痕面唔係用力捽,打圈捽更加係大忌
係呀
之前太太做代購都好多人買呢款,係真心幾好用
想問下 買左個框再比眼鏡鋪配鏡係咪一定要大牌子
我之前係RAY BAN 係無問題既
但如果冷門d既牌子可以嗎?
amazon 睇中左副LUENX
小弟300近視+100散光
副眼鏡鏡片花左黎緊要配新, 另外有副太陽眼鏡 (冇度數所以少戴,除非戴con,不過都好少)

想問好唔好配全視線, 可唔可以取代埋太陽眼鏡?
定配普通鏡片, 再拎太陽眼鏡去配度數鏡片?咁出街就拎2副隨時換
大家點睇
唔係太複雜都唔會有問題
https://luenx.com/

呢個牌子?
可以睇吓鍾唔鍾意全視線嘅效果再考慮
因為有色底同埋變緊嘅色唔係個個鍾意
800 度近視
Zeiss 買 stock lens 夠唔夠造
樓主,如果我副眼鏡有少少淆左,可唔可以搵你幫手較一較
係boots見到防霧眼鏡布,其實係唔係真係work, 同埋會唔會影響到鏡片既coating
What happens after an eye test?

Following an eye test your ophthalmic practitioner is legally required to give you your optical prescription or a statement to say you've been referred for further tests.

我都有客唔見咗嚟拎,都會print比佢

你可以去specsavers問
當然佢比咗完整度數你應該都合法
下年英國都開始廢晒紙嘅form了

http://www.grhardwick.co.uk/prescription-explained.html
boot無用過,但大致上防霧產品都有效的防到霧,唔係用力捽嘅話唔會明顯傷coat
不過防霧布唔用得水洗

https://youtu.be/uDwGwTvVM88
無散光應該1.67做到
有散光就要上到1.74
有無散光con配
係呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞