嚟到英國,都繼續賣眼鏡之你問我答

1001 回覆
182 Like 57 Dislike
https://youtu.be/p3owvRrYdWs

指定要Transitions就得
想無色底,通透可以揀Transitions signature
想戶外車廂勁深色可以揀Transitions Xtractive
請問係咪即係呢隻?去佢網頁搵左好耐都唔知係咩。
Btw,約左去Eye Test & OCT scan。
另外ZEISS鏡片又係咩?同佢講加錢換?

應該係好多人都覺得蔡司鏡片睇嘢會Sharp d,但sharp呢樣嘢同驗眼上嘅清唔清無咩大關係,係質化嘅感覺多過係可以量化嘅數據

尤其係單光鏡片,度數同焦點準確,調較得正確嘅話,應該所有鏡片都提供到同樣嘅視力
靚鏡片係比較多針對眼睛生理結構同光學特性嘅處理,敏感嘅客就會覺得有更好嘅視覺享受
上網睇transitions鏡(包括較新既gen8)變色速度受氣溫影響, 越凍變得越慢, 咁英國既巴打有冇feel到變色變得慢d?
開始明左d, 唔該巴打。

請問要渣車,車廂內變色係咪得Xtractive & drivewear ? Signature 係完全無反應?
知唔知英國價錢大約幾錢,見boots有得配,但唔知使唔使經佢買眼鏡先得。

另外,Zeiss有咩係同樣功能?定係Transition 獨家?thanks.
戶外活動行吓山跑吓步,最基本係咪都係金屬asian fit框 + 全視線鏡片
3k左右有冇咩推介,希望耐用啲
Oakley + zeiss photofusion ?有無其他組合推介
你掉轉左
係溫度越高變色越慢 唔夠深色
溫度越低變色會快深色啲
如果戴變色鏡去泰國玩係唔夠深色架
傳統變色鏡片越凍越快,越熱(40度以上)越慢

不過去到第7代基本上已經解決咗
第8代係改善變淡嘅速度同更少底色
戶外活動個人prefer膠架多過金屬架
drivewear本身有底色
signature都會變,但有人會覺得唔夠

Zeiss photofusion/Hoya Sensity都係同等產品
唔知點解英國無photofusion extra grey
豬巴想請教一下 🙏

右眼 近視150 散光50
左眼 近視50 散光175

係咪配單非就夠,沒需要加錢配雙非鏡?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞